Όταν η φυσική γίνεται παιχνίδι: 6 απλά, διασκεδαστικά πειράματα που θα μαγέψουν τα πιτσιρίκια

Τώρα το καλοκαίρι τα παιδιά έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και παιχνίδι. Όταν το παιχνίδι μάλιστα, συνδυαστεί με «μαγικά» και   πειράματα, τότε γίνεται ακόμη πιο διασκεδαστικό.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που εξιτάρονται με τα πειράματα και πολλά μπορείτε να τα κάνετε και στο σπίτι σας με εύκολα αντικείμενα και υλικά.

Εμείς συγκεντρώσαμε έξι απλά και ενδιαφέροντα πειράματα που θα διασκεδάσουν όχι μόνο το παιδί σας, αλλά κι εσάς!

1. Μπαλόνια που φουσκώνουν μόνα τους

Τι θα χρειαστείτε:

Μερικά μπαλόνια αέρα
Άδεια μπουκάλια νερού του 1 και 1,5 λίτρου
Ένα κουταλάκι του γλυκού
Ένα χωνί
Ξύδι
Μαγειρική σόδα

Πώς να κάνετε το πείραμα: Γεμίστε το 1/3 του μπουκαλιού με ξύδι και με ένα χωνί ρίξτε 2-3 κουταλάκια μαγειρικής σόδας μέσα στο μπαλόνι. Βάλτε το στο στόμιο του μπουκαλιού και θα αρχίσει το φούσκωμα. Όταν το μπαλόνι γεμίσει με διοξείδιο του άνθρακα, δεν θα είναι σε θέση να φουσκώσει. Για να είναι σε θέση να φουσκώνει πρέπει να το τρίψετε με οποιοδήποτε συνθετικό υλικό για να παραχθεί στατικό φορτίο. Τέλος βάλτε το κοντά στην οροφή.

Πώς να εξηγήσετε τι συμβαίνει: Η σόδα που αλληλεπιδρά με το ξύδι παράγει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο γεμίζει το μπαλόνι. Λόγω του στατικού ηλεκτρισμού, το μπαλόνι μπορεί να μείνει στο ταβάνι έως και πέντε ώρες.

2. Ψαρέψτε παγάκια

Τι θα χρειαστείτε:

Ένα μπολ με νερό
Μερικά παγάκια
Λίγο αλάτι
Νήμα

Πώς να κάνετε το πείραμα: Βάλτε ένα παγάκι σε ένα μπολ με νερό. Τοποθετήστε το νήμα μέσα στο νερό με τη μια άκρη του να ακουμπάει στο παγάκι και το άλλο έξω από το μπολ. Ρίξτε αλάτι στο παγάκι και περιμένετε 5-10 λεπτά. Τραβήξτε το νήμα από το άλλο του άκρο και βγάλτε το παγάκι έξω.

Πώς να εξηγήσετε τι συμβαίνει: Όταν το αλάτι αγγίζει το παγάκι, ένα μέρος του πάγου θερμαίνεται. Μέσα στα 5-10 λεπτά το αλάτι διαλύεται και το νήμα με το παγάκι «κολλάνε».

3. Μαλακά και διάφανα αυγά

Τι θα χρειαστείτε:

Δύο αβγά
Δύο  γυάλινα βάζα/φλιτζάνια
Λίγο νερό
Ξύδι

Πώς να κάνετε το πείραμα: Βάλτε ένα ωμό αβγό σε ένα βάζο με νερό βρύσης και το δεύτερο αβγό σε ένα ποτήρι με ξύδι. Τα αβγά μοιάζουν ακριβώς ίδια. Αφήστε τα στην άκρη για λίγο και σε 5-6 ώρες θα δείτε το αποτέλεσμα του πειράματος. Σε 7-10 ώρες, το δεύτερο αβγό θα γίνει εντελώς μαλακό και το κέλυφός του θα εξαφανιστεί.

