Πώς σώθηκε 26χρονη μητέρα 2 παιδιών που υπέστη εγκεφαλικό – Η πρωτοποριακή επέμβαση στο Αρεταίειο

Θρήνος για 43χρονη μητέρα 4 παιδιών - Η έκκληση της οικογένειας για να βρεθούν μάρτυρες

Σωτήρια μπορεί να αποβεί η άμεση επέμβαση σε θρόμβο που προκαλεί ισχαιμικό εγκεφαλικό. Η ταχεία αποκατάσταση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο μειώνει άμεσα τους κινδύνους που δημιουργούν τα εγκεφαλικά επεισόδια από τη ζωή του ασθενή μέχρι την αποκατάσταση των βλαβών που το επεισόδιο έχει προκαλέσει.

Πώς σώθηκε 26χρονη μητέρα 2 παιδιών που υπέστη εγκεφαλικό

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πρόσφατο περιστατικό 26χρονης μητέρας δύο παιδιών που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στη Χαλκίδα. Η γυναίκα που ζει με την οικογένειά της στη Γερμανία, επισκέφθηκε τον τόπο καταγωγής της, την Χαλκίδα, για διακοπές. Την επομένη της άφιξή τους στην Ελλάδα, ένιωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή στην έκφραση και κατανόηση του λόγου.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε άμεσα με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαγνώστηκε με βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να γίνει διακομιδή στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα αναφέρει το in.gr.

Το Κέντρο, λειτουργεί στο Αρεταίειο, με έμπειρη διεπιστημονική ομάδα υπό τον συντονισμό του αν. Καθηγητή και επεμβατικού ακτινολόγου Παν. Παπαναγιώτου, του καθηγητή Νευρολογίας Δ. Μητσικώστα, της επίκ. Καθηγήτριας Σ. Βασιλοπούλου και της παθολόγου, εξειδικευμένης στην αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων Ε. Κορομπόκη.

Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου, διαπίστωσε απόφραξη της αρτηρίας που αιματώνει το αριστερό μέρος του εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ομιλία και τη λειτουργία της δεξιάς πλευράς του σώματος. Χορηγήθηκε θρομβολυτικό φάρμακο, ενώ πραγματοποιήθηκε και μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας, κατά την οποία αφαιρέθηκε ο θρόμβος (πήγμα αίματος) μέσω επέμβασης που ονομάζεται θρομβεκτομή.

Η αφαίρεση ήταν επιτυχής και τα συμπτώματα της ασθενούς βελτιώθηκαν άμεσα. Ήδη από την επόμενη ημέρα μπορούσε να μιλήσει και να χρησιμοποιήσει τη δεξιά πλευρά του σώματός της, χωρίς να νιώθει αδυναμία. Λίγες ημέρες αργότερα, επέστεψε στο σπίτι της.

Χωρίς την επέμβαση, πιθανότατα η αναπηρία στη δεξιά της πλευρά και η αδυναμία λόγου, θα τη συνόδευε για την υπόλοιπη ζωή της.

Η θρομβοεκτομή

Η θρομβεκτομή είναι μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο,  που πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, συνήθως εντός των πρώτων έξι ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων του επεισοδίου. Εφαρμόζεται για την απομάκρυνση του θρόμβου που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, και ο οποίος δεν έχει διαλυθεί, παρά τη χορήγηση θρομβολυτικών φαρμάκων.

Ο γιατρός τοποθετεί ένα λεπτό καθετήρα στην αρτηρία του ασθενούς, συνήθως μέσα από τη βουβωνική χώρα, και στη συνέχεια τον προωθεί μέχρι τα αγγεία του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται ο θρόμβος. Στη συνέχεια, είτε με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος, είτε μέσω αναρρόφησης ο θρόμβος απομακρύνεται μηχανικά από το αγγείο.

Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη που έχει προκληθεί, αποτρέποντας μακροχρόνιες, σοβαρές σωματικές και ψυχικές βλάβες στον ασθενή.

Αποτελέσματα λειτουργίας

Η επέμβαση στην 26χρονη γυναίκα, ήταν μία από τις 55 επεμβατικές πράξεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων των τριών νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα.

  • Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου έχει εφαρμοστεί ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 300 ασθενείς.
  • Το Κέντρο έχει εφημερεύσει περίπου 75 ημέρες και έχουν διενεργηθεί περίπου 55 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές σε οξεία φάση εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων.
  • Επίσης έχουν αξιολογηθεί δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν από συνεργαζόμενα νοσοκομεία και κάποιοι από αυτούς ακολούθησαν περαιτέρω θεραπεία στο Κέντρο.

«Η επιτυχημένη έναρξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου μας κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε με την ίδια διάθεση τις δράσεις μας ώστε προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όσο το δυνατό περισσότερους ασθενείς. Μία προσπάθεια που έχει την αμέριστη στήριξη του Πρύτανη Καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου, της Διοίκησης της Ιατρικής Σχολής και του Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, του Προέδρου των Αρεταιείου και Αιγινήτειου νοσοκομείου, Καθηγητή Νικόλαου Αρκαδόπουλου, καθώς και των Διευθυντών όλων των συνεργαζόμενων Κλινικών και Τμημάτων», σημείωσε ο αν. καθ. Παν. Παπαναγιώτου.

Διαβάστε επίσης:

H 18χρονη Ροδίτισσα που σκίζει στο βόλεϊ, κέρδισε υποτροφία σε κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο!

Οι δάσκαλοι ανησυχούν για διασπορά στα σχολεία και απαιτούν δωρεάν self test

«Έβαλα ασπίδα το σώμα μου στο παιδί»: Η 40χρονη μητέρα περιγράφει το τροχαίο σοκ στον Κηφισό

“Ο πατέρας με χτυπά από τα 5. Η μητέρα δεν έκανε τίποτα. Χτυπά και την 4χρονη αδερφή μου” – Σοκάρει η 17χρονη