ΣτΕ: Ακύρωσε την υπουργική απόφαση που ρύθμιζε την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά – Ο δικηγόρος εξηγεί τη νίκη μαθητών και γονιών

Ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κοινή υπουργική απόφαση του προηγούμενου έτους, κατά το σκέλος που ρύθμιζε την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς δεν προηγήθηκε της έκδοσής της η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδικότερα, με την υπ’αριθμ. 1478/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη) έγινε δεκτή αίτηση γονέων με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της από 28.5.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, αν και κρίθηκε ότι η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο διευθυντής-διευθύντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο των διδασκόντων αποφασίζουν κατά περίπτωση για τον τρόπο που απασχολούνται υποχρεωτικά οι απαλλασσόμενοι μαθητές (π.χ. διαφορετικό διδακτικό αντικείμενο σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης ή ερευνητική δημιουργική δραστηριότητα), είναι συνταγματικώς ανεκτή, ως μεταβατική, μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος εντός ευλόγου χρόνου. Και ως εύλογος χρόνος κρίνεται το τέλος του σχολικού έτους 2022-2023.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «πριν από την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξεως απαιτείτο, ως ουσιώδης τύπος, η παροχή γνώμης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, δεν υπάρχει».

Για το λόγο αυτόν, το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη ως προς όλες τις διατάξεις της που αφορούν την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών (άρθρο 25 παρ. 3 και οι παρ. 4 και 5 του ίδιου άρθρου κατά το μέρος που αφορούν το ζήτημα αυτό).

Η σημασία της απόφασης

O δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος που χειρίζεται την υπόθεση εκπροσωπώντας τους μαθητές και τους γονείς εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης ”

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε σήμερα την νίκη μας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την διαδικασία απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε για άλλη μια φορά την Υπουργική Απόφαση της Υπουργού Παιδείας για το θέμα αυτό, καθώς η διαδικασία με την οποία προβλέπεται η απαλλαγή δεν σέβεται το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των
προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των γονέων τους.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης που καταθέσαμε εκπροσωπώντας γονείς και μαθητές που διαμαρτυρονταν ότι η διαδικασία απαλλαγής από τα θρησκευτικά «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης» οδηγεί στην καταγραφή ευαίσθητων δεδομένων τους, χωρίς να συντρέχουν νόμιμοι λόγοι.
Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο συμφώνησε κρίνοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας έπρεπε να είχε λάβει γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πράγμα που δεν έκανε.
Η Αρχή βέβαια είχε πολλές φορές κρίνει κατόπιν καταγγελιών ότι η διαδικασία απαλλαγής με αποκάλυψη θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι αντισυνταγματική κι αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εξάλλου ειχε κρίνει και το ευρωπαϊκό δικαστήριο για την παλιότερη διαδικασία της εγκύκλιο του Ανδρέα Λοβέρδου.
Τώρα το Υπουργειο Παιδείας θα πρέπει να εκδώσει νέα απόφαση με διαδικασία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονέων τους.”

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Ξάνθη: Παππούς πνίγηκε, προσπαθώντας να σώσει το εγγονάκι του

Πισπιρίγκου: “Δεν έχω σχέση με τις δολοφονίες της Μαλένας και της Ίριδας” – “Βόμβα” Κουσουλού ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του

Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφανίστηκε 14χρονος από την Θεσσαλονίκη