Ο παιδίατρος προειδοποιεί: “Το self test έχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό”

Τα self test θα αποτελέσουν το νέο εργαλείο που θα βοηθήσει την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Όπως ανακοινώθηκε ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου και έως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Με την διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, θα εντοπίζονται έγκαιρα οι ασυμπτωματικοί ή και προσυμπτωματικοί ασθενείς,– θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες –  με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση αυτών των νέων κρουσμάτων, αλλά και ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους  για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Tι είναι τα self test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η βασική διαφορά από τα rapid tests.

Η διαδικασία με τα self test

Οι γονείς θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν  για τα παιδιά τους  από τα φαρμακεία με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους .

–  το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr·

–  στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

–  όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο·

–  όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Με μια ανάρτησή του ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης τοποθετείται για το μέτρο του υποχρεωτικού self test μια φορά την εβδομάδα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση το εύρημα τους δεν μπορεί να θεωρείται 100% αξιόπιστο καθώς όπως αναφέρει “Το self test έχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό. Θυμίζω ότι και το μοριακό τεστ δίνει 20% ψευδώς αρνητικά, ανάλογα με το ιικό φορτίο και την εμπειρία αυτού που διενεργεί το τεστ.”

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Το self test έχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό. Θυμίζω ότι και το μοριακό τεστ δίνει 20% ψευδώς αρνητικά, ανάλογα με το ιικό φορτίο και την εμπειρία αυτού που διενεργεί το τεστ.

Ο γονιός μπορεί να υπογράφει ότι το παιδί του είναι αρνητικό (ασχέτως αν έκανε ή πως έκανε το τεστ) και αν το παιδί έπειτα εντοπιστεί ως κρούσμα κανείς δεν μπορεί να αποδείξει τι έχει γίνει. Τα ποσοστά ψευδώς αρνητικών στα rapid είναι μεγάλα.

Ακόμα χειρότερα, κάποιος συμπτωματικός μπορεί να κυκλοφορεί άφοβα ανάμεσα στους άλλους με την αίσθηση ότι έχει αρνητικό τεστ.

Για όσους δεν κάνουν το τεστ, δεν προβλέπεται τηλεκπαίδευση. Τι σημαίνει όμως αυτό ; Τα σχολεία και τα τμήματα που θα κλείνουν τρεις και λίγο λόγω κρουσμάτων δεν θα κάνουν τηλεκπαίδευση ; Παίζουν με την ψυχολογία όλων μας, γονιών, εκπαιδευτικών και γιατρών !

Λοιπόν αν θέλετε σωστή υγειονομική επιτήρηση, τότε οργανωμένα κέντρα για τεστ από έμπειρο προσωπικό και με καταγραφή του αποτελέσματος στην ειδική πλατφόρμα του ΕΟΔΥ. Όχι άλλο δούλεμα !

Το post του παιδιάτρου