Πώς να εξηγήσετε τι συμβαίνει: Το αβγό που είναι στο ξύδι έχει υποστεί μια χημική αλλαγή. Το τσόφλι του αβγού αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο και το ξύδι, επειδή είναι οξύ θα το διαλύσει πλήρως.  Η διαδικασία αυτή ονομάζεται απασβέστωση και συμβαίνει σε δύο φάσεις: το κέλυφος γίνεται απαλό και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

4. Το αυγό που επιπλέει

Τι θα χρειαστείτε:

Δύο αυγά,

Δύο ποτήρια νερό

Λίγο αλάτι.

Πώς θα κάνετε το πείραμα: Με πολλή προσοχή τοποθετήστε ένα αυγό μέσα σε ένα ποτήρι με νερό.  Αν δεν είναι χαλασμένο, αρχικά, θα πέσει στον πάτο του ποτηριού. Μετά βάλτε λίγο ζεστό νερό στο δεύτερο ποτήρι και διαλύστε 4-5 κουταλιές αλάτι. Αφήστε λίγο το νερό να κρυώσει και στη συνέχεια ρίξτε το δεύτερο αυγό μέσα. Θα επιπλέει στην επιφάνεια αντί να πάει στον πάτο.

Πώς να το εξηγήσετε: Το σημαντικό στοιχείο είναι πυκνότητα των μορίων του νερού και του αυγού. Ο μέσος όρος πυκνότητας ενός αυγού είναι πολύ μεγαλύτερος από το απλό νερό, έτσι το τραβά προς τον πάτο. Η πυκνότητα του αλατισμένου νερού είναι μεγαλύτερη από αυτή του αυγού έτσι το αυγό δεν μπορεί να πέσει κάτω στον πάτο.

5. Βροχή και αέρας (ένα πείραμα και για πολύ μικρά παιδάκια)

Τι θα χρειαστείτε:

Μία λαδόκολλα
Ένα καλαμάκι
Λίγο σελοτέιπ
Λίγο νερό

Πώς θα κάνετε το πείραμα:  Απλώστε μία λαδόκολλα πάνω στο τραπέζι και κολλήστε τις άκρες τις με σελοτέιπ. Στη μία πλευρά της ρίξτε δύο μεγάλες σταγόνες νερού. Στη συνέχεια κόψτε ένα καλαμάκι στη μέση και κρατήστε μισό εσείς και μισό το παιδί. Σταθείτε στην άκρη του τραπεζιού και αρχίστε να φυσάτε μέσα από το καλαμάκι τις σταγόνες. Η πρώτη σταγόνα που θα φτάσει στην άλλη άκρη της λαδόκολλας κερδίζει! Σε επόμενο πείραμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαλάκια από βαμβάκι ή μπαλάκια πινγκ-πονγκ.

Με αυτό το πείραμα μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας, πώς η δύναμη του αέρα μπορεί να μετακινήσει και τη βροχή

6. Η σακούλα με νερό που δεν τρυπάει

Τι θα χρειαστείτε:

Μια σακούλα από πολυαιθυλένιο (το πιο κοινό πλαστικό)

Μερικά απλά μολύβια

Νερό

Πώς θα κάνετε το πείραμα: Γεμίστε την μισή περίπου σακούλα με νερό. Τρυπήστε την σακούλα με τα μολύβια σε σημεία που είναι με νερό.

Πώς να εξηγήσετε τι συμβαίνει:  Εάν τρυπήσετε την σακούλα με τα μολύβια και μετά βάλετε νερό, τότε το νερό θα φύγει από τις τρύπες που κάνατε. Όμως, αν βάλετε πρώτα το νερό και στη συνέχεια  τρυπήσετε με τα μολύβια το νερό δεν θα φύγει. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει, καθότι, όταν το πολυαιθυλένιο σχίζεται τότε τα μόρια του πλησιάζουν περισσότερο μεταξύ τους. Στην προκειμένη περίπτωση σφίγγουν γύρω από τα μολύβια και το νερό παραμένει στη θέση του.