Πομπηία: Η τραγική στιγμή που η λάβα «πέτρωσε» μία μητέρα με το τρομαγμένο παιδί της (εικόνα)

Πομπηία: Η τραγική στιγμή που η λάβα «πέτρωσε» μία μητέρα με το τρομαγμένο παιδί της (εικόνα)

Έχουν περάσει περισσότερα από 2000 χρόνια, οπότε και ο Βεζούβιος εξερράγη, θάβοντας κάτω από τη λάβα του την ιστορική Πομπηία.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για να αφανιστεί στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ αρχαία αυτή πόλη.

Όπως ανέφερε ο Guardian οι περίπου 2.000 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους δεν πέθαναν από την ηφαιστιακή λάβα αλλά πέθαναν από ασφυξία.

Τα ερείπια της Πομπηίας αποτελούν τον δεύτερο δημοφιλέστερο αρχαιολογικό χώρο της Ιταλίας ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται το Κολοσσαίο της Ρώμης.

Κάθε ανασκαφή στην ιστορική αυτή πόλη, είναι και μία έκπληξη. Κατά τη διάρκειά τους έχουν ανακαλυφθεί και αποκατασταθεί λείψανα ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην καυτή λάβα του ηφαιστείου ή έσβησαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν.

Η μητέρα με το παιδι τησ

Πηγή: Arizona Science Center Pompeii Exhibition

Πριν από λίγα χρόνια, το 2015, μία νέα ανασκαφή έφερε στο φως την τραγική εικόνα μίας μητέρας με το μικρό παιδί της.

Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να αναδείξουν την απόκοσμο σκηνή ενός τρομοκρατημένου αγοριού πάνω στα πόδια της μαμάς του. Εικάζεται ότι το παιδί -που ήταν περίπου τεσσάρων ετών- έτρεξε στην αγκαλιά της μητέρας του την ώρα της έκρηξης του Βεζούβιου.

Το στοιχείο που δίνει ακόμη μεγαλύτερη τραγικότητα στο εύρημα, είναι το γεγονός ότι μητέρα και παιδί βρέθηκαν κοντά στα λείψανα -πιθανότατα- του πατέρα και του δεύτερου παιδιού της οικογένειας.

Νέες ανακαλύψεις

Σημειώνεται, ότι χθες, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα δωμάτιο σε μια έπαυλη λίγο έξω από την Πομπηία, όπου περιλαμβάνονται κρεβάτια και άλλα αντικείμενα, τα οποία ρίχνουν φως στις συνθήκες διαβίωσης των σκλάβων στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη, που χάθηκε έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου.

Το δωμάτιο, το οποίο έχει συντηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση, περιλαμβάνει τρία ξύλινα κρεβάτια και μια σειρά άλλων αντικειμένων, μεταξύ άλλων αμφορείς, κεραμικές κανάτες και ένα δοχείο νυχτός.

«Αυτή η νέα σημαντική ανακάλυψη εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της αρχαίας Πομπηίας, ιδιαιτέρως για μια κοινωνική τάξη για την οποία λίγα είναι γνωστά», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Διαβάστε επίσης:

Αγαπητό λόχειο σώμα, δεν είσαι άσχημο – Έχεις τον χάρτη της ζωής που δημιούργησες

Ορφέας Αυγουστίδης: Η γλυκιά φωτό του γιου του που τρώει πεπόνι στην παραλία (εικόνα)

Καλά νέα για τον 4χρονο Κωνσταντίνο που νοσηλεύεται με εγκεφαλική αιμορραγία