Οι σκανταλιές των παιδιών είναι ενδεικτικές του χαρακτήρα τους;

Πολλοί γονείς όταν ανακαλύψουν ότι το παιδί τους λέει ψέματα ή όταν παίρνει αντικείμενα που δεν είναι δικά του ή όταν κάνει άλλες κατεργαριές αρχίζουν εύλογα να ανησυχούν. Η ανησυχία των γονιών κρύβει πίσω της το εξής ερώτημα: «Αυτές οι ενδείξεις είναι σημάδια κάποιου ελαττώματος στον χαρακτήρα του παιδιού μου»;

Αυτές οι συμπεριφορικές ενδείξεις είναι κοινές σε πολλά παιδιά. Ωστόσο η διάκριση ανάμεσα στην ηθική και στην παραπτωματική συμπεριφορά καταλήγει να είναι θέμα διαφοράς βαθμού. Σε πολλές περιστάσεις τα παιδιά μπορεί να λένε ψέματα ή να οικειοποιούνται αντικείμενα που ανήκουν σε άλλους στα πλαίσια των καθημερινών αλληλεπιδράσεων με πρόσωπα ή πράγματα γύρω τους και αυτό να το πράττουν δίχως να υπάρχει δόλος ή πονηρή διάθεση. Μεταξύ της κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς και της παραπτωματικής συμπεριφοράς υπάρχουν πολλές λεπτές διακρίσεις και αθέατες σχέσεις οι οποίες διαφοροποιούν το αθώο από το απαγορευμένο ψέμα ή πράξη. Και από την άλλη πλευρά οι γονείς θα αισθάνονταν εξαιρετικά αμήχανα αν το παιδί τους σε όλες τις περιστάσεις έλεγε όλη την αλήθεια.

Το παιδί μαθαίνει να λέει την αλήθεια καθώς και όλους τους άλλους ηθικούς κανόνες μέσω της κοινωνικής αγωγής που παίρνει.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy