Πεθαίνουν τελευταία περισσότερα παιδιά; Ο καθ. Δημήτρης Μπατάκης ξεκαθαρίζει το τοπίο

Πεθαίνουν τελευταία περισσότερα παιδιά; Ο καθ. Δημήτρης Μπατάκης ξεκαθαρίζει το τοπίο

Είναι απόλυτα φυσιλογική η αναστάτωση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα από τους ανεξήγητους (προς το παρόν) μικρών παιδιών σε όλη την Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα, ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας με τον οποίον είχαμε επικοινωνήσει, έθεσε ένα εύλογο ερώτημα, το οποίο οπωσδήποτε θα πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν πριν μας πιάσει πανικός: Είναι οι θάνατοι παιδιών αυξημένοι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια;

Απάντηση σε αυτό και σε μερικά ακόμα ερωτήματα έδωσε μέσω του iefimerida.grοικονομολόγος υγείας δρ. Δημήτρης Μπατάκης, διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Financial Engineering Μ.Sc. LSE International Health Policy, M.Sc. Health Economics and Management.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Όπως εξηγεί σε σχετική ανάλυσή του, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται πως οι θάνατοι των παιδιών των παραπάνω ηλικιακών ομάδων κυμαίνονται σχετικά σε ίδια επίπεδα με το 2019, που ήταν το τελευταίο έτος χωρίς πανδημία, το 2020, που ήταν το πρώτο έτος της πανδημίας χωρίς την κυκλοφορία εμβολίων, και το 2021 και 2022 που τα εμβόλια είχαν εγκριθεί και για τα ανήλικα παιδιά. «Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 15-18 ετών ξεκίνησαν στις 15 Ιουλίου 2021, εκείνων που είναι 12-15 στις αρχές Αυγούστου και των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών στις 15 Δεκεμβρίου 2021, ενώ για τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός», αναφέρει με νόημα ο κ. Μπατάκης.

Ο ρόλος των εμβολίων

Δεν υπάρχει μεγάλη μεταβολή θανάτων για την οποία να οφείλεται το εμβόλιο
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τα στοιχεία, για την ηλικιακή ομάδα έως 4 ετών και 10-14, οι θάνατοι το 2021 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2020, όμως είναι λιγότεροι από το 2019. Σε επίπεδο πρώτου τριμήνου, το 2022 είναι λιγότεροι και από τα δύο προηγούμενα έτη για την πρώτη ηλικιακή ομάδα, ενώ για τη δεύτερη είναι ελαφρώς αυξημένοι σε σχέση με το 2019 και 2020. Στα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών οι θάνατοι το 2021 ήταν 3 περισσότεροι από το 2019 και το 2020, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021, αλλά ήταν όσοι και το 2019. Στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών οι θάνατοι παιδιών το 2021 ήταν ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη, ενώ σε επίπεδο πρώτου τριμήνου είναι περισσότερο αυξημένοι σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Συμπερασματικά, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν φαίνεται κάποια μεγάλη μεταβολή των θανάτων, ώστε να υποθέσουμε ότι ευθύνεται ένας νέος παράγοντας γι’ αυτούς, δηλαδή το εμβόλιο. Οι θάνατοι σημειώνουν αυξομειώσεις μεταξύ των ετών με και χωρίς πανδημία και με ή χωρίς εμβόλιο», τονίζει ο δρ Δημήτρης Μπατάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα των αιφνίδιων θανάτων υπήρχε και πριν την πανδημία.

Οι ξαφνικοί θάνατοι παιδιών αποτελούν πάντα μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας

Το 2019, στοιχεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας έδειξαν πως στο λεκανοπέδιο Αττικής πεθαίνουν ξαφνικά 2.500 άνθρωποι από άγνωστες αιτίες. Όσον αφορά τα παιδιά, υπολογίζεται ότι πεθαίνουν ξαφνικά 10-15 τον μήνα, με το 65% αυτών των περιπτώσεων να οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, κυρίως κληρονομικά αίτια, που γίνονται φανερά μετά τον θάνατο του παιδιού. «Επομένως, φαίνεται πως οι ξαφνικοί θάνατοι και ιδιαίτερα των παιδιών αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπισή του», τονίζει.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην περίπτωση που στο μέλλον σημειωθεί αύξηση των αιφνίδιων θανάτων, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, ως μακροχρόνια επίπτωση του κορωνοϊού, ο διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο Κρήτης σχολιάζει ότι «έρευνα που αφορά τη Νέα Υόρκη και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Rhythm τον Ιανουάριο του 2021, έδειξε πως όσο περισσότερα ήταν τα κρούσματα κορωνοϊού τόσο περισσότεροι ήταν και οι αιφνίδιοι θάνατοι εκτός νοσοκομείου. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν υπάρξει πάνω από 800.000 νοσήσεις παιδιών μέχρι 19 ετών. Με τα δεδομένα της ανωτέρω έρευνας, αυτό είναι ένα ακόμα δεδομένο που θα πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες υγείας και οι κυβερνήσεις όλων των κρατών, για να μην υπάρξουν θάνατοι που συνδέονται έμμεσα με την πανδημία».

Ο σημαντικός ρόλος των προληπτικών εξετάσεων στα παιδιά μας

Σε ό,τι έχει να κάνει με το εμβόλιο, ο Έλληνας επιστήμονας σημειώνει ότι «θα ήταν χρήσιμο να αυξηθούν οι εξειδικευμένες έρευνες για την ασφάλειά του στα πλαίσια της φαρμακοεπαγρύπνησης, ειδικότερα για την χορήγησή του σε ανήλικα παιδιά. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο πριν την χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά, να έχει προηγηθεί μία σειρά εξετάσεων για να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο κρυφό υποκείμενο νόσημα, που θα μπορούσε να επιβαρύνει την κατάσταση του παιδιού μετά την λήψη του εμβολίου, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου».

Σκοπός όλων αυτών, όπως προσθέτει, είναι η αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών εξαιτίας του εμβολιασμού. Εξάλλου, υπάρχουν άτομα που πρέπει να εξαιρούνται από αυτόν, όπως φαίνεται από το ΦΕΚ 3794/Β΄/13-8-2021, κάτι που έχει επισημάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην «Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών Εμβολιασμού». «Γι’ αυτό χρειάζεται ειδική μέριμνα από τους γονείς, τους παιδιάτρους και τους αρμόδιους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την υγεία των ανήλικων παιδιών», καταλήγει ο κ. Μπατάκης.

Διαβάστε ακόμα:

Πανελλήνιες 2022: Τα θέματα σε Ανατομία, ΑΟΘ, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας για τα ΕΠΑΛ

Αγοράκι δύο ετών σκότωσε τον πατέρα του όταν βρήκε το όπλο του στο πάτωμα

Η Βίκυ Καγιά και ο Ηλίας Κρασάς βάφτισαν τον 4χρονο γιο τους στο Μονακό (εικόνες)