Πού ακριβώς βρίσκεται η Λαπωνία και τι σχέση έχει ο Άγιος Βασίλης με αυτήν;

Ακούμε και ξανακούμε κάθε χρόνο για τη μακρινή Λαπωνία, ως πατρίδα του Άγιου Βασίλη, από την οποία ξεκινά κάθε χρόνο το μακρινό ταξίδι του για να μοιράσει σε όλα τα παιδιά τα δώρα τους. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκεται η Λαπωνία; Πάμε στοίχημα ότι θα σας… εκπλήξουμε;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και κατατοπιστικό post η σελίδα Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ, στην οποία βρίσκουμε κατά καιρούς πολλές παρόμοιες χρήσιμες διευκρινήσεις:

Η Λαπωνία, λοιπόν, είναι αυτή η μπλε περιοχή που βλέπετε στην εικόνα ακριβώς από πάνω και απλώνεται σε 4 κράτη: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Ρωσία.

Συνεπώς, ΔΕΝ είναι κράτος, παρά ένας γεωγραφικός και πολιτισμικός όρος που αναφέρεται στην περιοχή που κατοικούν εδώ και χιλιάδες χρόνια οι Λάπωνες, που κανονικά λέγονται Σάαμι, ένας αρχαίος λαός του αρκτικού κύκλου! Στην εικόνα πάνω βλέπετε και τη σημαία τους.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια σελίδα, ο όρος «Λάπωνες» είναι αποικιοκρατικός και προσβλητικός για τους ίδιους, οπότε προτιμήστε να τους λέτε Σάαμι.

Οι Σάαμι μάλλον προέρχονται από τα Ουράλια όρη, δηλαδή την οροσειρά της Ρωσίας που θεωρείται το φυσικό/γεωγραφικό όριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. (Γι’αυτό λέμε ότι η Ρωσία πιάνει και Ευρώπη και Ασία!)

Τι σχέση έχουν όμως με τον Άγιο Βασίλη; Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, απλώς σε εκείνη την περιοχή υπάρχει το τουριστικό “χωριό του Άγιου Βασίλη” –συγκεκριμένα, βρίσκεται στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας.

Σχετικά με τον αληθινό Άη Βασίλη, η σελίδα διευκρινίζει:

«Παιδιά, αυτός δεν είναι ο αληθινός Άγιος Βασίλης! Ο Άγιος Βασίλης που μας φέρνει μυστηριωδώς τα δώρα κάτω από το δέντρο τα Χριστούγεννα, ίσως να μη λέγεται καν Βασίλης και να μην είναι καν Άγιος – μη σας πω μπορεί να μην είναι καν αγόρι!

Είναι μια άγνωστη μαγική οντότητα και σας διαβεβαιώνω πως υπάρχει! Μην σας μπερδεύουν όλοι αυτοί οι ηθοποιοί που κάνουν τον Άγιο Βασίλη τα Χριστούγεννα στο δρόμο!»

Διαβάστε ακόμα: Τι ηλικία έχει ο Άι-Βασίλης, πόσο μακριά είναι η γενειάδα του; Βρήκαμε και σας αποκαλύπτουμε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τον άγιο Βασίλη!