Τι ευθύνεται για την ταχεία αύξηση του βάρους των παιδιών; Πρακτικές συμβουλές για γονείς

Τι ευθύνεται για την ταχεία αύξηση του βάρους των παιδιών; Πρακτικές συμβουλές για γονείς

Μορφή επιδημίας έχει λάβει η παχυσαρκία, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν την αυξημένη συχνότητα και στα παιδιά και ειδικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στη χώρα μας μάλιστα καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας με πάνω από το 40% των παιδιών να είναι υπέρβαρα, ενώ το 19-24% των αγοριών και το 14-19% των κοριτσιών παχύσαρκα.

Ο βασικός ένοχος

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικούς ενόχους σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά στην Αμερική προσλαμβάνουν τα 2/3 των καθημερινών θερμίδων αποκλειστικά από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το ποσοστό μάλιστα ανέρχεται στο 67% σε σύγκριση με το 61% των παιδιών και των εφήβων δυο δεκαετίες νωρίτερα σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία.  Επιπλέον, η πρόσληψη των καθημερινών θερμίδων από τα έτοιμα ή κατεψυγμένα γεύματα αυξήθηκε από το 2% στο 11%.

Δεν παίζει ρόλο το μορφωτικό επίπεδο των γονιών

Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από μια ανασκόπηση είκοσι ετών από το 1999 έως το 2018, αντλώντας στοιχεία από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, μια ομοσπονδιακή μελέτη που αξιολογεί τα πρότυπα διατροφής των Αμερικανών πολιτών.

Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι τόσο τα μικρότερα παιδιά όσο και οι έφηβοι κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα των γονιών τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Fang Zhang, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη θεωρεί πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρόνου και όχι τόσο στην αμάθεια των γονιών ή στην έλλειψη χρημάτων: «Όλοι είμαστε απασχολημένοι τη σήμερον ημέρα. Έχουμε λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα και δυστυχώς βασιζόμαστε πολύ στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μας λύνουν τα χέρια» τονίζει.

Τι περιέχουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια ανάλυση των τροφίμων αυτών έδειξε ότι σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες (55% έναντι 43%) και πρόσθετα σάκχαρα (19% έναντι 3%). Επιπλέον, περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεϊνες (11% έναντι 21%)

Όπως εξηγεί ο Zhang: «Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας επειδή αλλάζει η φυσική δομή και τη χημική σύνθεση των τροφίμων» ενώ επιπλέον προειδοποιεί ότι «Οι άνθρωποι που τρώνε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι παχύτεροι και να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες».

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής στις ΗΠΑ τελικά πέτυχαν και κάτι με τις συμβουλές τους, αφού οι συνεχείς προειδοποιήσεις τους σχετικά με την ενοχή των αναψυκτικών στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας οδήγησε στη μείωση της πρόσληψης των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από τα αναψυκτικά από περίπου 11% στο 5% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Επιπλοκές Παιδικής Παχυσαρκίας

Οι συχνότερες επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα υπέρβαρο παιδί είναι:

•Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα: χαμηλή αυτοεκτίμηση, αρνητική εικόνα σώματος, κοινωνική απομόνωση, στιγματισμός, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, πειράγματα και εκφοβισμός.
• Αναπνευστικά Προβλήματα: Άπνοια ύπνου, Άσθμα.
•Καρδιαγγειακά Προβλήματα: Υπέρταση, Υψηλή Χοληστερόλη.
•Μυοσκελετικά Προβλήματα: Πόνους στις αρθρώσεις.
•Ενδοκρινολογικά: Διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη & αντίσταση στην ινσουλίνη, Διαβήτη τύπου ΙΙ, Σύνδρομο πολιτιστικών ωοθηκών.
•Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως: Πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως → ανάστημα χαμηλότερο του αναμενόμενου → ψυχολογικά προβλήματα

Πρακτικές συμβουλές για γονείς

• Συμβάλετε στην Αύξηση της Φυσικής Δραστηριότητα των Παιδιών: περπάτημα, παιχνίδι, κολύμπι, ποδήλατο. Περιορίστε την τηλεόραση, DVD, βιντεοπαιχνίδια ή ηλεκτρονικό υπολογιστή έως 1 ώρα την ημέρα.
• Προσφέρετε ποικιλία τροφίμων στο παιδί από κάθε μία από τις ομάδες τροφίμων. Αν στα παιδιά σας δεν αρέσει για παράδειγμα το μπρόκολο, μην υποθέσετε ότι δεν του αρέσουν τα λαχανικά. Συνεχίστε τις προσπάθειές σας με άλλα λαχανικά.
• Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή / τιμωρία /ένδειξη αγάπης . Επίσης, τα γλυκά δεν πρέπει να λειτουργούν ως αντάλλαγμα αλλά ούτε ο περιορισμός των γλυκών σαν τιμωρία.
• Bάλτε μικρή ποσότητα του φαγητού που δεν πολυσυμπαθεί στο πιάτο του. Tα παραγεμισμένα πιάτα τρομάζουν τα παιδιά. Αν δεν τρώει φρούτα και λαχανικά κόψτε τα σε διάφορα σχήματα και δημιουργείστε αστεία σχήματα στο πιάτο του. Δώστε ονόματα στα φρούτα όπως ” Άννα η μπανάνα” και παίξτε κουκλοθέατρο.
• Μαθαίνουμε στο παιδί μας να τρώει πάντα στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Η τηλεόραση επηρεάζει το είδος της τροφής που θέλει να καταναλώνει ένα παιδί και ταυτόχρονα μειώνεται η οικογενειακή επαφή.
• Αν το παιδί σας είναι λαίμαργο, μάθετέ του να βάζει μικρή ποσότητα στην αρχή και εξηγείστε του πως αν εξακολουθήσει να πεινάει, μπορεί να ξαναβάλει φαγητό.
• Προσπαθήστε να μη βάζετε περιορισμούς σε τρόφιμα, διότι οδηγούν σε υπερβολική κατανάλωση όταν το παιδί βρει αυτό το τρόφιμο. Όταν ένα τρόφιμο είναι «απαγορευμένο» γίνεται πιο επιθυμητό.
• Να είστε θετικό πρότυπο για τα παιδιά σας. Αντικαταστήστε τις κακές διατροφικές σας συνήθειες με άλλες πιο υγιεινές. Δραστηριοποιηθείτε. Μην τρώτε μπροστά στα παιδιά όταν είστε στενοχωρημένοι, μην παραπονιέστε για το αυξημένο σας βάρος, μην αγοράζετε τυποποιημένα τρόφιμα όπως κρουασάν όταν είστε μαζί τους.
• Δώστε προσοχή στις εκφράσεις που χρησιμοποιείτε. Αποφύγετε εκφράσεις όπως «Δεν έχει γλυκό μέχρι να φας όλη σου την σαλάτα» αλλά «Μπορούμε να ξαναδοκιμάσουμε κάποια άλλη φορά αυτά τα λαχανικά. Λες να τα δοκιμάσουμε ωμά αντί για βραστά την επόμενη φορά;»

Διαβάστε επίσης

Ο 16χρονος καραγκιοζοπαίκτης Στράτος Καμπισιούλης στο Ιnfokids – “Ο κόσμος του Καραγκιόζη είναι μαγικός”

Κυψέλη: Ισόβια στη μητέρα του 7χρονου Ανδρέα που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου – « Μου έδειξε που έθαψε το παιδί…»