Πώς επηρεάζει ο θόρυβος των αυτοκινήτων τους μέλλοντες γονείς;

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα του Κέντρου Ερευνών της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Κοπεγχάγη, η διαμονή κοντά σε πολυσύχναστους και θορυβώδεις δρόμους φαίνεται να επιδρά αρνητικά στις προσπάθειες ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. Μάλιστα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι για κάθε 10 ντεσιμπέλ πρόσθετου θορύβου από την κίνηση των οχημάτων αυξάνεται κατά 8% η πιθανότητα να χρειαστούν 6 έως 12 μήνες για τη σύλληψη του παιδιού.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιβαλλοντικό περιοδικό «Environment International» συμμετείχαν περίπου 65.200 γυναίκες που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί. Η μελέτη συσχέτισε τα επίπεδα θορύβου στα οποία ήταν εκτεθειμένη κάθε γυναίκα λόγω του τόπου διαμονής της, με το χρόνο που χρειάστηκε για να συλλάβει. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% των γυναικών που προσπαθούν ενεργά να μείνουν έγκυες, το καταφέρνουν μέσα σε ένα εξάμηνο.

Ωστόσο, ο θόρυβος από την κυκλοφορία των οχημάτων προκαλεί διαταραχές ύπνου και γενικότερο άγχος, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγική υγεία. Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι όσο αυξάνονται οι θόρυβοι του περιβάλλοντος, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η σύλληψη.

Όταν όμως για τη σύλληψη χρειαστούν πάνω από 12 μήνες, τότε το πρόβλημα πρέπει να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω. Στο μεταξύ, αν το ζευγάρι θέλει να αποκτήσει παιδί πιο γρήγορα, δεν είναι κακή ιδέα να δημιουργήσει συνθήκες ησυχίας μέσα στο σπίτι, διαλέγοντας κρεβατοκάμαρα στο πιο ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού ή μετακομίζοντας σε μια πιο ήσυχη γειτονιά.