Πώς να κάνω το μωρό μου να ρευτεί ΣΩΣΤΑ για να μην πνιγεί στον ύπνο του

Ο τραγικός θάνατος του 8 μηνών βρέφους στην Κοζάνη, το οποίο, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα «πνίγηκε από την τροφή του στον ύπνο του», μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε, ότι ακόμα και στις μέρες μας ίσως να μην υπάρχει η σωστή ενημέρωση για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται μετά το φαγητό, προκειμένου το μωρό να χωνέψει καλά πριν κοιμηθεί, ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος πνιγμού.

Ακόμα κι αν κατά την διάρκεια της ημέρας που το μωρό περνά αρκετές ώρες καθιστό παίζοντας, δεν είναι πάντα απαραίτητο να ρευτεί έπειτα από κάθε γεύμα, είναι απόλυτα σημαντικό το ρέψιμό του πριν τον ύπνο, δηλαδή μετά το τελευταίο γεύμα του, και κατά την διάρκεια του ύπνου, αν τυχόν ξυπνά μέσα στη νύχτα για γάλα. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι Γερμανίδες γιαγιάδες λένε πως ένα μωρό πρέπει να κάνει τρία ρεψίματα για να βεβαιωθούμε, ότι μπορούμε να το ξαπλώσουμε στο κρεβατάκι του!

Πώς να κάνω το μωρό μου να ρευτεί

Υπάρχουν τρεις αποτελεσματικοί τρόποι να βοηθήσουμε το μωρό μας στο ρέψιμο:

1.    Να το καθίσουμε στα πόδια μας, τοποθετώντας το ένα μας χέρι πάνω από το ύψος του στομάχου του (κρατώντας το στήθος και στηρίζοντας το πηγούνι του), ενώ το άλλο θα χαϊδεύει ή θα χτυπά απαλά την πλατούλα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω, με σκοπό να απεγκλωβιστεί ο αέρας.

2.    Να το πάρουμε αγκαλιά με το κεφάλι του ακουμπισμένο στον ώμο μας και λίγο πιο ψηλά, ώστε να πιέζεται ελαφρώς το διάφραγμά του. Με το ένα μας χέρι το χτυπάμε πολύ απαλά στην πλάτη του, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω, ώστε να βοηθήσουμε τον αέρα που έχει εγκλωβιστεί στο στομάχι να βγει.

3.    Να το ξαπλώσουμε στα πόδια μας, με την κοιλίτσα του ακουμπισμένη στο ένα μας πόδι και το στήθος του στο άλλο. Αν δεν στηρίζεται ακόμα καλά το κεφάλι του, μπορούμε να το κρατήσετε με το ένα σας χέρι έτσι ώστε να κοιτάζει στο πλάι. Χτυπάμε απλά την πλατούλα, όπως και στις προηγούμενες μεθόδους.

Χρήσιμα tips

  • Αν περάσουν 5-10 λεπτά και το μωρό δεν έχει ρευτεί ακόμα, δοκιμάστε μία άλλη στάση ρεψίματος. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο αν συνεχίζει να μη ρεύεται, ενώ ξέρετε ότι έχει φάει αρκετά, για επιπλέον οδηγίες.
  • Για να μην λερώνεστε από «γουλίτσες» που ενδεχομένως κάνει το μωρό στον ώμο σας όταν ρεύεστε χρησιμοποιείτε σαλιάρα ή ένα πετσετάκι.
  • Πολλοί γονείς αναρωτιούνται μέχρι πότε πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι ρεύτηκε το μωρό μας, πριν το βάλουμε για ύπνο. Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό και μάλλον έχει να κάνει με το τι και πόσο έφαγε πριν ξαπλώσει, αλλά και έπειτα από πόση ώρα κοιμήθηκε. Σίγουρα όταν οι στέρεες τροφές μπαίνουν στη ζωή του, το παιδί ρεύεται όλο και λιγότερο, πάντως αν το τελευταίο του γεύμα είναι το γάλα, βεβαιωθείτε ότι θα ρευτεί πριν τον ύπνο. Η παιδίατρος Ιωάννα Δραμπέλη, πάντως επισημαίνει, ότι το ρέψιμο είναι υποχρεωτικό κατά τους πρώτους 4 – 6 μήνες, όπου το γάλα αποτελεί σχεδόν τη μοναδική τροφή του βρέφους. Ενώ ωριμάζει το πεπτικό σύστημα και εισάγονται οι στερεές τροφές η ανάγκη ρεψίματος περιορίζεται και κατόπιν εξαφανίζεται.