Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, 04:18
Array
(
    [category] => Αποδράσεις - Ταξίδια
    [link] => https://www.infokids.gr/category/psychagogia/apodraseis-taksidia/
    [id] => 67
)

Πνιγμός 4χρονης στους Παξούς: Τα σενάρια που εξετάζονται – Τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε πισίνες και θάλασσες

Με 260 πνιγμούς μέχρι τώρα -με τους 50 μόνο για τον Αύγουστο- είναι σημαντικό να μιλήσουμε ξανά για την ασφάλεια στη θάλασσα και τις πισίνες.

Στον ανακριτή Κέρκυρας οδηγούνται σήμερα οι γονείς και ο παππούς της τετράχρονης που έχασε τη ζωή της μετά την πτώση της σε πισίνα βίλας στους Παξούς, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Πριν από δύο ημέρες, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος τους για το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, με τις απολογίες τους να θεωρούνται καθοριστικές για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι καταθέσεις των τριών κατηγορουμένων αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως το πώς το μικρό παιδί βρέθηκε χωρίς επίβλεψη και κατάφερε να περπατήσει περίπου 200 μέτρα, φτάνοντας στη γειτονική βίλα με την πισίνα όπου εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Οι αρχές ερευνούν δύο εκδοχές: είτε ολόκληρη η οικογένεια κοιμόταν όταν το κορίτσι βγήκε από το σπίτι, είτε μόνο ο πατέρας αναπαυόταν ενώ η μητέρα εκτελούσε οικιακές δουλειές, γεγονός που επέτρεψε στη μικρή να φύγει απαρατήρητη. Το παιδί φέρεται να έπαιζε στο σαλόνι πριν βγει μόνο του στη γειτονιά. Στη συνέχεια περπάτησε μέχρι την κοντινή βίλα, όπου βρέθηκε μέσα στην πισίνα περίπου 50 λεπτά αργότερα.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Κομβικό σημείο της έρευνας αποτελεί η ακριβής ώρα κατά την οποία το κορίτσι εγκατέλειψε το σπίτι, καθώς και το πώς για σχεδόν μία ώρα -από τις 16:00, όταν η οικογένεια αντιλήφθηκε την απουσία του, έως τις 16:50, όταν εντοπίστηκε- παρέμεινε αγνοούμενο.

Γιατί συμβαίνουν τόσα ατυχήματα στο νερό;

Στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ News μίλησε σχετικά με τα ελλείματα στην ασφάλεια στο νερό η Ελίζα Καραμπετιάν – Νικοτιάν, υπεύθυνη επικοινωνίας του Safe Water Sports. «Τι είναι αυτό που φταίει; Δεν υπάρχει κολυμβητική παιδεία; Δεν γνωρίζουμε κολύμπι, αφήνουμε τα παιδιά μας χωρίς επίβλεψη; όμως ο πρώτος και βασικότερος κανόνας είναι πως ποτέ δεν τα αφήνουμε μόνα τους στο νερό.

Το ίδιο ισχύει και για εμάς τους ενήλικες: όταν πηγαίνουμε για μπάνιο, δεν κολυμπάμε ποτέ μόνοι μας, αλλά πάντα με παρέα. Επιλέγουμε παραλίες όπου υπάρχει ναυαγοσώστης, καθώς αυτό είναι ζήτημα ασφάλειας.

Όσον αφορά τις πισίνες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνα με βάθος άνω του 1,50 μ. και περισσότερες από 50 κλίνες, η παρουσία ναυαγοσώστη κατά τη διάρκεια λειτουργίας της πισίνας είναι υποχρεωτική. Το τονίζουμε αυτό, διότι, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μέχρι πριν από μερικά χρόνια —πριν αλλάξει το σχετικό πλαίσιο— η «επίβλεψη» μπορούσε να ανατεθεί σε οποιονδήποτε: από τον σερβιτόρο που έφερνε καφέ, μέχρι τον υπάλληλο που καθάριζε την πισίνα».

Διαβάστε επίσης:

Ζάκυνθος: 14χρονη λιποθύμησε ενώ κολυμπούσε

Ζάκυνθος: 14χρονη λιποθύμησε ενώ κολυμπούσε

Ροή Ειδήσεων