Ο δημιουργός της 15ης Γιορτής Παραμυθιών μιλάει στο Infokids.gr για το μαγικό κόσμο της αφήγησης

Η Αγγελική Φράγκου, Ηθοποιός – Καλλιτεχνική Διεύθυνση «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» γράφει στο Infokids.gr για την 15η Γιορτή Παραμυθιών που θα πραγματοποιηθεί στις 21-30 Ιουλίου 2017 στην Κέα και τη συνάντησή της με τον αφηγητή και δημιουργό του φεστιβάλ

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της 15ης Γιορτής Παραμυθιών, συναντήσαμε τον αφηγήτη και δημιουγό του φεστιβάλ, Γιώργο Ευγενικό, για μία «παραμυθένια» συζήτηση! Ο Γιώργος Ευγενικός μάς μίλησε για τα παραμύθια και πώς αυτά σε βοηθούν να διαχειριστείς τους δράκους. Τον ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη 15η Γιορτή Παραμυθιών!

‘Απλώς ας συνεχίσουν οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, να λένε ιστορίες και να μεταφέρουν μνήμες όπως κάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από την εποχή που ο άνθρωπος εκφράστηκε για πρώτη φορά με το λόγο’

Γνωρίστε μας τη Γιορτή Παραμυθιών! Πώς ξεκίνησε το φεστιβάλ και ποια η φετινή του δράση;

Η ιδέα για τη Γιορτή των Παραμυθιών ξεκίνησε το 2002 με στόχο την ανάδειξη και διάδοση του παραμυθιού και παράλληλα, την ανάδειξη σημείων ιδιαίτερου φυσικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος στο νησί της Κέας. Η πρώτη Γιορτή Παραμυθιών υλοποιήθηκε το 2003 και κατάφερε να προσελκύσει έλληνες πρωτοπόρους αφηγητές, επιστήμονες και ερευνητές που για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντάμωσαν όλοι μαζί και συνομίλησαν για το παραμύθι και την αφήγηση. Αυτός ο διάλογος αναπτύχθηκε και με ξένους αφηγητές και συνεχίζει να είναι η επιδίωξή μας μέχρι και σήμερα. Δεκαπέντε χρόνια μετά, στην Κέα οι ήρωες των παραμυθιών απλώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού για να μας ταξιδέψουν στον κόσμο της παρηγοριάς και της παραμυθίας.

Ποιες οι διαφορές και οι ομοιότητες ανάμεσα στη θεατρική παράσταση για παιδιά και στην αφηγηματική παράσταση για παιδιά;

Στο θέατρο ενσαρκώνεις ένα ρόλο πολλές φορές και το ρόλο του ίδιου του αφηγητή. Στην αφήγηση δεν υπάρχει υπόκριση, δεν πρέπει να υπάρχει υπόκριση. Αυτό που κάνει την αφήγηση διαφορετική είναι η απλότητά της. Μια ιστορία, στην πιο αγνή της μορφή, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να την επικοινωνήσεις. Μεταφέρουμε τις εικόνες, τις μυρωδιές, τους ήχους, τα συναισθήματα, τις διαθέσεις των ηρώων με τον πιο απλό λόγο. Η ομοιότητα είναι ότι και στις δύο τέχνες θα πρέπει να αναζητήσεις την αλήθεια, να τη βρεις και να τη μεταφέρεις με την ειλικρίνεια της ψυχής σου.

Ποια είναι η πρότασή σας για την εξέλιξη της αφήγησης για παιδιά στην Ελλάδα;

Προτείνω το αυτονόητο. Απλώς ας συνεχίσουν οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, να λένε ιστορίες και να μεταφέρουν μνήμες όπως κάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από την εποχή που ο άνθρωπος εκφράστηκε για πρώτη φορά με το λόγο.

Ποιος είναι ο δικός σας προσωπικός λόγος που επιλέξατε να ασχοληθείτε με την αφήγηση;

Όταν πρωτοπερπατήσεις στο δρόμο των ιστοριών, χέρι – χερι με τους ήρωες, είναι δύσκολο να τους αφήσεις και να γυρίσεις πίσω. Ο κόσμος τους είναι μαγικός και συνάμα τόσο πραγματικός που είναι στιγμές που απορείς. Αυτή η μετάβαση από τον ένα κόσμο στον άλλον και αυτό το γλυκό μπέρδεμα του πραγματικού με το φανταστικό είναι που μ’ έκαναν να αγαπήσω την αφήγηση. Κι είμαι ευτυχής που κατάφερα να κάνω πραγματικό αυτό που κάποτε φαντάστηκα.

Έχετε βιώσει δυσκολίες στο ξεκίνημα ή στην πορεία σας και τι σημαίνουν για εσάς;

Οι δυσκολίες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Δεν υπάρχει δρόμος ή μονοπάτι που να μην έχει ένα δράκο ή ένα τέρας ή πέτρες μυτερές. Παράδειγμα για μένα ήταν και είναι οι ήρωες των παραμυθιών. Οι δυσκολίες, οι δοκιμασίες και τα εμπόδια με κάνουν δυνατό ή πιο δυνατό κι ο δρόμος εύχομαι να είναι μακρύς, γιατί τα σαράντα ζευγάρια παπούτσια δεν τα έχω λιώσει ακόμα!

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της 15ης Γιορτής Παραμυθιών

Όλες οι παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο

Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών
«Γιορτή Παραμυθιών»
Κορησσία, Κέα, ΤΚ 840 02, Κυκλάδες
«Το Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς»
Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη, Αθήνα
Τηλ: +30 210 4313332
E-mail: mythoscentre@gmail.com