Οι Imaginary Rooms μιλούν στο Infokids.gr για τα μυστικά της εικονογράφησης και δίνουν ραντεβού με τα παιδιά στο illustradays

Οι Imaginary Rooms μιλούν στο Infokids.gr για τα μυστικά της εικονογράφησης και δίνει ραντεβού με τα παιδιά στο illustradays

Με αφορμή το πρώτο φεστιβάλ εικονογράφησης της Ελλάδας, illustradays, και τα δημιουργικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του (3-12 Σεπτεμβρίου 2021, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα), το Ιnfokids.gr συνομιλεί με την ομάδα Imaginary Rooms που μας αποκαλύπετει με ποιον τρόπο συμμετέχει στην ενότητα illustralabs.

Τι είναι και πώς ξεκίνησε το δημιουργικό στούντιο Imaginary Rooms;

Το Imaginary Rooms δεν είναι τίποτα άλλο από την αστείρευτη χαρά και όρεξη που έχουμε (η γραφίστας και character designer Νάντια Στασινού και ο γκράφιτι άρτιστ και εικονογράφος Μανώλης Ηλιόπουλος) να μοιραζόμαστε την αγάπη μας να δημιουργούμε, αλληλεπιδρώντας ουσιαστικά με παιδιά κι εφήβους, δηλαδή την ηλικιακή ομάδα που την χαρακτηρίζει ο αυθορμητισμός, η διάθεση για λάθη και η επικοινωνία με όχημα τους μαρκαδόρους και τα σπρέι.

Πιο απλά είναι ένας χώρος που πραγματοποιούμε εκπαιδευτικά εργαστήρια. Παρόλα αυτά επειδή είναι η προέκταση της ζωής μας, το συγκεκριμένο project θεωρούμε ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένας φανταστικός φίλος, που μας συνδέει με τα παιδιά, μας γεμίζει ενέργεια, έμπνευση, εμπειρίες και σπάει τη μονοτονία της καθημερινότητας, βοηθώντας μας να ατενίσουμε το μέλλον γεμάτοι όνειρα που θα πραγματοποιηθούν με αγάπη, θέληση και πείσμα!

Οι Imaginary Rooms μιλούν στο Infokids.gr για τα μυστικά της εικονογράφησης και δίνει ραντεβού με τα παιδιά στο illustradays

Τι μαθαίνουν στα εργαστήρια σας οι μικροί μας φίλοι;

Στα εργαστήρια μας τα παιδιά μαθαίνουν πως μπορούν να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους. Τα εργαστήρια μας αφορούν το Doodle Art, την Εικονογράφηση, o Characters Design, το Graffiti και την Street Art. Στόχος μας είναι κάθε παιδί να καταλάβει ποιος είναι ο δημιουργικός του δρόμος, να γνωρίσει τον εαυτό του, να πειραματιστεί, να παίξει, να κάνει λάθη και τελικά να εξελιχθεί, να αποκτήσει κίνητρα που θα του χαρίζουν καθημερινά στιγμές ενθουσιασμού και ιδανικά να αρχίσουν να βάζουν σιγά σιγά κι αυτοί το λιθαράκι τους στο γιγάντιο κτίσμα που ονομάζεται Τέχνη.

Με τα παιδιά χτίζουμε μια ειλικρινή σχέση ομάδας, που μοιραζόμαστε αμοιβαία τις δημιουργικές εμπειρίες δημιουργώντας αμφίδρομες σχέσεις έμπνευσης. Επίσης θεωρούμε σημαντικό να μοιραζόμαστε σε πραγματικό χρόνο με τα παιδιά τις εμπειρίες μας από επαγγελματικά projects στα οποία συμμετέχουμε σαν εικονογράφοι ή τοιχογράφοι, καθιστώντας τους σαφές ότι με την Τέχνη μπορείς απλά να περνάς καλά, αλλά ταυτόχρονα μπορείς να βιοπορίζεσαι βάζοντας επαγγελματισμό, μεράκι και δουλειά στις δραστηριότητες που σε παθιάζουν.

Σπάμε τα στερεότυπα τύπου: “Παιδί μου, πως θα ζήσεις με τα γκράφιτι και τα μπαρμπαδέλια που ζωγραφίζεις στα τετράδιά σου!”. Τέλος απενοχοποιούμε το χιούμορ και το χρησιμοποιούμε ως καύσιμη ύλη για να γίνουμε πιο παραγωγικοί! 

