Πριν γράψετε το παιδί σας φέτος σε κάποιο άθλημα κάντε του αυτό το δώρο!

Το «χαρτί γιατρού» που να επιβεβαιώνει την καλή υγεία του παιδιού, το οποίο κάθε σοβαρό αθλητικό σωματείο ή σύλλογος ζητά από τον γονιό προκειμένου να γραφτεί το παιδί του στο αγαπημένο του άθλημα, δεν είναι αστείο. Δεν είναι κάτι προαιρετικό. Δεν θα έπρεπε να αποτελεί αγγαρεία για τους γονείς, αλλά υποχρέωση.

Απόδειξη αποτελούν τα περιστατικά παιδιών που κάθε χρόνο χάνουν τις αισθήσεις τους στο γήπεδο κατά την διάρκεια κάποιας προπόνησης, λιποθυμούν ή εμφανίζουν δύσπνοια –κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί μία επείγουσα κατάσταση στην υγεία του παιδιού. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η είδηση για έναν 17χρονο, στο Λουτράκι, ο οποίος έπαθε καρδιακό επεισόδιο λίγο μετά τη συμμετοχή του σε αγώνες ποδηλασίας. Ο συγκεκριμένος ήταν τυχερός, γιατί ο γιατρός της Ομοσπονδίας ήταν παρών και κάνοντας χρήση απινιδωτή, τον επανέφερε στη ζωή –κανένας γονιός, όμως, δεν πρέπει να ρισκάρει να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στο παιδί του.

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, λοιπόν, βάλτε στο πρόγραμμα να πραγματοποιήσετε έναν προληπτικό έλεγχο υγείας «εφ’όλης της ύλης» στο παιδί σας και αφήστε το, έπειτα, να συμμετέχει στο αγαπημένο του άθλημα, έχοντας το κεφάλι σας ήσυχο.

Ο παιδίατρός σας είναι σίγουρα ο κατάλληλος για να επιβεβαιώσει, ότι το παιδί έχει καλή υγεία και μπορεί να συμμετάσχει στα αθλήματα. Ωστόσο, μήπως είναι φέτος η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε ορισμένες πιο συγκεκριμένες εξετάσεις; Αυτές μπορεί να είναι:

  • Καρδιολογικός έλεγχος, για την ασφαλή συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. ποδόσφαιρο, κολυμβητήριο, μπαλέτο κ.λ.π.)
  • Έλεγχος ακοής, για τον εντοπισμό διαταραχών ακοής και την καλύτερη μορφωτική ανάπτυξη και την επικοινωνία.
  • Έλεγχος ματιών για τον εντοπισμό διαταραχών όρασης, όπως μυωπία ή αστιγματισμός και τη διόρθωσή τους.
  • Εξέταση δέρματος, για πιθανά σημάδια από τσιμπήματα ή αλλεργίες.
  • Μικροβιολογικός έλεγχος.
  • Έλεγχος βάρους, ύψους και εμβολίων από παιδίατρο.

Τα πολύ προνομιακά πακέτα εξετάσεων της Ευρωκλινικής Παίδων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών, δίνουν την καλύτερη αφορμή να μην το αναβάλουμε άλλο και να δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί μας να επισκεφθεί μια «γκάμα» ειδικών γιατρών, όπως ΩΡΛ, Οφθαλμίατρο, Δερματολόγο, Ενδοκρινολόγο, καθώς και Αναπτυξιολόγο. Οι επισκέψεις αυτές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τις αντίστοιχες εξετάσεις, παρέχονται από την Ευρωκλινική Παίδων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ, ενώ λαμβάνουν χώρα όποτε εσείς εξυπηρετήστε, με ένα απλό τηλεφωνικό ραντεβού.

Καλή σχολική χρονιά με υγεία!