Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο υπερηχογράφημα

Πότε πρέπει να γίνει το πρώτο υπερηχογράφημα σε μία εγκυμοσύνη; Τι να περιμένω ότι θα δω; Είναι επικίνδυνο για το μωρό μου;

Απαντά ο Dr. Νικόλαος Ναούμ Μ.D. Μαιευτήρας Χειρουργός – Γυναικολόγος

Πότε πρέπει να γίνει το πρώτο υπερηχογράφημα;
Το πρώτο υπερηχογράφημα πραγματοποιείται κάποια στιγμή ανάμεσα στην 6η και 10η εβδομάδα της κύησης. Εκεί θα εξακριβωθεί η εγκυμοσύνη σας, αλλά θα ενημερωθεί ο γιατρός και για την ομαλή πορεία της. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας κάποια δεδομένα, όπως εάν έχετε παρατηρήσει κάποια αιμορραγία, εάν έχετε ιστορικό αποβολών ή εξωμήτριας κύησης κ.α.

Τι θα δω στο πρώτο υπερηχογράφημα;
Στο πρώτο υπερηχογράφημα δεν θα δείτε το έμβρυο, καθώς είναι ακόμα πολύ μικρό. Ο γιατρός θα προσπαθήσει να ακούσει την καρδιά του εμβρύου και θα δει τον αμνιακό σάκο μέσα στη μήτρα, ο οποίος διακρίνεται συνήθως μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Εάν δεν καταστεί αυτό εφικτό, θα πρέπει να επαναλάβετε ένα υπερηχογράφημα μετά από 10 ημέρες περίπου.

Υπάρχει κίνδυνος για το μωρό;
Όχι. Επίσης, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μετά το πρώτο υπερηχογράφημα και αφού βεβαιωθούμε ότι η κύηση βαίνει καλώς, η μητέρα είναι πάντα πιο χαλαρή, με λιγότερο άγχος για την έκβαση της εγκυμοσύνης.