Ο Δήμος Πύργου γίνεται Υποψήφια Πόλη Φιλική προς τα Παιδιά

Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και την παράδοση της επίσημης σφραγίδας της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα κ. Luciano Calestini και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ανακοίνωσαν σήμερα την ένταξη του Πύργου στο παγκόσμιο πρόγραμμα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που στόχο έχει την μετατροπή αστικών κέντρων και κοινοτήτων σε πόλεις όπου υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιοι χώροι αναπροσαρμόζονται με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων.

Ο Πύργος είναι η 8η πόλη στην Ελλάδα που λαμβάνει τον τίτλο της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά.

Η UNICEF και ο Δήμος Πύργου υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ευημερία των παιδιών

Το Πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF η οποία εφαρμόζεται ήδη σε 47 χώρες ανά τον κόσμο συνδέοντας δήμους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, ταμέσα ενημέρωσης και, το σημαντικότερο, παιδιά και νέους με σκοπό να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητές τους πιο φιλικές προς αυτά.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο κ. Calestini εξήγησε τις προοπτικές και τα δεδομένα του προγράμματος, με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας και τα βήματα που θα ακολουθηθούν. Ο κ. Αντωνακόπουλος από την πλευρά του περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση στον Δήμο. Επίσης τόνισε πως «Έχουμε την υποχρέωση και ως Δήμος αλλά και ως πολίτες να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα του παιδιού στην ελευθερία, τη γνώση, την εκπαίδευση, το παιχνίδι, την υγεία. Οφείλουμε να εξασφαλίζουμε συνθήκες μιας υγιούς και φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού, γιατί σε αυτή την ηλικία διαμορφώνονται οι προσωπικότητες. Η UNICEF έχει προσφέρει και συνεχίζει να το κάνει, ένα τεράστιο έργο στα παιδιά όλου του κόσμου και για να αλλάξει αυτός ο κόσμος προς το καλύτερο πρέπει να προσέξουμε τα παιδιά.»

Ο κ. Calestini καλωσόρισε τον Δήμο Πύργου στο πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι «είμαι ενθουσιασμένος που θα δουλέψουμε μαζί, για να κάνουμε τον Πύργο μια πόλη φιλική για τα παιδιά. Η UNICEF και το Ελληνικό Κράτος έχουν συμφωνήσει σε ένα πενταετές εθνικό πρόγραμμα για την ευημερία κάθε παιδιού στη χώρα, με τους δήμους και τις κοινότητες να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας για την άμεση παράδοση αποτελεσμάτων και υπηρεσιών σε παιδιά και νέους. Προσβλέπουμε σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με τον Πύργο και προσκαλούμε κάθε δήμο στην Ελλάδα να ενταχθεί σε αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία.».
Με κατευθυντήριες αρχές την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ο Δήμος Πύργου και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα θα συνεργαστούν για το βέλτιστο συμφέρον και την ευημερία των παιδιών και των νέων στην πόλη.

Μέσα από κοινές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, συλλογής δεδομένων και προγραμματικών παρεμβάσεων για παιδιά και νέους, η συνεργασία των δυο φορέων στοχεύει στην ενίσχυση της προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους και σε χώρους εκπαίδευσης, την προώθηση της συμμετοχής των παιδιών και των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς και παρεμβάσεις στους τομείς της καταπολέμησης της βίας κατά των παιδιών, της ισότητας των φύλων, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της απασχολησιμότητας των νέων.

Διαβάστε επίσης:

Ένα δροσερό τραγούδι με γεύση… φράουλα, μαστίχα και κεράσι για το καλοκαίρι των παιδιών (vid)

“ΜΗΝ αφήνετε τα παιδιά να εξοικειώνονται με κουλτούρα βιασμού, βίας και ναρκωτικών επειδή το κάνουν οι άλλοι”

Κερδίστε ένα σετ προϊόντων από την Aveda Greece για πυκνά και λαμπερά μαλλιά