“Ο εχθρός της τάξης”: Η εφηβική παράσταση που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο και αξίζει να δείτε φέτος

"Ο εχθρός της τάξης": Η εφηβική παράσταση που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο

Tο Εθνικό Θέατρο τη θεατρική περίοδο 2021-2022 αφιερώνει τη σκηνή Κατίνα Παξινού σε δράσεις που απευθύνονται στο κοινό των εφήβων.  Σε πρώτο πλάνο η εφηβική παράσταση “Ο εχθρός της τάξης” του Νάιτζελ Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, που έκανε πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου και συνεχίζει τις παραστάσεις του με ενθουσιώδη αποδοχή από τους εφήβους, τους γονείς και τους δασκάλους τους έως και 23 Ιανουαρίου 2022.

Η Γεωργία Μαυραγάνη χρησιμοποιεί το έργο του Νάιτζελ Ουίλιαμς, που αφηγείται τις ιστορίες έξι μαθητών σε ένα σχολείο του Νότιου Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ως δραματουργικό καμβά πάνω στον οποίο ζωντανεύουν οι ιστορίες των εφήβων στο 2021 σε μια μητρόπολη, κάπου στον ανεπτυγμένο κόσμο ή σε μια μικρή πόλη κάπου πιο νότια στο ημισφαίριο.

Η υπόθεση της παράστασης

"Ο εχθρός της τάξης": Η εφηβική παράσταση που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο

Σε μια σχολική αίθουσα οι μαθητές περιμένουν κάποιον καθηγητή. Νέα παιδιά που καταστρέφουν οτιδήποτε γι’ αυτούς εκπροσωπεί το σύστημα που το θεωρούν εχθρό τους, όπως και το σχολείο. Αμφισβητούν τα πάντα και τους πάντες, επαναστάτες και αντιρρησίες, θύτες και θύματα την ίδια στιγμή. Περιμένουν αλλά το ωρολόγιο πρόγραμμα για το συγκεκριμένο τμήμα, γράφει μόνον «κενό». Τελικά απορρίπτουν αυτοί το σύστημα ή το σύστημα τους απορρίπτει;

Η αναμονή τους οδηγεί σε μια «επαναστατική» απόφαση: να γίνουν οι ίδιοι καθηγητές του εαυτού τους ακολουθώντας έναν ανορθόδοξο οδηγό σπουδών. Οι μαθητές-καθηγητές μοιράζονται τους φόβους, τις ζωές τους, τις σκέψεις τους και αναλαμβάνουν να μιλήσουν για ζητήματα που γνωρίζουν από ελάχιστα έως πολύ καλά: σεξ, κοινωνικοί αποκλεισμοί, οργή, αλλόκοτες συνταγές μαγειρικής, ιστορίες οικογενειακής γαλήνης, ξενοφοβικά κρεσέντο έως ακραίες ποιητικές στιγμές της καθημερινότητας.

Ο Εχθρός της τάξης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο ενώ o Πέτερ Στάιν σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου στο Ανατολικό Βερολίνο το 1983. Η ταινία του 2013 σε σκηνοθεσία Rok Bicek τιμήθηκε με το βραβείο Fedeora Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

"Ο εχθρός της τάξης": Η εφηβική παράσταση που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο και αξίζει να δείτε φέτος

Συντελεστές

Αλέξης Καλοφωλιάς
Μετάφραση
Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνοθεσία
Ράνια Κελαϊδίτη
Σκηνική προσαρμογή, Βοηθός σκηνοθέτιδας
Γιάννης Αποσκίτης
Συνεργάτης δραματουργός
Άρτεμις Φλέσσα
Σκηνικό
Λίλη Κυριλή
Κοστούμια
Χάρης Νείλας
Σύνθεση πρωτότυπης Μουσικής
Αντιγόνη Γύρα
Επιμέλεια κίνησης
Τάσος Παλαιορούτας
Φωτισμοί
Αγγελική Βασιλοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου
Μαρίνα Παπούλια
Βοηθός ενδυματολόγου
Βιβή Σπαθούλα
Δραματολόγος παράστασης
διανομή ρόλων
Ασημίνα Αναστασοπούλου
Κορίνα – Άννα Γκουγκουλή
Βασίλης Καλφάκης
Αφροδίτη Κατσαρού
Μελίνα Κοτσέλου
Αλκιβιάδης Μαγγόνας
Γιώργος Πατεράκης
Κατερίνα Πατσιάνη
Γιώργος Σκαρλάτος
Αλέξανδρος Τωμαδάκης
Βασίλης Τρυφουλτσάνης
Εύα Φρακτοπούλου

Το trailer της παράστασης

Ο χώρος λειτουργεί ως «αμιγής» σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικες διατάξεις. Για την είσοδο του κοινού στην εκδήλωση, για θεατές άνω των 12 ετών απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για παιδιά από 4 έως 11 ετών, εναλλακτικά, απαιτείται η δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου. Για παιδιά από 12 έως και 17 ετών ισχύει η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, είτε βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR ή rapid. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Πότε:

Από 22.10.2021 έως 23.01.2022

Τρίτη – Παρασκευή: 10:00 (για Σχολεία)

Σάββατο – Κυριακή: 20:00,
Γενική είσοδος: 3€

Καθημερινές (για Σχολεία)
τηλ. κρατήσεων: 210 -7001468, εσωτ. 310

Η παράσταση συστήνεται για θεατές άνω των 13 ετών.

ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ»

Πανεπιστημίου 48, Ομόνοια
 2103305074