Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: “Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να ωφελήσουν την πνευματική υγεία”

Σαν μάνα εξ ουρανού έρχονται για τους απανταχού έφηβους τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία, το να παίζει κανείς video games μπορεί να είναι καλό για την ψυχική του υγεία.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες παρατήρησαν τόσο τους παίκτες του παιχνιδιού ‘’Animal Crossing’’ της Nintendo όσο και τους παίκτες του παιχνιδιού ‘’ Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville’’ και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπαιζαν περισσότερα παιχνίδια είχαν την τάση να νιώθουν περισσότερη ψυχική ανάταση, αμφισβητώντας έτσι την  ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι επιβλαβή για την ψυχική υγεία.

Η μελέτη αυτή είναι μία από τις πρώτες που βασίζονται σε αληθινά στοιχεία παιχνιδιών και καταγραφές χρόνου αφιέρωσης σε αυτά. Προηγούμενες μελέτες συνήθως επικεντρώνονταν σε αυτοαναφερόμενους χρόνους παιξίματος και δεν συσχετίζονταν επαρκώς με την πραγματικότητα.

Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής Andrew Przybylski, αρχικά τον εξέπληξε το πόσο λίγα δεδομένα είχαν οι εταιρείες παιχνιδιών για τους παίκτες τους, αλλά και το πόσο λίγα είχαν χρησιμοποιηθεί από προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις πιθανές βλάβες ή τα πιθανά οφέλη του παιχνιδιού. Τελικά, όπως είπε, η μελέτη έδειξε ότι «αν παίζετε τέσσερις ώρες την ημέρα Animal Crossing, νιώθετε περισσότερη ευφορία, αλλά αυτό φαντάζει ενδιαφέρον επειδή όλες οι προηγούμενες μελέτες διεξάγονταν με περιορισμούς”.

Βέβαια, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, θα χρειαστεί πολλή ακόμα έρευνα για να «μάθουμε περισσότερα σε σχέση με ό,τι θεωρείται επιβλαβές στα βιντεοπαιχνίδια», βασιζόμενοι σε προηγούμενες μελέτες.

Η έρευνα αυτή, εξάλλου, μελέτησε μόνο δύο παιχνίδια όλων των ηλικιών και ενδεχομένως άλλα παιχνίδια να είναι λιγότερο υγιή. Ομοίως, η στάση που έχει κάποιος απέναντι στα παιχνίδια μπορεί να επηρεάσει τον ψυχικό αντίκτυπο που αυτά έχουν –π.χ. ας μην ξεχνούμε, ότι συχνά αυτά αποτελούν και πεδία εκφοβισμού από άλλους.

Οι ερευνητές, πάντως, ελπίζουν ότι η έρευνα θα προσφέρει περισσότερες αποδείξεις σε αντιπαραθέσεις για τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια ή βλαβών που αυτά προσφέρουν, ενώ μας καλούν να παρακολουθούμε πάντα τους σημαντικούς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το NHS, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή σε κάτι για το οποίο γενικά δεν υπάρχουν καλά δεδομένα.

πηγή: theguardian.com