Online παιχνίδι αυτοκτονίας Jonathan Galindo: Πολλά Ελληνόπουλα “έπεσαν” στη παγίδα του – Τσουνάμι καταγγελιών

Το ζήτημα με την  επικίνδυνη διαδικτυακή πρόκληση του Jonathan Galindo που ανά τον κόσμο προσεγγίσει παιδιά και τα ωθεί  να ξεφύγουν από τα όρια, να αυτοτραυματιστούν και σε πολλές περιπτώσεις να οδηγηθούν ακόμη και στο θάνατο και όλες οι νεότερες εξελίξεις που προκύπτουν δείχνουν ότι οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν λεπτό.

Γονείς, προσοχή! Και άλλα Ελληνόπουλα “έπεσαν” στη παγίδα του

Μετά τη γνωστοποίηση ότι η 9χρονη Σόνια που μένει στην Νότια Ελλάδα αποτελεί ένα από τα Ελληνόπουλα που συμμετέχουν σε αυτή την πρόκληση, κατόπιν επικοινωνίας της μητέρας με το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δείχνουν ότι η υπόθεση κρύβει πολλές παγίδες για τα παιδιά.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) που ηγείται ο Ειδικός Ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, Μανώλης Σφακιανάκης, προτρέπει τους νεαρούς χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην Κοινωνική Δικτύωση, να μην αποδέχονται αιτήματα φιλίας και να μην απαντούν σε μηνύματα από άγνωστα προφίλ που φέρουν το όνομα και συνοδεύονται από τη σχετική φωτογραφία του online τρομακτικού χαρακτήρα.

Μάλιστα όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση από την ώρα που γνωστοποιήθηκε αυτή η διαδικτυακή απειλή για τα παιδιά δέχονται καθημερινά  “τσουνάμι” καταγγελιών με γονείς και παιδιά να αναφέρουν ότι ανήλικοι χρήστες έχουν προσεγγιστεί από τα εν λόγω προφίλ.

Χαρακτηριστικά τονίζεται πως “μετά από καταγγελία μητέρας στο Ινστιτούτο μας, η οποία μας ανέφερε ότι τα δύο παιδιά της προσεγγίστηκαν Διαδικτυακά από το προφίλ που φέρει το όνομα του εν λόγω χαρακτήρα και τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται ήδη στη δημοσιότητα , το Ινστιτούτο μας επικοινώνησε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες προς διερεύνηση της υπόθεσης.”

Γιατί δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στον κίνδυνο του Jonathan Galindo;

Στην ανακοίνωσή του μάλιστα το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια τονίζει ότι καθ’ όλη την πορεία του ήταν το μοναδικό Ινστιτούτο για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, το οποίο απέφευγε να προβεί σε δηλώσεις και ενημερώσεις σχετικά με προκλήσεις – παιχνίδια αυτοκτονίας, όπως για παράδειγμα η “Μπλε Φάλαινα”, αποσαφηνίζοντας κάθε φορά πως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά στη χώρα μας. 

Επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης με έμφαση δηλώνουν ότι “ Είναι η πρώτη φορά που κρούουμε τον κώδικα του κινδύνου καθώς μετά από καταγγελίες που λαμβάνουμε, θεωρούμε χρέος μας να αναχαιτίσουμε τυχόν επικίνδυνες και ανοδικές τάσεις ενός φαινομένου που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας. Προς τους “άπιστους Θωμάδες” που αμφισβητούν την επικινδυνότητα και την ύπαρξη του Jonathan Galindo θέτουμε το ερώτημα: “Γιατί άραγε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook έχουν αποκρύψει από την αναζήτησή τους hashtags με την επιγραφή #Jonathan Galindo αναφέροντας ότι παραβιάζουν τους Όρους Χρήσης της Κοινότητας;”.”

O Σφακιανάκης προειδοποιεί: “Γονείς, το νου σας! Ο “Γκούφι – Jonathan Galindo” οδηγεί τα παιδιά στην αυτοκτονία”

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης  σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην εκπομπή του STAR “Αλήθειες με τη Ζήνα” φαίνεται πως το δίκτυο του Jonathan Galindo έχει φτάσει και στην Ελλάδα, αφού έλαβε στα χέρια του πληροφορίες για άτομο που ντύνεται σαν τον γκούφι, τον γνωστό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της Disney, και προσεγγίζει σε ελληνικά chatrooms παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών. Εκεί, τους βάζει μερικές προκλήσεις, οι οποίες γίνονται σταδιακά όλο και πιο επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Σκοπός του είναι να οδηγήσει όλο και περισσότερα παιδιά στην αυτοκτονία. Τόνισε δε πως έχει στα χέρια του το όνομα του πρώτου Jonathan Galindo που έχει εμφανιστεί στα ελληνικά chatrooms. Μάλιστα, η αυτοκτονία 15χρονου στο Κερατσίνι πριν από λίγες μέρες υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε κάποιου τέτοιου είδους συνομιλία.

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: Fake news το οnline παιχνίδι αυτοκτονίας Jonathan Galindo

Στον αντίποδα έρχεται η τοποθέτηση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που καθησυχάζει τους γονείς ότι η ύπαρξη του Jonathan Galindo δε φαίνεται να υφίσταται.

Όπως προκύπτει από έρευνα των Kέντρων Aσφαλούς Διαδικτύου ανά την Ευρώπη πρόκειται για fake news το οποίο στο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μέχρι σήμερα δεν έχει δεχτεί καμία σχετική καταγγελία. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή καθώς δεν αποκλείεται η εμφάνιση ατόμων που υποδύονται ανήλικους ή ενήλικες οι οποίοι μπορεί να επιχειρήσουν να δράσουν στο πλαίσιο μιας κακόγουστης φάρσας. Συστήνεται οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν τις γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά τους ανοιχτές και να τα ενημερώσουν για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών» προσέχοντας να μην εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους.

Η ανάρτηση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου