Πώς να είμαστε πιο «χαλαροί» γονείς με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας;

Είχα πρόσφατα μια συζήτηση με μία φίλη-μαμά, η οποία με αφορμή ένα περιστατικό που της συνέβη, ξεκίνησε να μου περιγράφει την άποψή της για τον τρομερά καταπιεστικό τρόπο με τον οποίον μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. «Έχουμε γίνει γονείς-ελικόπτερα» μου είπε μεταξύ άλλων «χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο άσχημη θα είναι η πτώση μας, αν δεν προσγειωθούμε άμεσα…» και εν πολλοίς είχα συμφωνήσει μαζί της. Συνέχισε:

«Την Πρωτομαγιά πήραμε τα παιδιά και πήγαμε σε γνωστό παραθαλάσσιο οικισμό της Στερεάς Ελλάδας [Ο μεγάλος της γιος είναι 8 ετών και ο μικρός 6]. Ο άντρας μου είχε καθίσει 100 μέτρα μακριά τους και ψάρευε –εγώ εκείνη την ώρα είχα πεταχτεί να φέρω καφέδες και χυμούς. Τα παιδιά έπαιζαν αμέριμνα στην ακροθαλασσιά, όταν μία κυρία που έκανε τζόκινγκ τα πλησίασε και τα ρώτησε πού είναι οι γονείς τους. Τα παιδιά της είπαν, ότι είναι εκεί με τον μπαμπά τους και συνέχισαν το παιχνίδι τους, ωστόσο εκείνη μάλλον δεν πείστηκε, οπότε… κάλεσε την αστυνομία και ανέφερε, ότι δύο παιδιά παίζουν μόνα τους!

Στη συνέχεια έφυγε για να συνεχίσει το τρέξιμό της και όταν επέστρεψε είδε τα παιδιά μου που είχαν ωστόσο πάει στον πατέρα τους. Χλόμιασε. Τον πλησίασε και του είπε, ότι αν τυχόν έρθει κάποιο περιπολικό είναι επειδή εκείνη το κάλεσε και του ζήτησε συγγνώμη. “Με όλα αυτά που ακούμε τελευταία… ανησύχησα!”, δικαιολογήθηκε. Και το φοβερό είναι, ότι δεν ανησύχησε μην π.χ. πέσουν τα παιδιά στη θάλασσα και πνιγούν –ένας πολύ πιο άμεσος κίνδυνος, αλλά μη τυχόν τους επιτεθεί κάποιος, π.χ. κανένας παιδόφιλος.

Ο άντρας μου της είπε γελώντας, ότι εκείνη τα τρόμαξε περισσότερο με την ανησυχία της, οπότε η καημένη, έβαλε την ουρά στα σκέλια και έφυγε…

Προσπαθώ να μεγαλώσω όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα παιδιά. Παιδιά που να ξέρουν πώς να σταθούν μόνα τους στον κόσμο. Που να μη ζουν φοβισμένα. Πρόσφατα τα άφησα να πάνε μόνα τους μέχρι τον φούρνο, δύο στενά κάτω από το σπίτι μου, για να πάρουν ψωμί. Ο άντρας μου είχε κρυφτεί και τα παρακολουθούσε. Ήξεραν τι πρέπει να προσέξουν στον δρόμο και τα κατάφεραν μια χαρά! Δεν μπορείς να ζεις διαρκώς με την σκέψη, ότι κάποιος θα σου κλέψει το παιδί –το να στο χτυπήσει ένα αμάξι ή να πνιγεί στη θάλασσα είναι άπειρες φορές πιο πιθανό! Και σε αυτό είναι που πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας. Κι όμως, η κυρία στην παραλία, δεν ανησύχησε για τίποτα αυτά!

Πού έχουμε φτάσει, λοιπόν; Να ανησυχούμε διαρκώς, ότι κάποιος θα κακοποιήσει σεξουαλικά το παιδί μας; Και τι πρέπει να κάνουμε; Να είμαστε διαρκώς δίπλα του; Να του κρατάμε το χεράκι; Να μην του αφήσουμε ποτέ το περιθώριο να εξερευνήσει μόνο του τον κόσμο; Να ελέγξει τα όριά του; Πώς θα καταφέρει να το κάνει αυτό, όταν η κοινωνία μας πανικοβάλλεται με το που βλέπει ένα παιδί μόνο του σε μία παραλία; Πώς θα διώξουμε από πάνω μας τις κατηγορίες, ότι είμαστε μια γενιά πλήρως εξαρτώμενη από τους γονείς μας; Ότι είμαστε ανίκανοι να κάνουμε κάτι μόνοι μας, αν δεν μεγαλώσουμε πιο αυτόνομα παιδιά;

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Οι γονείς-ελικόπτερα μεγαλώνουν δυστυχισμένα παιδιά. Παιδιά που είναι ανίκανα να διαχειριστούν οποιαδήποτε δυσκολία και απογοήτευση, με αποτέλεσμα να καταλήγουν καταθλιπτικά, όταν οι γονείς δεν είναι πια δίπλα τους. Αν συνεχίσουμε αυτή την τακτική, πώς θα καταφέρουν τα παιδιά μας να βιώσουν τα παιδικά χρόνια που τους αξίζουν;»

Πόσο δίκιο είχε η φίλη μου, σκεφτόμουν τη στιγμή εκείνη. Ίσως έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε τα παιδιά μας λίγο πιο ελεύθερα… να δυναμώσουν! Ήμουν έτοιμη να δοκιμάσω και εγώ τη δοκιμασία του… φούρνου.

Μέχρι χθες. Που η γειτόνισσα μου, η οποία έχει αναλάβει να φροντίζει την 9χρονη ανιψιά της, μου είπε ότι φοβάται πως η μικρή παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον παππού της…

Αυτά.