Πανικός στο Αιγαίο – Ψαράδες έπιασαν λευκό καρχαρία της Μεσογείου (βίντεο)

Ένας λευκός καρχαρίας της Μεσογείου (Carcharodon Carcharias), μήκους 1,5 περίπου μέτρου, αλιεύτηκε στα δίχτυα της μηχανότρατας «Ευαγγελίστρια», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μαρώνειας και Σαμοθράκης, όμως για καλή του τύχη, και παραμένοντας ζωντανός, το πλήρωμα του σκάφους με εντολή του καπετάνιου Πέτρου Καραβέτη τον επαναπόθεσε στη θάλασσα, καθ’ ότι είναι είδος σε απειλή και προστατευόμενο.

Με μέγεθος σαφώς μικρότερο από τους λευκούς καρχαρίες των ωκεανών του κόσμου, η παρουσία αυτών των λευκών καρχαριών στη χώρα μας και στο Θρακικό Πέλαγος είναι εξακριβωμένη εδώ και χρόνια. Η αλίευσή του απαγορεύεται αυστηρά. Στη Μεσόγειο έχει βρεθεί μια περιοχή αναπαραγωγής τους κοντά στη Σικελία.

Τι γνωρίζουμε για τον Λευκό Καρχαρία της Μεσογείου

Ο λευκός καρχαρίας ζει στις θάλασσες μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Το ότι δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος αυτό, έχει να κάνει με δύο λόγους. Πρώτος και καλύτερος, είναι ότι σε εθνικό επίπεδο, είμαστε πολλά χρόνια πίσω στις έρευνες που αφορούν θαλάσσια αρπακτικά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ίσως κάποιοι φοβούνται να παραδεχτούν την ύπαρξη τέτοιων ζώων στις θάλασσες μας, ώστε να μην βλάψουν τον τουρισμό.

Δείτε τη στιγμή που ψαράδες έπιασαν τον καρχαρία