Πώς θα προστατεύσουμε το δέρμα του παιδιού από το κρύο; Η ειδικός συμβουλεύει!

Τώρα που έχει αρχίσει να κάνει κρύο, το δέρμα μας κινδυνεύει. Περισσότερο όμως κινδυνεύει το δέρμα των παιδιών μας, το οποίο είναι ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον χειμώνα (αέρας, κρύο).

Ιδιαίτερα αν πρόκειται για βρέφη ή παιδιά με τάση προς ατοπική δερματίτιδα η κατάσταση είναι σοβαρότερη.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε το δερματάκι των παιδιών μας από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες;

Η Ιωάννα Θανοπούλου, MD FRCPCH, Παιδίατρος με Μετεκπαίδευση στην Παιδιατρική Δερματολογία, Επιστημονικός Συνεργατης Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών “Παίδων Αγία Σοφία”, συμβουλεύει:

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύουμε το δέρμα του παιδιού μας από το κρύο;

Να φοράμε στα παιδιά πολλαπλά επίπεδα ρούχων που αναπνέουν ώστε να τα προστατεύουν από το κρύο αλλά να δίνουν τη δυνατότητα να αφαιρεθούν, αν βρεθούν σε εσωτερικό χώρο με θέρμανση. Ειναι σημαντικό να κρατάμε μια ισορροπία για να μην προκληθεί ιδρώτας με φαγούρα (η γνωστή δρωτσίλα).

Ποια είναι τα πιο ευαίσθητα σημεία στο παιδικό δέρμα;

Το πρόσωπο, καθώς είναι το μέρος του σώματος που εκτίθεται περισσότερο στις καιρικές συνθήκες και ταυτόχρονα πιο δύσκολο να προστατευτεί.

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες προστασίας για τα βρέφη;

Όταν τα βρέφη βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους με κρύο και αέρα, καλό είναι να φροντίζουμε να κατεβάζουμε το σκέπαστρο του καροτσιού ή να το καλύπτουμε με επιπλέον κουβέρτα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τα παιδιά που παρουσιάζουν υπερευαισθησίες στο δέρμα (π.χ. ατοπική δερματίτιδα);

Όλα τα παιδιά, αλλά ειδικά όσα έχουν ατοπική δερματίτιδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν ερεθισμούς και ξηροδερμία όταν εκτεθούν στο κρύο με αποτέλεσμα δυσάρεστη φαγούρα. Προληπτικά πρέπει να εφαρμόζεται ειδική ενυδατική κρεμά πριν την βόλτα και επανάληψη 2-3 φόρες την ήμερα, αν παρουσιαστεί ξηροδερμία. Το σώμα και το πρόσωπο πρέπει να πλένονται με ήπιο καθαριστικό καθημερινά με χλιαρό νερό χωρίς σφουγγάρι.

Ποια είναι τα απαραίτητα ειδή καλλυντικής περιποίησης ενός παιδικού νεσεσέρ;

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα απαραίτητη είναι μια ενυδατική κρέμα, η οποία να έχει λιπαρή υφή με ένδειξη για παιδιά με τάση ατοπίας. Η κρέμα θα δημιουργεί προστατευτικό φιλμ και θα χρησιμοποιείται προληπτικά στα σημεία που εκτίθενται στο κρύο. Επίσης, οι πλούσιες αυτές ενυδατικές κρέμες που αναφέρονται και ως βάλσαμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα ερεθισμένα από το κρύο χείλη του παιδιού. Προτείνεται, λοιπόν, οι γονείς να απλώνουν την κρέμα πριν τον ύπνο και στα σκασμένα χειλάκια του παιδιού, ώστε να γίνεται όλη τη νύχτα ανάπλαση του δέρματος.  Επιπλέον, χρήσιμα προϊόντα για τα χείλη που ερεθίζονται από το κρύο και από τη ρινική καταρροή, τα οποία μπορούν να βρουν οι γονείς στο φαρμακείο και ενδείκνυνται για παιδιά, είναι τα lip balms με καταπραϋντικές ουσίες, όπως πανθενόλη, εκχύλισμα βρώμης και ενυδατικές ουσίες οπως η γλυκερίνη ή η βαζελίνη. Οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στον παιδίατρο τους ή στον ειδικό για την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα ερεθισμένο παιδικό δέρμα;

Αν είναι μονό ερεθισμένο, τότε επιβάλλεται εφαρμογή ενυδατικής κρέμας σε νωπό δέρμα 2-3 φόρες την ημέρα. Αν υπάρχει έντονη φαγούρα και ανησυχία, είναι συνετό να απευθυνθείτε στο παιδίατρό σας ή σε ειδικό, γιατί ενδέχεται να χρειαστεί θεραπευτική αγωγή.