Πώς να ξυπνάτε εύκολα τα παιδιά για το σχολείο

Το ξυπνητήρι σταματά να χτυπάει και η πρωινή μάχη ξεκινά: χτυπάτε την πόρτα του υπνοδωματίου του παιδιού για να το ξυπνήσετε, αλλά πρέπει να επιστρέψετε ξανά και ξανά για να βεβαιωθείτε ότι έχει όντως σηκωθεί. Ο τόνος της φωνής σας ανεβαίνει, τα λεπτά περνούν και ακόμα δεν έχει σηκωθεί από το κρεβάτι. Καταλήγετε να ουρλιάζετε πάνω από το κεφάλι του, ενώ στη συνέχεια τραβάτε τα σκεπάσματα από το κρεβάτι του! Στην απελπισία σας, το τραβάτε από τα πόδια του, αν και γνωρίζετε ότι δεν θα μπορείτε να το κάνετε αυτό για πολλά ακόμα χρόνια!

Το παιδί σας έχει ήδη αργήσει για το σχολείο, εσείς έχετε ήδη καθυστερήσει για τη δουλειά και αισθάνεστε το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι σας σε κάθε φανάρι. Στο τέλος, το παιδί σας χτυπάει την πόρτα του αυτοκινήτου κι εσείς πηγαίνετε στην εργασία σας αναστατωμένοι και σίγουροι ότι ο προϊστάμενός σας θα κάνει άλλο ένα σχόλιο και σήμερα για την αργοπορία σας.

Αν αγανακτείτε κάθε πρωί που πρέπει να ξυπνήσετε το παιδί σας για το σχολείο, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί γονείς συνηθίζουν να προγραμματίζουν το ξυπνητήρι τους μία ώρα νωρίτερα ή περισσότερο, ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία αφύπνισης του παιδιού τους. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι τιμωρίες φαίνεται ότι δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση.

Τα καλά νέα: Μπορείτε να σταματήσετε να προσπαθείτε τόσο σκληρά

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να σταματήσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την έγκαιρη αφύπνιση των παιδιών τους. Αν χτυπάτε επανειλημμένα την πόρτα του δωματίου του παιδιού σας για να το ξυπνήσετε, προσπαθείτε πιο σκληρά εσείς παρά εκείνο για να σηκωθεί από το κρεβάτι. Καταναλώνετε όλη την πρόσθετη ενέργεια και την προσπάθειά σας για το παιδί σας. Άρα, αν το σκεφτείτε, γιατί το παιδί σας θα πρέπει να σηκωθεί από μόνο του, όταν είστε πρόθυμοι να το κάνετε εσείς για εκείνο; Αν γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται πραγματικά να σηκωθεί μέχρι να αρχίσετε τις απειλές, γιατί θα πρέπει να σηκωθεί στην πρώτη προειδοποίησή σας; Δέκα λεπτά ακόμα είναι δέκα λεπτά, σωστά;

Ξεκινήστε θέτοντας νέους κανόνες

Για να βοήθησετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στην πρωινή ρουτίνα, χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη του πρωινού ξυπνήματος. Κάνετε μια συζήτηση με το παιδί σας και εξηγήστε του πώς έχουν τα πράγματα: «Βλέπεις ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα, αλλά εγώ δεν μπορώ να αναλάβω πλέον την ευθύνη να ξυπνάς νωρίς. Κάθε πρωί θα σου μιλάω μόνο μια φορά, και από εκεί κι έπειτα εξαρτάται από εσένα. Εάν καθυστερείς, δυστυχώς δεν μπορώ να σε περιμένω. Θα πρέπει να βρεις άλλον τρόπο να πας στο σχολείο ή να ενημερώσεις τους δασκάλους σου να μην σε περιμένουν».

Αυτή η λύση μπορεί να μην λειτουργεί για όλες τις οικογένειες. Το παιδί σας μπορεί να είναι πολύ μικρό για να φύγει μόνο του από το σπίτι ενώ βρίσκεστε στη δουλειά. Θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τις συνέπειες στην οικογενειακή σας κατάσταση. Αν πρέπει να το πάτε σχολείο με το αμάξι επειδή παρακοιμήθηκε, η συνέπεια θα μπορούσε να είναι ότι πρέπει να κάνει μία επιπλέον ώρα δουλειές στο σπίτι για να σας βοηθήσει με τον χρόνο που χάσατε.

Μπορεί τα παιδιά σας να χρειαστούν μερικές ημέρες για να το κατανοήσουν, αλλά μόλις σταματήσετε να προσπαθείτε τόσο σκληρά, θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, αλλιώς θα πρέπει να υποστούν ορισμένες συνέπειες. Μην προστατεύετε το παιδί σας από αυτές τις συνέπειες. Για να δημιουργήσετε πιο ευχάριστα πρωινά από εδώ και στο εξής, πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να βιώσει τις συνέπειες που θα έχει η αργοπορία του.

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Οι ειδικοί επίσης συνιστούν να καθιερώσετε μια συγκεκριμένη ώρα για τον ύπνο, νωρίτερα από το συνηθισμένο. Μπορείτε να πείτε στο παιδί σας: «Φαίνεται ότι δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις το πρωί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κοιμάσαι αρκετά. Τις ημέρες που έχεις σχολείο πρέπει να ξυπνάς στις 7:00. Από σήμερα, λοιπόν, μεταφέρουμε τον βραδινό ύπνο σου στις 9:00 το βράδυ. Αφού δείξεις ότι μπορείς να ξυπνήσεις στην ώρα σου για πέντε συνεχόμενες ημέρες, θα χαρούμε να μεταφέρουμε τον ύπνο σου στις 10:00 το βράδυ».

Το να κοιμάται στις 9:00 το βράδυ ίσως είναι λίγο άβολο για το παιδί. Με την πάροδο του χρόνου όμως θα συνηθίσει και το να ξαπλώσει νωρίς, χωρίς φώτα και χωρίς ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπορεί να το παρακινήσει να σηκωθεί από το κρεβάτι εγκαίρως το πρωί. Μόλις το παιδί σας τα καταφέρει μόνο του για πέντε συνεχόμενες ημέρες, μπορείτε να αλλάξετε την ώρα του ύπνου, ώστε να μείνει ξύπνιο μέχρι τις 10:00 το βράδυ. Αν αρχίσει να σηκώνεται ξανά αργοπορημένα, αλλάξτε το πάλι στις 9:00 μέχρι να βελτιωθεί.

Βοηθήστε το παιδί να λύσει το πρόβλημά του

Τι γίνεται όμως αν το παιδί σας δεν ξέρει πώς να βοηθήσει τον εαυτό του να σηκωθεί νωρίς το πρωί; Μπορείτε να φτιάξετε μαζί μια λίστα με τα πράγματα που θα το βοηθήσουν να ξυπνάει νωρίτερα. Ο ύπνος μια ώρα νωρίτερα το προηγούμενο βράδυ θα μπορούσε να βοηθήσει. Το να τοποθετήσετε το ξυπνητήρι σε κάποιο άλλο μέρος του υπνοδωματίου αντί στο κομοδίνο, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Πείτε στο παιδί σας να ετοιμάσει το κολατσιό του, να διαλέξει τα ρούχα του και να τακτοποιήσει την τσάντα του από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μην χρειάζεται να τα κάνει το πρωί. Θυμηθείτε ότι είναι δική του ευθύνη να σηκωθεί νωρίς το πρωί. Αν τα κάνετε εσείς όλα αυτά για εκείνο, δεν θα έχει κανένα λόγο να τα κάνει μόνο του.

Πηγή: empoweringparents.com