Παιδί σημαίνει ζωή χωρίς ψέμα. Αλλιώς γίνεται ενήλικας δίχως ζωή

Παιδί σημαίνει

1.Ψάχνω τον εαυτό μου αδιάλειπτα ακόμη και εάν δεν μου φαίνεται όταν σκαρφαλώνω δέντρα.

2.Πλησιάζω πιο κοντά όσους μου μοιάζουν και αποφασίζω στο τέλος εάν θέλω να γίνω όμοιος ή αντίθετός τους.

3. Μένω μακριά από όσους δεν μου κινούν το ενδιαφέρον ή τους θεωρώ πολύ διαφορετικούς από εμένα. Εάν αλλάξει κάτι, θα τους πλησιάσω.

4..Όταν μένω μόνος μου συνεχίζω και παίζω στο μυαλό μου όσα ακούω, βλέπω και καταλαβαίνω από τους μεγάλους γύρω μου.

5. Φοβάμαι όσα φοβόσαστε, αντιμετωπίζω όσα αντιμετωπίζετε.

6.Ακολουθώ όσα κάνετε, καταλαβαίνω όσα λέτε, γίνομαι όσα δεν αναλύετε -αλλά είστε- και στο τέλος απομακρύνομαι από όσα είπατε και κάνατε που δεν γίνατε.

7,Όταν είμαι μόνος μου, επιτρέπω στην εσωτερική μου φωνή να μου μιλήσει, να μιλήσει σε όσους φοβήθηκα να μιλήσω όταν ήμουν μαζί τους. Αυτό μου δίνει θάρρος και τρόπο να το κάνω στα αλήθεια σε δεύτερο χρόνο.

8. Σας λέω πως δεν είμαι όσο ξέγνοιαστος όσο νομίζετε. Σε κάθε ηλικία της παιδικής μου ηλικίας έχω και έναν διαφορετικό γρίφο του εαυτού μου να λύσω και μετά να τον παραδώσω στο επόμενο μάθημα της ζωής μου. Είμαι πιο ξέγνοιαστος από τους μεγάλους επειδή έχω υποχρέωση μόνο στον εαυτό μου όμως οι μεγάλοι δεν έχουν τους γρίφους που έχω εγώ όσο μεγαλώνω. Δεν αναζητούν από την αρχή την αξία τους ούτε τον τρόπο να ζήσουν.

9.Δεν μπορώ να εκφράσω όσα αισθάνομαι όταν θέλουν οι μεγάλοι γιατί σε εμένα, θέλει πιο πολύ χρόνο να τα περιγράψω χωρίς να νιώσω ενοχή ή κατωτερότητα που τα έχω μέσα μου

-εφόσον όλοι λένε πως: “Τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν προβλήματα”. Πόσο λάθος!!

10.Παιδί σημαίνει…Να προσπαθείτε να προλάβετε εμάς τα παιδιά πριν να είναι αργά. Προλάβετέ μας στις βαθιές μας ανάγκες να υπάρχουμε με αυτοσεβασμό, να νιώθουμε την αξία μέσα μας και να διακρίνουμε το νόημα σε όσα κάνουμε. Στο τέλος, να ξέρουμε τη διαφορά ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια μέσα στη ζωή μας.

Παιδί σημαίνει ζωή χωρίς ψέμα. Αλλιώς γίνεται ενήλικας δίχως ζωή.

Μπογιατζή Χριστίνα

Παιδοψυχολόγος-Λογοπαθολόγος