Πώς επηρεάζει το έκζεμα τη ζωή ενός παιδιού; Τι πρέπει να κάνετε για να το ανακουφίσετε

Το έκζεμα είναι μια κοινή, μη μεταδοτική δερματοπάθεια που εκδηλώνεται με τη μορφή πολύ ξηρών φολίδων με ερυθρότητα και κνησμό. Εκτιμάται ότι 1 στα 10 παιδιά στον κόσμο επηρεάζεται από την πάθηση αυτή, η οποία μπορεί
να επιμείνει μέχρι και την ενήλικη ζωή.

Μια νέα μελέτη της La Roche-Posay επισημαίνει τον σημαντικό αντίκτυπο του εκζέματος στην ποιότητα ζωής. Η μελέτη αυτή, που διενεργήθηκε σε 5.000 ασθενείς με έκζεμα, κατέδειξε ότι το 50% από αυτούς βιώνουν έντονο πόνο
ως αποτέλεσμα της πάθησης.

Επιπλέον, τα παιδιά με έκζεμα υποφέρουν επίσης από σοβαρή ξηρότητα που οδηγεί σε κνησμό ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το έκζεμα έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις

Το 60% των παιδιών με έκζεμα λένε ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο, γιατί δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην τάξη λόγω του διαρκούς κνησμού.

Τα παιδιά με έκζεμα βιώνουν φόβο τρεις φορές περισσότερο.
«Η κόρη μου διαμαρτύρεται συχνά για το έκζεμα, και δυσκολεύεται να κοιμηθεί επειδή ξύνεται το βράδυ. Γι’ αυτό, είναι πιο
κουρασμένη και πιο ευερέθιστη από τον μικρό της αδελφό.»
Caroline, μητέρα 7χρονου κοριτσιού.

«Η κόρη μου δεν μπορεί να πάει στην πισίνα του σχολείου, γιατί το χλώριο του νερού επιδεινώνει τις εξάρσεις εκζέματός της. Το ίδιο συμβαίνει και το καλοκαίρι στη θάλασσα… Ξύνεται μέχρι που ματώνει.»
Marie-Line, μητέρα 9χρονου κοριτσιού

Τι προξενεί η ανισορροπία του μικροβιώματος

Έρευνες της La Roche-Posay έδειξαν ότι το έκζεμα συνδέεται με σημαντική μείωση της βακτηριακής ποικιλομορφίας με έως και το 30% να καταλαμβάνεται από ένα μόνο είδος βακτηρίου: το Staphylococcus Aureus (Staph). Αυτή η ανισορροπία του μικροβιώματος συντελεί σε τρεις αλληλοσυνδεόμενους μηχανισμούς: 1. Αποικισμός από το βακτήριο Staph, οι εξάρσεις εκζέματος διαδέχονται η μία τ ην άλλη. 2. Υποβάθμιση δερματικού φραγμού με το δέρμα να γίνεται πολύ ξηρό και 3. Δερματική φλεγμονή, όπου το δέρμα παρουσιάζει κνησμό και υπάρχει επιθυμία για ξύσιμο.

Μέσω των πρόσφατων ερευνών της στον τομέα του μικροβιώματος του δέρματος, η La RochePosay ανακάλυψε ότι το staph aureus σχηματίζει ένα βακτηριακό βιοφίλμ για να προστατευθεί. Η νέα σύνθεση του Lipikar είναι σχεδιασμένη να καταπολεμά τον σχηματισμό αυτού του βιοφίλμ, ενισχύοντας τον δερματικό φραγμό και περιορίζοντας την επανεμφάνιση εκζέματος.

Η LIPIKAR, η N°1 σειρά περιποίησης και καθαρισμού σώματος στα φαρμακεία στην Ευρώπη, επανασχεδιάζει το εμβληματικό προϊόν της, το μαλακτικό BAUME AP+, με μια νέα τεχνολογία που περιορίζει τον πολλαπλασιασμό και την ανθεκτικότητα του βακτηρίου Staph που εμπλέκεται στο έκζεμα, ενισχύοντας έτσι την ισορροπία του μικροβιώματος.

Το infokids.gr μίλησε με τον κ. Τόλη Γιακουμάκη – Επιστημονικό Διευθυντή La Roche-Posay για το μικροβίωμα και το ρόλο που παίζει στην εμφάνιση του εκζέματος.

Με τον όρο μικροβίωμα τι ακριβώς εννούμε και τι ακριβώς αυτό επηρεάζει;

Ως μικροβίωμα ορίζεται το σύνολο των μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί, μύκητες) που βρίσκεται στην επιδερμίδα αλλά και εσωτερικά στον οργανισμό (έντερο, στομάχι, κοιλότητες κ.λπ).
Συγκεκριμένα για το δέρμα, το μικροβίωμά του μπορεί να επηρεαστεί από τις φυσικοχημικές ιδιότητες της περιοχής του δέρματος που αναπτύσσεται.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μικροβιακών πληθυσμών και της βιοποικιλότητάς τους διαδραματίζουν παράγοντες όπως: UV, pH, φάρμακα, ορμονικές μεταβολές, θερμοκρασία, στρες, ασθένειες κ.ά.

Με ποιο τρόπο το μικροβίωμα συνδέεται με το έκζεμα;

H ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος. Στην περίπτωση του ατοπικού δέρματος το μικροβίωμα του δέρματος διαταράσσεται (μειώνεται η ποικιλότητά του, υπάρχει λανθασμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού, υπερτερούν παθογόνα βακτήρια, εμφανίζονται ερεθισμοί).