Πώς βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών ένα εργαστήριο για doodling ή για graffiti;

Έχουμε μεγαλώσει με κάποια κλισέ στερεότυπα, όπως “δεν μπορώ να κάνω ούτε ίσια γραμμή”, “τι είναι αυτές οι μουτζούρες”, “μη βγει το χρώμα έξω από το περίγραμμα”, “μου αρέσουν τα ωραία graffiti, αυτά με τα σχέδια, όχι τα γράμματα”, “ζωγράφισε ένα ωραίο θέμα, όχι μίκυ μάους”. Η υγιής ανάπτυξη των παιδιών, όμως, απαιτεί αυθόρμητη έκφραση που χαρακτηρίζεται από τον χαρακτήρα και την αυτοπεποίθηση κι όχι από την τελειότητα (στραβές ώριμες και γεμάτες γραμμές, όχι ξενέρωτες τέλειες τυποποιημένες ευθείες σαν να έγιναν με χάρακα).

Χρειάζεται αυθορμητισμό, δράση, ενέργεια κι άφθονο συναίσθημα (που θα ενοχλήσει και δεν θα γίνει κατανοητή από την καλουπωμένη σκέψη, γιατί δεν θα προσπαθήσει να τη νιώσει.

Ποια;

Τη μουτζούρα και κάθε δραστηριότητα που είναι σαν μουτζούρα, απρόοπτα όμορφη, αφηρημένη και λαμπερή, ζωντανή και με ρυθμό!). Έχει ανάγκη να σπάσει τους κανόνες και να γεννήσει νέους, δίνοντας αξία στην απόλαυση της πράξης, στο μεγαλείο του Δημιουργικού Λάθους, στην απενοχοποίηση της πανέμορφης ανθρώπινης ατέλειας, που μας ξεχωρίζει από τα μηχανήματα και τους εκτυπωτές (ε, ναι, ας βγει το χρώμα και λίγο έξω από το περίγραμμα!).

Έχει ανάγκη από την τριβή με πολλά πεδία της Τέχνης (και ναι η τυπογραφία, η γραφιστική, η φωτογραφία, η αρχιτεκτονική και η εξερεύνηση της πόλης και του κόσμου αποτελούν τέχνη και ναι, εμπεριέχονται στο graffiti, έστω και σαν πρωτόλειες πρακτικές!).

Κυρίως, όμως, η ανάπτυξη χρειάζεται Φαντασία! Και τα Μικιμάου μπορούν να οξύνουν τη φαντασία, βάζοντάς μας να πατήσουμε ακόμα πιο γερά στα πόδια μας, παρατηρώντας την πραγματικότητα, τους συνανθρώπους, την κοινωνία κι ενισχύοντας την κριτική μας σκέψη για να τα φιλτράρουμε και μιξάρουμε όλα αυτά, δημιουργώντας του υπέροχα τέλειους ατελείς μοναδικούς δικούς μας κόσμους! Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν μέσα από τα Doodle Art και Graffiti Workshops, αρκεί να πιστέψεις στη δύναμη της δημιουργικότητάς σου!)

Οι Imaginary Rooms μιλούν στο Infokids.gr για τα μυστικά της εικονογράφησης και δίνει ραντεβού με τα παιδιά στο illustradays

Τον Σεπτέμβριο θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στην εικονογράφηση και το εικονογραφημένο βιβλίο, το illustradays. Ποια θα είναι η συμμετοχή σας σε αυτό;

Θα πραγματοποιήσουμε ένα Εργαστήρι με άξονα τo Doodle Art, to Character Design και φυσικά την Εικονογράφηση,και θα αφορά εφήβους 11 – 15 ετών. Ο τίτλος το συγκεκριμένου Εργαστηρίου είναι Everyday Heroes και ο στόχος μας είναι να καταλάβουμε πως μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις δύσκολες συνθήκες με τις κρυμμένες καλλιτεχνικές μας υπερδυνάμεις και το παντοδύναμο όπλο, που λέγεται μαρκαδόρος! Το συγκεκριμένο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12/9. Οι θέσεις θα είναι περιορισμένες και η συμμετοχή γίνεται κατόπιν κράτησης. Όλες οι λεπτομέρειες για τις κρατήσεις θέσεων θα ανακοινωθούν στο illustradays.gr.

Η θεματική του φεστιβάλ περιστρέφεται γύρω από ένα ερώτημα: «Πώς θα είναι η επόμενη μέρα;» Εσείς πώς την φαντάζεστε;

Η επόμενη μέρα φαντάζει δυσοίωνη, γι’αυτό οπλιζόμαστε με το χαμόγελο και τη δημιουργικότητά μας και με στρατιές ορεξάτων παιδιών σκορπάμε παντού έμπνευση, κέφι και ευφάνταστες λύσεις!

Το illustradays 2021: the Next Day θα πραγματοποιηθεί στις 3-12 Σεπτεμβρίου 2021 Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2021: Πρωτιά για 37χρονη μητέρα 2 παιδιών – Δείτε πού πέρασε

«Η ιστορία ενός μονόφθαλμου»: Μην χάσετε την εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια (από 4/9)

“Βόμβες” από την Λινού: «Είναι εγκληματικό να μην παίρνουμε μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων» – Oι 3 προτάσεις της