Ο 1ος μήνας της εγκυμοσύνης

Στη διάρκεια του 1ου μήνα συνήθως δεν ξέρετε ακόμη ότι είστε έγκυος. 11-21 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσης, αν έχετε έρθει σε ελεύθερη σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας, εκατομμύρια σπερματοζωάρια απελευθερώνονται στον κόλπο σας. Ξεκινούν το ταξίδι τους από τον τράχηλο της μήτρας σας μέχρι τη σάλπιγγα.

Ένα από αυτά τρυπά το ωάριό σας για να σχηματίσει, τον ζυγώτη. Το κύτταρο αυτό έχει μέσα του 46 χρωματοσώματα, 23 δικά σας και 23 του συντρόφου σας. Το γονιμοποιημένο αυτό ωάριο ταξιδεύει από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα. Στη διαδρομή του διαιρείται και μεταμορφώνεται σε μία συστάδα κυττάρων και έχει τη μορφή ενός βατόμουρου και στη συνέχεια σε μία βλαστοκύστη που εγκαθίσταται στη μήτρα για να δημιουργηθεί το έμβρυο.

Γράφει ο Στέφος Θεόδωρος, Καθ. Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Παν. Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Την 4η πια εβδομάδα, το έμβρυο έχει εγκατασταθεί. Το test εγκυμοσύνης είναι θετικό! Το έμβρυο είναι 2-3 εβδομάδων. Τη γέννηση του παιδιού σας να την περιμένετε λοιπόν 40 περίπου εβδομάδες από την αρχή της τελευταίας σας περιόδου.

Στη διάρκεια αυτή σχηματίζεται ο πλακούντας μέσα από τον οποίο θα τραφεί το παιδί σας. Καταλαβαίνετε, έτσι, πόσο σημαντικό είναι να διατρέφεστε σωστά, κατά την περίοδο αυτή, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ώστε ο οργανισμός σας να είναι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει και για σας και για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Το πόσο θα τρώτε κάθε μέρα εξαρτάται από το ύψος σας, το βάρος που είχατε πριν μείνετε έγκυος και το πόσο γυμνάζεστε. Αν ο δείκτης μάζας του σώματός σας (ΔΜΣ) είναι φυσιολογικός (20-25), ενώ δεν κάνετε γυμναστική περισσότερο από 30 λεπτά την εβδομάδα, υπολογίστε ότι πρέπει να παίρνετε από την τροφή σας περίπου 1.800 θερμίδες καθημερινά.

Η διατροφή σας πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες των τροφών: λαχανικά και φρούτα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, ψάρια, αυγά, κρέας και φασόλια, καλά λίπη.

Βασική ομάδα της διατροφής σας είναι οι πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες χτίζουν μυϊκό ιστό, δημιουργούν ένζυμα και ορμόνες, αντισώματα για εσάς και το μωρό σας. Καθημερινά χρειάζεστε 60 γραμμάρια πρωτεΐνης. Για να πάρει ο οργανισμός σας αυτή την ποσότητα, φάτε 60-90 γραμμάρια μαγειρεμένου άπαχου κρέατος, πουλερικού, ψαριού. Αποφύγετε ωστόσο να τρώτε ωμά ή μισοψημένα κρέατα. Εναλλακτικά, τρώγοντας ενάμισι φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια ή μπιζέλια, ένα αυγό ή ένα τρίτο του φλυτζανιού καρύδια παίρνετε περίπου 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μην ξεχνάτε πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες έχουν επίσης βιταμίνες Β και σίδηρο.

Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να ξεχνάτε να παίρνετε το συμπλήρωμα διατροφής, με τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα-3-λιπαρά οξέα, όπως π.χ. το Pharmaton Matruelle, που με μία κάψουλα ημερησίως συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας της εγκύου και του εμβρύου, βοηθά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώνει τις ημερήσιες ανάγκες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καλύπτει 100% τις ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο και τις αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ. Το σκεύασμα διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία.