Ο δικός μας ρόλος είναι αυτός του Αϊ-Βασίλη…

«Σε λίγες μέρες έρχονται τα Χριστούγεννα και μαζί τους φέρνουν παιχνιδιάρικα ξωτικά, τάρανδους και έλκηθρα, δώρα που περιμένουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο να ανοιχτούν, λαχταριστούς κουραμπιέδες και μελωμένα μελομακάρονα. Σπίτια και μαγαζιά φωτίζονται από τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, σαν να είναι αστέρια στον ουρανό που φόρεσαν τα γιορτινά τους. Κάλαντα ακούγονται στους δρόμους, και στον αέρα πλανιέται μια προσμονή για κάτι όμορφο που έρχεται. Τα Χριστούγεννα για κάθε παιδί έχουν κάτι το μαγικό. Είναι η εποχή του χρόνου που δεν έχουν σχολείο, που η οικογένεια βρίσκεται γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι και κάθε ευχή μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Κάθε ευχή. Κάθε παιδί. Κι όμως αυτό δεν ισχύει. Θέλω να σου περιγράψω μια εικόνα και σε παρακαλώ να κλείσεις τα μάτια και να τη φανταστείς. Υπάρχουν πολλά παιδιά εκεί έξω για τα οποία τα Χριστούγεννα δεν έχουν τίποτε το μαγικό, γιατί ζουν σε έναν κόσμο όπου οι ευχές δεν γίνονται πραγματικότητα. Είναι παιδιά που τρέχουν για να ξεφύγουν από κάποιον πόλεμο ή προσπαθούν να επιβιώσουν με ό,τι καταφέρουν να βρουν, καθώς δεν έχουν απολύτως τίποτε δικό τους. Στον δρόμο αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση, την κακία, την εγκατάλειψη. Δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανέναν γιατί έχουν προδοθεί άπειρες φορές και νιώθουν μόνα τους σε έναν κόσμο σκληρό και παγωμένο. Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας για επιβίωση. Η παιδικότητά τους έχει πάει περίπατο παρέα με την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν είναι τα παιδιά που βλέπουμε συνήθως γύρω μας, όμως για αυτά ακριβώς τα παιδιά υπάρχουν τα Χριστούγεννα. Για αυτά που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα, που έχουν δεχτεί ότι δεν υπάρχει καλοσύνη στον κόσμο και ότι δεν έχουν κανένα σύμμαχο πέρα από τον εαυτό τους. Σε αυτά πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είναι ξεχασμένα, ότι η συμπόνια κατοικεί σε κάθε ανθρώπινη ψυχή και ότι το αύριο μπορεί πράγματι να είναι καλύτερο από το σήμερα.

Θα μου πεις, μα δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης, όλα όσα ζούμε τα Χριστούγεννα είναι βασισμένα σε ένα ψέμα. Όμως, μικρή μου, ο Αϊ-Βασίλης υπήρξε και δεν είναι τυχαίο που παρέμεινε τόσο ζωντανός στη συλλογική μας συνείδηση. Αν ψάξεις τις παραδόσεις των Χριστουγέννων από τη δική μας ιστορία του Αϊ-Βασίλη μέχρι τον Άγιο Νικόλα, τον Γίγαντα Γκαργκάν και τους τρεις Μάγους, θα καταλάβεις ότι τα Χριστούγεννα έχουν να κάνουν με το «δίνω» και όχι το «παίρνω».

Τα Χριστούγεννα είναι το μικρό καμπανάκι που χτυπάει δυστυχώς μόνο μία φορά τον χρόνο, για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχει κόσμος που υποφέρει γύρω μας και ότι όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Γιατί ό,τι και αν νομίζουμε ότι μας λείπει, έχουμε πολύ περισσότερα από ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Τα Χριστούγεννα είναι μαγικά όχι γιατί είναι πασπαλισμένα με αστερόσκονη, αλλά γιατί ανακαλύπτουμε ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των άλλων με κάτι που μας κοστίζει ελάχιστα. Με την αγάπη, τη συμπόνια, την ελπίδα που μπορούμε να μοιράσουμε στους γύρω μας. Αυτό το μήνυμα της προσφοράς και η χαρά που παίρνουμε όταν απλώνουμε ένα χέρι βοήθειας είναι όλο το νόημα των Χριστουγέννων. Τα υπόλοιπα είναι το περιτύλιγμα, που όσο όμορφο και αν είναι, αν δεν υπάρχει η ουσία δεν έχει καμία αξία.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σου χαλάσω τη μαγεία των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα είναι και θα είναι όμορφα και μαγικά, απλώς μεγαλώνοντας ανακαλύπτουμε ότι είναι δική μας ευθύνη να φροντίσουμε να είναι μαγικά για όλους. Από ένα σημείο και ύστερα, ο δικός μας ρόλος δεν είναι αυτός του παιδιού που περιμένει με αγωνία τα δώρα του το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Ο δικός μας ρόλος είναι αυτός του Αϊ-Βασίλη. Αυτή είναι η κληρονομιά των Χριστουγέννων που μας εμπιστεύτηκαν οι προηγούμενοι και αυτή οφείλουμε να συνεχίζουμε κάθε χρόνο, μέχρι να περάσουμε τη γνώση στους επόμενους. Με αυτόν τον τρόπο ο Αϊ-Βασίλης και το πνεύμα των Χριστουγέννων θα ζουν και θα υπάρχουν για πάντα μέσα στις καρδιές μας και θα μεταδίδονται στους άλλους μέσα από τις πράξεις μας»

Η Μαρίνα Γιώτη είναι συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια Αλλιώς» και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Το βιβλίο της «Σκουφοκοκκινίτσα» ψηφίστηκε στα 10 καλύτερα παιδικά βιβλία για το 2016 και είναι το πρώτο βιβλίο της που μεταφράστηκε στα Αγγλικά για το Amazon.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Μαρίνα και τα βιβλία της στο www.marinagioti.gr