“Ο Ρον Χάλασε”: Μια υπέροχη ταινία για την παιδική φιλία στην εποχή των social media (21/10)

"Ο Ρον Χάλασε": Μια απίθανη παιδική ταινία για τη φιλία στους κινηματογράφους (21/10)

Μπορεί ο Ρον να χάλασε, αλλά τελικά έφτιαξε, παρέα με τον Μπάρνεϊ, μία καταπληκτική φιλία, που είναι στο επίκεντρο αυτής της ξεκαρδιστικής περιπέτειας κινουμένων σχεδίων. Με φόντο έναν κόσμο που κατακλύζεται από τα κοινωνικά δίκτυα, η ταινία παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός παράξενου διδύμου, που απαρτίζεται από ένα αδέξιο γυμνασιόπαιδο και μία υπερσύγχρονη συσκευή τεχνητής νοημοσύνης με πολλά ελαττώματα. Οι δύο αταίριαστοι αυτοί ήρωες θα ανακαλύψουν το νόημα της φιλίας και της αποδοχής του διαφορετικού. Μία αστεία και συγκινητική ιστορία με επίκαιρα μηνύματα για παιδιά και γονείς.

Τι σημαίνει αληθινή φιλία;

Ζούμε στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης και η ζωή του Μπάρνεϊ, ενός συμπαθητικού, αλλά κοινωνικά αδέξιου μαθητή γυμνασίου, είναι δύσκολη. Μέχρι που αποκτά τον Ρον, μία υπερσύγχρονη, ομιλούσα ψηφιακή συσκευή, που συστήνεται ως «ο Καλύτερος φίλος του, έτοιμος για χρήση». Οι δυσλειτουργίες, όμως, του Ρον τους μπλέκουν σε μια γεμάτη δράση συναρπαστική περιπέτεια, που θα τους μάθει τι είναι η αληθινή φιλία.

Διάρκεια: 106’

Από 21 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Το νόημα της φιλίας

Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Locksmith Animation τιμά την έννοια της φιλίας. Όλοι ελπίζουμε οι κολλητοί μας να είναι ίδιοι με εμάς. Να τους αρέσει ό,τι μας αρέσει, να κάνουν τα πάντα τέλεια, να έχουμε κοινούς στόχους και ιδανικά. Στην πραγματικότητα, οι φιλίες μπορεί να είναι μπερδεμένες και χαοτικές.

Ο Ρον και ο Μπάρνεϊ δεν έχουν τίποτα κοινό. Ο Μπάρνεϊ πιστεύει ότι οι προσευχές του εισακούστηκαν όταν ο μπαμπάς και η γιαγιά του τού αγόρασαν ένα Μπι Μποτ, τον καλύτερο φίλο, έτοιμο για χρήση, αλλά τελικά απογοητεύεται καθώς, το ρομπότ λειτουργικά είναι σαν να του πήραν το καλύτερο κινητό, που, τελικά, αποδείχθηκε ένα τηλέφωνο με τεράστια πλήκτρα για ηλικιωμένους.

Ο Ρον δεν έχει κανένα πρόγραμμα που θα τον έκανε ένα σπουδαίο τρόπαιο ανάμεσα στους συμμαθητές του Μπάρνεϊ. Δεν έχει ιδέα τι αρέσει και τι δεν αρέσει στον Μπάρνεϊ και δεν ξέρει τι σημαίνει φιλία. Λέει τα λάθος πράγματα, εξωθεί τον Μπάρνεϊ σε γελοίες και αμήχανες καταστάσεις και μοιάζει να είναι ένας κινούμενος εφιάλτης.

Μόνο όταν ο Μπάρνεϊ αποφασίσει να διδάξει στον Ρον πώς να είναι ένας σωστός κολλητός, τότε αρχίζει μία βαθιά και ουσιαστική σχέση μεταξύ τους. Στην πορεία, τα πράγματα θα εκτροχιαστούν, αλλά ο Μπάρνεϊ θα κάνει τα πάντα για να σώσει τον κολλητό του Ρον.

“Όταν δεν έχεις φίλους η καρδιά σου σπάει”

Οι δημιουργοί συζήτησαν πολύ για τις μνήμες της παιδικής τους ηλικίας, αλλά και τις εμπειρίες των παιδιών τους, και κατέληξαν σε ένα ερώτημα: τι κάνω όταν δεν έχω κανέναν να μιλήσω; «Όπως κάθε γονιός, έχω νιώσει πώς είναι όταν ένα παιδί έρχεται από το σχολείο και παραπονιέται ότι δεν έχει παίξει με κανέναν εκείνη τη μέρα» λέει η σκηνοθέτιδα Sarah Smith. «Η καρδιά σου σπάει. Η πίεση από τα κοινωνικά δίκτυα, το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Θελήσαμε να κάνουμε μία ταινία για τις φιλίες των παιδιών στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και την αίσθηση ενός παιδιού ότι όλα τα υπόλοιπα τα καταφέρνουν καλύτερα».

«Πάντα αναζητώ να συνδεθώ με μία ιδέα μέσα από το πρίσμα ενός γονιού» συνεχίζει η σκηνοθέτιδα Sarah Smith. «Θέλω κάθε ταινία να έχει ένα μήνυμα από τους γονείς στα παιδιά. Η σύλληψη του Ρον προέρχεται από αυτά που θέλω να πω στην κόρη μου όταν ανησυχεί ότι δεν έχει φίλους. Ο Ρον εκπροσωπεί όλα αυτά που θέλουμε να πούμε στα παιδιά μας για να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να υποφέρουν μεγαλώνοντας».

Τι σημαίνει να είσαι παιδί και γονιός στην εποχή της τεχνολογίας

Η Smith εμπνεύστηκε από την ταινία Her του Spike Jonze, στην οποία ο Joaquin Phoenix ερωτεύεται ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. «Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι ήθελα να κάνω μία τέτοια ταινία για παιδιά, γιατί τα παιδιά βυθίζονται στο διαδίκτυο και δεν έχουν φίλτρο» λέει.

«Ο κόσμος του σήμερα είναι κορεσμένος από την τεχνολογία… έχει γίνει απαραίτητη στη ζωή μας» λέει ο συν-σκηνοθέτης JP Vine. «Οι περισσότεροι εκτίθενται σε άτομα με κοινά γούστα. Η ταινία σχολιάζει τι σημαίνει αυτό για μια φιλία. Ο Ρον και ο Μπάρνεϊ είναι παράξενοι φίλοι, εντελώς διαφορετικοί, αλλά μέσα από την ταινία χτίζουν έναν δυνατό δεσμό που τους ικανοποιεί. Η ταινία τιμά τη φιλία, ειδικά την αλλόκοτη φιλία! Γιατί ο Ρον δεν ξέρει από κοινωνικά δίκτυα και πρέπει να φτιάξει μια δική του εκδοχή για να δεθεί με τον Μπάρνεϊ. Είναι πολύ αστεία ταινία!».

«Η ιστορία είναι απλή και δυνατή και φτάνει στην καρδιά του τι σημαίνει να είσαι παιδί και γονιός στην εποχή της τεχνολογίας. Πιστεύω ότι θα γίνει κλασική» καταλήγει ο Vine.