Ποιοι είναι οι λόγοι εμφάνισης του εκζέματος;

Η ατοπία έχει γενετική προδιάθεση, σχεδόν το 80% των παιδιών με έκζεμα έχει οικογενειακό ιστορικό ατοπίας. Σημαντικό ρόλο παίζει μία πρωτεϊνη, η Φιλαγκρίνη. Ο ρόλος της είναι η διασφάλιση της συνοχής των κυττάρων της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος. Στις ατοπικές καταστάσεις η ποσότητά της είναι ανεπαρκής και μπορεί έτσι να εισέλθουν παθογόνοι παράγοντες στο δέρμα.
Ερεθιστικοί παράγοντες που βρίσκονται στο περιβάλλον, όπως η γύρη, η σκόνη αλλά και συστατικά από συνηθισμένα προϊόντα φροντίδας διεισδύουν στο δέρμα και προκαλούν έξαρση του εκζέματος.

Για ποιο διάστημα πρέπει οι γονείς να χρησιμοποιούν το προϊόν μέχρι να έχουν τα πρώτα καλά αποτελέσματα;

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν υπάρχουν συμπτώματα, το δέρμα έχει αυξημένες ανάγκες από νερό και λιπίδια. Κατά τη διάρκεια της φλεγμονής επιβάλλεται η χρήση ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων με κορτιζόνη τοπικά.
Ειδικά μαλακτικά προϊόντα τόσο καθαρισμού όσο και φορντίδας έχουν την ικανότητα:

-Να αραιώνουν την εμφάνιση των εξάρσεων και
-Να μειώνουν την έντασή τους

Η χρήσης τους πρέπει να συνεχίζεται για όσο διάστημα υπάρχουν τα συμπτώματα αλλά φυσικά και προληπτικά.

Μπορεί ένας ενήλικας με τα ίδια συμπτώματα κνησμού να χρησιμοποιήσει το προϊόν;

Ειδικά προϊόντα που έχουν ελεγχθεί τόσο για την αποτελεσματικότητά τους όσο και για την ασφάλεια και ανοχή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από παιδιά όσο και από ενήλικες από τη στιγμή που υπάρχουν τα ανάλογα συμπτώματα.

Στη συνέχεια, το infokids.gr συνομίλησε με τον Richard Martin, επιστημονικό συνεργάτη του brand στη Γαλλία, ο οποίος συνέβαλε στην έρευνα και δημιουργία του πρώτου προϊόντος Lipikar Baume AP+

  • Μιλήστε μας για το μικροβίωμα εκείνο που δημιουργεί προβλήματα όπως δυσφορία, φαγούρα ή πόνο;

Η αλλαγή στην ισορροπία του μικροβιώματος αποκαλείται δυσβίωση. Όταν υπάρχει περίσσεια ενός βακτηριακού είδους ή και δύο, αυτό προκαλεί δυσφορία, φαγούρα και μερικές φορές πόνο όταν τα βακτήρια ανήκουν σε ομάδες παθογόνων.

  • Σε ποια ηλικία συνήθως εμφανίζεται το έκζεμα; Υπάρχουν περίοδοι έξαρσης; Υπάρχει η πιθανότητα κάποια στιγμή να εξαφανιστεί;
    Τα παιδιά που γεννιούνται με φυσικό τοκετό προστατεύονται από το κολπικό μικροβίωμα της μητέρας τους για περίπου 3 μήνες. Τα παιδιά που αναπτύσσουν πρώιμη ατοπική δερματίτιδα, παρουσιάζουν τα πρώτα ατοπικά σημάδια έπειτα από αυτήν την περίοδο. Στη συνέχεια εμφανίζουν φτωχή μικροχλωρίδα. Οι εξάρσεις είναι συχνές όλη αυτή την περίοδο. Συχνά εξαφανίζεται πριν από τα 18 έτη. Αλλά αν δεν συμβεί αυτό, το άτομο θα πρέπει να ζήσει όλη του τη ζωή με αυτό, μαθαίνοντας πώς θα το αντιμετωπίζει.
  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου Lipikar AP + M και πώς λειτουργεί κατά του εκζέματος;
    Ένα από τα χαρακτηριστικά του εκζέματος είναι η υπερ-αφθονία του Staphylococcus aureus και αντιστοίχως η δραματική μείωση της μικροβιακής βιοποικιλότητας. Το Lipikar AP + M περιέχει Aqua Posae Filiformis. Πρόκειται για νεκρά βακτήρια που ξυπνούν το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος που παράγει συγκεκριμένες “σφαίρες” κατά του Staphylococcus aureus και καταστρέφουν μεγάλες ποσότητες αυτών των βακτηρίων χωρίς να χρειάζεται η λήψη κανενός αντιβιοτικού. Το δεύτερο αποτέλεσμα που έχει η χρήση του Lipikar AP + M είναι η εξάλειψη του βιοφίλμ του Staphylococcus aureus λόγω του εκχυλίσματος Microresyl. Τρίτον, η αποκατάσταση της μικροβιακής ποικιλότητας από μια ειδική ζάχαρη: τη μανόζη (υδατάνθρακας που απορροφάται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό). Αυτή η ζάχαρη αποτελεί ένα είδος διατροφής για τα καλά βακτήρια.
  • Τέλος, σήμερα, σε ποιο βαθμό μάς επιτρέπεται από την εξέλιξη της τεχνολογίας να παρέμβουμε και να αλλάξουμε τη ζωή του ευαίσθητου δέρματος;

Η καλύτερη γνώση της ποικιλομορφίας των μικροβίων και της αλληλεπίδρασή τους με το δέρμα μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στο μέλλον να βρεθούν νέες, μη επιθετικές λύσεις σε αυτόν τον πολύπλοκο συνδυασμό. Πρέπει να είμαστε πολύ ταπεινοί και να συνεχίσουμε την έρευνα.