Πρόεδρος ΟΛΜΕ στο Ιnfokids: “Το self test της Πέμπτης καθοριστικό για τη λειτουργία των σχολείων”

Μετά από πεντάμηνη διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων, εκπαιδευτικοί και μαθητές επέστρεψαν χθες στις τάξεις τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης στις σχολικές αίθουσες, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από τη διενέργεια του πρώτου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, μίλησε αποκλειστικά στο Ιnfokids.gr για τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών που ξεκινούν στις 21 Απριλίου, την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και τα self test, για το τι μέλλει γενέσθαι για τις φετινές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις καθώς και για τις Πανελλήνιες 2021.

Οι συνθήκες επιστροφής των μαθητών Λυκείου στη δια ζώσης εκπαίδευση αποτελεί παράδειγμα επιστροφής και για τις υπόλοιπες βαθμίδες που συνεχίζουν εξ αποστάσεως  καθώς ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, θα ληφθούν στην πορεία οι αποφάσεις για την επιστροφή στα θρανία των μαθητών Γυμνασίου και Δημοτικού/ Νηπιαγωγείου που σύμφωνα με τον κ. Τσούχλο,  δρομολογείται για τις 10 Μαΐου.

Για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα από τις 21 Απριλίου

Ο κ. Τσούχλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από την Τετάρτη 21 Απριλίου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, πέρα από τον εμβολιασμό με τις αδιάθετες δόσεις εμβολίων. Όπως δήλωσε “Είναι θετική εξέλιξη ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα καθώς ήταν ένα από τα αιτήματά μας ως Ομοσπονδία που το είχαμε θέσει στη συνάντηση της 1ης Μαρτίου με την Υπουργό.

Όσο το δυνατόν περισότεροι εμβολιασμοί διεξαχθούν στους εκπαιδευτικούς τόσο καλύτερα θα είναι για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων. Μέχρι στιγμής εμβολιάστηκαν οι εκπαιδευτικοί 60-64 ετών, όσοι υπηρετούν σε μικρά νησιά και οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής. Χαιρετίζουμε την απόφαση προτεραιοποίησης των καθηγητών σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑ.Λ. με ηλικία μικρότερη των 59 ετών στην πλατφόρμα εμβολιασμού”.

Μάλιστα όπως τόνισε ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι σημαντικός και για την διεξαγωγή των πανελληνίων όπου χρειάζεται να είναι οχυρωμένοι και οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά.

Για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και τα self test

Ερωτηθείς για τα μέχρι στιγμής δεδομένα της επαναλειτουργίας των Λυκείων και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ και της αντίστοιχης σχολικής κάρτας COVID 19 o κ. Τσούχλος απάντησε ότι “To self test είναι ένα εργαλείο για την επιστροφή στις τάξεις” Πρόσθεσε, δε, ότι η εισήγηση της ΟΛΜΕ από τον περασμένο Αύγουστο ήταν τα μαζικά τεστ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “Οι πρώτες μέρες της επιστροφής στα θρανία είναι μέρες ευελιξίας και οι καθηγητές δεν είναι αυστηροί ως προς την επίδειξη αρνητικού self test και σχολικής κάρτας COVID 19. Θα εξηγήσουν στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να κάνουν το self test σπίτι 2 φορές την εβδομάδα για την ασφάλεια τους αλλά και για την ασφάλεια των συμμαθητών και φίλων τους.

Ανέφερε παράλληλα και το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση τα self test δεν παρέχουν 100% αξιοπιστία ως προς το εύρημά τους καθώς δεν διεξάγεται από ειδικούς αλλά από γονείς και μαθητές και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να μην γίνει σωστά, με αποτέλεσμα να προσέρχονται στα Λύκεια, ασυμπτωματικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί που μπορεί τελικά να είναι θετικοί.

Γιατί το self test της Πέμπτης είναι καθοριστικό;

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός κρίσιμη δεν ήταν η διεξαγωγή του self test της Δευτέρας αλλά αυτή που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη (σ.σ οι μαθητές θα πρέπει το βράδυ της Τετάρτης να επαναλάβουν τη διεξαγωγή self test για να πάνε σχολείο την Πέμπτη). Όπως χαρακτηριστικά είπε “Το κρίσιμο self test είναι αυτό για την Πέμπτη 15 Απριλίου γιατί οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία, προσέρχονται σχολείο ανά παρέες και γενικότερα έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές επαφές τους σε σχέση με το διάστημα που ήταν σπίτι και παρακολουθούσαν τηλεκπαίδευση.

Το θετικό αποτέλεσμα του self test θα είναι ενδεικτικό της κατάστασης της επιστροφής στα θρανία. Εξάλλου, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι απαραίτητο το επαναληπτικό τεστ καθώς σε περίπτωση που και αυτό είναι θετικό,  θα μπορέσει ο Διευθυντής να ενεργοποιήσει το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Βάσει λοιπόν του τι θα δείξουν τα Test είτε θα ανασταλεί η λειτουργία τάξεων σχολείων ή ακόμα και του ίδιου του σχολείου”. 

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσούχλος αναφέρθηκε και στο αίτημα που έχουν υποβάλει προς τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με την ανάγκη παρέμβασης του ΕΟΔΥ στα σχολεία σε περιπτώσεις κρουσμάτων, το οποίο προς το παρόν δεν έχει εισακουστεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση της ΟΛΜΕ “Σε περιπτώσεις αυξημένων κρουσμάτων σε  σχολεία θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ και διενέργεια τεστ στο σύνολο της σχολικής μονάδας που θα εμφανίζει σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.” 

Οι μαθητές της Γ Λυκείου πρέπει να δώσουν Πανελλήνιες με το παλιό σύστημα και όχι με το φετινό

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη οι φετινές Πανελλήνιες να διεξαχθούν με το προηγούμενο σύστημα και χωρίς την επιβολή της κλιμακωτής βάσης. Καθώς όπως τόνισε “Είναι βέβαιο ότι οι νέες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν δεκάδες χιλιάδες μαθητές εκτός Α.Ε.Ι.”. 

Να μην διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Τέλος, ο κ. Τσούχλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιθυμία της ΟΛΜΕ για μη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων καθώς στο φλέγον ζήτημα των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων που απασχολεί πολλούς γονείς και μαθητές.

Όπως τόνισε στο Ιnfokids.gr “Είναι αίτημά μας η μη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων. Μέτρο λογικό και παιδαγωγικά ορθό. Η απουσία από τις τάξεις είναι τουλάχιστον διπλάσια από το προηγούμενο σχολικό έτος. Δεν πραγματοποιήθηκαν τον περσινό Ιούνιο που οι μαθητές έμειναν εκτός σχολείου 2 μήνες και το ίδιο πρέπει να ισχύσει και φέτος που οι μαθητές διδάχθησαν μέσω τηλεκπαίδευσης περισσότερους από τρεις μήνες. Την πρόταση αυτή την έχουμε καταθέσει στην Υπουργό Παιδείας και μέχρι στιγμής εμμένει στην απόφασή της ότι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός Μαίου”