Πανέξυπνες ιδέες για να καθαρίζετε με φυσικό τρόπο το σπίτι σας

Είναι αλήθεια ότι πολλά προϊόντα καθαρισμού, απορρυπαντικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Είναι αδύνατο να αποδεσμευθούμε εντελώς από τη χρήση τέτοιων προϊόντων, αλλά μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια να τα περιορίσουμε. Η ομάδα του Bright Side συγκέντρωσε μερικές εκπληκτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το σπίτι σας με προϊόντα που μπορείτε εύκολα να βρείτε σε κάθε κουζίνα.

1. Πλακάκια μπάνιου

Θα χρειαστείτε: 1/4 ποτήρι οξυζενέ, 1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι, 1/2 ποτήρι νερό

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά. Για να καθαρίσετε την επιφανειακή βρωμιά, βρέξτε ένα σφουγγάρι με το υγρό και σκουπίστε τα πλακάκια. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε την επιφάνεια με νερό. Εάν τα πλακάκια είναι πραγματικά βρώμικα, βάλτε λίγο υγρό σε αυτά και αφήστε το για 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η βρωμιά θα διαλυθεί και θα είναι πιο εύκολο να καθαριστεί. Επαναλάβετε τη διαδικασία μία ακόμη φορά και ξεπλύνετε την επιφάνεια με νερό.

2. Τα κουμπιά της ηλεκτρικής κουζίνας

Θα χρειαστείτε: Μπατονέτες, μια παλιά οδοντόβουρτσα, σταγόνες αμμωνίας

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:
Βυθίστε μια μπατονέτα στις σταγόνες αμμωνίας και τρίψτε τα σημεία με τους λεκέδες. Για να καθαρίσετε τη βρωμιά, χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα και ένα σφουγγάρι. Να φοράτε πάντα γάντια για να προστατεύετε τα χέρια και το δέρμα σας.

3. Απορροφητήρας κουζίνας

Θα χρειαστείτε: 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, 1/2 ποτήρι αμμωνία

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:
Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε αργά τη σόδα στο νερό, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού. Τοποθετήστε τα φίλτρα του απορροφητήρα σε βραστό νερό. Το λίπος και η βρωμιά θα αρχίσουν αμέσως να διαλύονται. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά μέσα σε λίγα λεπτά. Αν τα φίλτρα είναι εξαιρετικά βρώμικα, επαναλάβετε τη διαδικασία βράζοντας νέα ποσότητα νερού.

4. Στρώμα ύπνου

Θα χρειαστείτε: 230 ml οξυζενέ, 3 κουταλιές της σούπας μαγειρικής σόδα, μια σταγόνα υγρό σαπούνι

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:
Φτιάξτε το μείγμα αμέσως προτού καθαρίσετε το στρώμα, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με το οξυζενέ σε μια φιάλη ψεκασμού. Όταν η σόδα διαλυθεί εντελώς, προσθέστε το υγρό σαπούνι. Ανακινήστε τη φιάλη και ψεκάστε το βρώμικο σημείο. Αφήστε το για 5-10 λεπτά. Εάν θέλετε να στεγνώσει πιο γρήγορα, χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα. Καθαρίστε τα υπολείμματα της μαγειρικής σόδας με την ηλεκτρική σκούπα.

5. Φούρνος

Θα χρειαστείτε: Αμμωνία

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Βάλτε λίγη αμμωνία σε ένα μικρό μπολ και αφήστε το μέσα στο φούρνο για μια ολόκληρη νύχτα. Το επόμενο πρωί αερίστε καλά και πλύνετε το φούρνο. Τα λίπη θα αποκολληθούν εύκολα και δεν θα υπάρχει καμία μυρωδιά. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η έντονη μυρωδιά της αμμωνίας, οπότε μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε γάντια και να έχετε τα παράθυρα ανοιχτά.

6. Λεκάνη

Η τουαλέτα

Θα χρειαστείτε: Ξύδι

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Για να καθαρίσετε τη λεκάνη της τουαλέτας χρησιμοποιήστε καθαρό ξύδι. Είναι επίσης εξαιρετικά απολυμαντικό!

7. Κάλυμμα καναπέ με μικροΐνες

Θα χρειαστείτε: ένα μπουκάλι ισοπροπυλική αλκοόλη, σφουγγάρι, βούρτσα, μαγειρική σόδα

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Βρέξτε με ισοπροπυλική αλκοόλη ένα σφουγγάρι και τρίψτε τα βρώμικα μέρη. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να φροντίσετε τις μικροΐνες. Για να αποφύγετε την έντονη μυρωδιά, χρησιμοποιήστε λίγη μαγειρική σόδα.

8. Ψυγείο

Θα χρειαστείτε: Μαγειρική σόδα

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Διαλύστε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερού και καθαρίστε το εσωτερικό του ψυγείου. Στη συνέχεια, σκουπίστε το με ένα μαλακό πανί. Για να εξαφανίσετε τις δυσάρεστες μυρωδιές, δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδικά απορροφητικά. Μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα στο ψυγείο μερικά προϊόντα που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα: κομμάτια μαύρου ψωμιού, ποτήρια με μαγειρική σόδα ή φέτες λεμονιού.