Οξεία ηπατίτιδα: Σε επιφυλακή γονείς και γιατροί μετά τον θάνατο του 13 μηνών μωρού – Τα ύποπτα συμπτώματα

Οξεία ηπατίτιδα: Επίσημα 3 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας - Τι θα γίνει αν χρειαστεί μεταμόσχευση

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου ενός βρέφους 13 μηνών από οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας.

Θρήνος για το 13 μηνών αγοράκι που “‘εσβησε” από οξεία ηπατίτιδα – Πάλεψε γενναία 2 μέρες

Τραγωδία στις Σέρρες - "Έφυγε" από τη ζωή 16 μηνών μωράκι

Το 13 μηνών αγοράκι εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Το αγοράκι εκδήλωσε υψηλό πυρετό και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο πριν από δύο ημέρες.  Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών κατέληξε χθες.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΤΟ 13 ΜΗΝΩΝ ΒΡΕΦΟΣ

Οι γιατροί ανίχνευσαν αρχικά αδενοϊό στο παιδί, ο οποίος ως γνωστόν έχει απομονωθεί και σε άλλες περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας από την αρχή του έτους, ενώ είχε προγραμματιστεί και έλεγχος για το αν το παιδί είχε μολυνθεί με κορωνοϊό. Από τον επανέλεγχο που έγινε στα εργαστήρια του ΕΟΔΥ για αδενοϊό , αυτός δεν εντοπίστηκε. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα.

Αυξημένη επιφυλακή για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του “πιθανού κρούσματος” οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.

ΓΟΝΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Συστήνεται τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων.

Δεδομένου ότι το αίτιο της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά παραμένει άγνωστο, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος που πληροί τα κριτήρια ορισμού του «πιθανού κρούσματος» ή της «στενής επαφής με πιθανό κρούσμα» θα πρέπει να φυλάσσονται τα ακόλουθα δείγματα:

  • Δύο δείγματα ορού και δύο δείγματα με EDTA (5 ml/δείγμα)
  • Ρινικό και φαρυγγικό επίχρισμα
  • Δείγμα κοπράνων
  • Δείγμα ούρων
  • Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να συλλέγονται όσο το δυνατό πιο πρώιμα δείγματα.
  • Επίσης τα θετικά δείγματα θα πρέπει να αποθηκεύονται για τυποποίηση.

Η περαιτέρω διαχείριση των δειγμάτων θα γίνεται μετά από συνεννόηση με το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στα τηλέφωνα :210 8921008 και 210 8921078

Η μεταφορά των δειγμάτων θα γίνεται με ευθύνη των Νοσοκομείων, εφόσον έχουν σύμβαση με εταιρεία μεταφοράς βιολογικών δειγμάτων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανάλογη σύμβαση θα γίνεται επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα: 1135 και 2105212054

Σ. Μαζάνης: Σε εγρήγορση για την οξεία ηπατίτιδα

Όπως επισημαίνει και ο παιδίατρος  Σπύρος Μαζάνης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, από τα παιδιά που θα εμφανίσουν την συγκεκριμένη ηπατίτιδα, τουλάχιστον το 89%-90% θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο αλλά την περνούν ελαφριά, με ενυδάτωση, σπανίως χρειάζεται να δοθούν φάρμακα και γυρίζουν στο σπίτι τους.

Ωστόσο, το 5%-6% αυτών των περιστατικών θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. «Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί αν δεν γίνει μεταμόσχευση ήπατος θα χάσουν την ζωή τους. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε κέντρα που μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος είναι πάρα πολύ ανησυχητικό γιατί ένα παιδί θα πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό για να κάνει μεταμόσχευση» τόνισε.

«Στο ποσοστό αυτό των παιδιών», συνέχισε ο κ. Μαζάνης, «που θα χρειαστούν μεταμόσχευση αν προστεθεί και ένα 2%-3% τα οποία καταλήγουν, αθροίζεται ένα ποσοστό 8% που μπορεί να χάσει την ζωή του από αυτή την ηπατίτιδα. Οπότε γι’ αυτό υπάρχει η ανησυχία».

Όσο αφορά την αιτία, σημείωσε, έχουν ανιχνεύσει στα μισά περιστατικά με οξεία ηπατίτιδα τον αδενοϊό 41 «που για εμάς τους παιδιάτρους είναι το «ψωμοτύρι» του ιού, γιατί καθημερινά τον βλέπουμε σε πολλά περιστατικά σε παιδάκια που προκαλεί ρινίτιδες, βρογχίτιδες, εμετούς, διάρροιες, είναι ένας συνηθισμένος ιός».

Διαβάστε επίσης:

Πισπιρίγκου: “Δεν έχω σχέση με τις δολοφονίες της Μαλένας και της Ίριδας” – “Βόμβα” Κουσουλού ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του

Πάτρα: Θρήνος για τον 54χρονο καθηγητή που έδωσε μάχη 3,5 μήνες στην ΜΕΘ με τον κορωνοϊό

ΣτΕ: Ακύρωσε την υπουργική απόφαση που ρύθμιζε την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά – Ο δικηγόρος εξηγεί τη νίκη μαθητών και γονιών

Έκκληση για αίμα και αιμοπετάλια για μαθητή του 11ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα