Παιδιά και γονείς παίζουν και διασκεδάζουν στα εργαστήρια της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (από 11/3)

Παίζουν τα παιδιά σας μήλα, κουτσό, αμπάριζα; Θέλετε να έρθουν σε επαφή με τα νοσταλγικά παιχνίδια που μας ταξιδεύουν μια γενιά πίσω με το εργαστήριο «Παιχνίδια δρόμου-δωματίου»; Θέλετε να βγείτε στο δρόμο για να καταγράψετε μαζί με τα παιδιά σας πρόσωπα, κτίρια, συναισθήματα, σκέψεις και μυρωδιές της πόλης στο εργαστήριο «Πάμε μια βόλτα στην πόλη»;

Διαθεματικά / Για παιδιά 5-8 ετών και γονείς

«Πάμε μια βόλτα στην πόλη»
Γονείς και παιδιά ανακαλύπτουν μαζί την πόλη!
1η Γειτονιά – Νέος Κόσμος | Σάββατα 11 & 18 Μαρτίου 2017 | 11:00-13:00
2η Γειτονιά – Κουκάκι | Σάββατα 1 & 8 Απριλίου 2017 | 11:00-13:00
3η Γειτονιά – Ακρόπολη | Σάββατα 22 & 29 Απριλίου 2017 | 11:00-13:00
10€ για κάθε παιδί και 10€ για κάθε ενήλικα (και για τις 2 συναντήσεις ανά γειτονιά)

Τα παιδιά παίρνουν τους γονείς από το χέρι και περπατούν μαζί στις γειτονιές γύρω από τη Στέγη. Κλείστε τη δική σας οικογενειακή βόλτα στο Νέο Κόσμο, το Κουκάκι και την Ακρόπολη.
Στο εργαστήριο «Πάμε μια βόλτα στην πόλη» οι ρόλοι αντιστρέφονται. Τα παιδιά γίνονται ξεναγοί και μαζί με τους γονείς, επιχειρούν να ανακαλύψουν την πόλη από την αρχή. Παιδιά και γονείς εφοδιάζονται με φωτογραφικές μηχανές, μαγνητόφωνα και μπλοκάκια, χρησιμοποιούν δικά τους μέσα, όπως κινητά τηλέφωνα ή tablets, και βγαίνουν στο δρόμο για να καταγράψουν πρόσωπα, κτίρια, συναισθήματα, σκέψεις και μυρωδιές της πόλης. Ανακαλύπτουν μαζί τι τους αρέσει, τι τους κάνει να αισθάνονται καλά και τι θα ήθελαν να αλλάξουν στις γειτονιές που περιηγούνται.

Μετά τον περίπατο, γονείς και παιδιά αξιοποιούν το υλικό που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής (φωτογραφίες, βίντεο, ήχους, σκίτσα κ.ά.), αλλά και νέα στοιχεία, για να δημιουργήσουν από κοινού μια εικαστική (ανα-)σύνθεση της γειτονιάς που επισκέφτηκαν. Η τελική σύνθεση αποσκοπεί στην αποτύπωση των διαφορετικών οπτικών και εμπειριών, μικρών και μεγάλων, για την πόλη που ζουν. Στόχος του εργαστηρίου είναι η κριτική ανάγνωση της πόλης, καθώς γονείς και παιδιά θα επιχειρήσουν να τη «δουν» ο ένας μέσα από τα μάτια του άλλου.

Συντελεστές: Αιμιλία Φάκου (Εκπαιδευτικός, Δρ. Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης), Στεφανία Βουβουσίρα (Εκπαιδευτικός), Κλαίρη Τζούφλα (Εκπαιδευτικός)

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο

παιδιά απασχολούντε δημιουργικά

Χορός / Για παιδιά 6-10 ετών

«Παιχνίδια δρόμου-δωματίου»
Εργαστήριο για τα παραδοσιακά παιχνίδια δρόμου
Από 19 Μαρτίου έως 14 Μαΐου 2017 | 11:00-13:00
Κόστος συμμετοχής: 63€ (και για τις 7 συναντήσεις)

Παιδικές μνήμες και νοσταλγία ξυπνούν στο εργαστήριο της Στέγης «Παιχνίδια δρόμου-δωματίου» που μας ταξιδεύει μια γενιά πίσω… Μήλα, κουτσό, τζαμί, αμπάριζα… 1, 2, 3, φτου ξελευτερία! Έστω και σε συνθήκες «δωματίου», δηλαδή εσωτερικού χώρου, θα εξερευνήσουμε κάποια από αυτά τα παιχνίδια, από την Ελλάδα και από άλλα μέρη του κόσμου, όπως την Ιαπωνία ή την Αφρική.

Μέσα από τη χαρά της συμμετοχής, θα ασκηθούμε στην αυτοοργάνωση, τη συνεργασία, την ομαδικότητα και θα αναπτύξουμε τις κινητικές μας δεξιότητες. Σκοπός μας, αφού εξοικειωθούμε με την παραδοσιακή μορφή τους, είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να φτιάξουν τις δικές τους παραλλαγές. Πώς θα ήταν αν ζωγραφίζαμε τη δική μας εκδοχή στο κουτσό και διασχίζαμε τη δική μας διαδρομή με νέους κανόνες; Τι θα άλλαζε αν μας έδινε δύο ζωές ένα «μήλο»;

Η τελευταία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο κοντά στη Στέγη, ώστε τα παιχνίδια αυτά να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, με την ελπίδα να ξαναβρούν τη θέση τους στα πάρκα, τις πλατείες, τις αλάνες και τις σχολικές αυλές.

Συντελεστές: Σταυρούλα Σιάμου και Τζένη Αργυρίου (Χορογράφοι)

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα
Πληροφορίες: 210 900 5 800
E-mail: info@sgt.gr
www.sgt.gr