Σαρώνουν οι ιώσεις και οι λοιμώξεις – Ήρθαν τα τριπλά self test στα φαρμακεία – Ανιχνεύουν κορωνοϊό, γρίπη και RSV

Σαρώνουν οι ιώσεις και οι λοιμώξεις – Ήρθαν τα τριπλά self test στα φαρμακεία – Ανιχνεύουν κορωνοϊό, γρίπη και RSV

Σε έξαρση οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα με πολλά παιδάκια να ταλαιπωρούνται από βήχα και πυρετό. Μάλιστα, συχνή είναι και η ταυτόχρονη νόσηση από δύο ιούς, με τα συμπτώματα σε πολλές περιπτώσεις να είναι κοινά.

Ήρθαν τα τριπλά τεστ στα φαρμακεία – Ανιχνεύουν κορωνοϊό, γρίπη και RSV

Στα φαρμακεία, μετά τα διπλά τεστ, έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους και τα τριπλά self-test, τα οποία εκτός από τον κορωνοϊό και την εποχική γρίπη Α και Β, μπορούν να δίνουν αποτέλεσμα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Και αυτό καθώς οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα βρίσκονται σε έξαρση και πλέον είναι συχνή η ταυτόχρονη νόσηση από δύο ιούς, με τα συμπτώματα επίσης σε πολλές περιπτώσεις να είναι κοινά (όπως πυρετός, βήχας και πονόλαιμος).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος πολλαπλών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα υψηλός φέτος

Οι ειδικοί είχαν επισημάνει ήδη από τα μέσα του φθινοπώρου το φαινόμενο της τριδημίας (εποχική γρίπη, COVID, RSV), αλλά και το ενδεχόμενο οι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι και με την πολυδυμία, δηλαδή τη συνύπαρξη πολλών αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα.

Για πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, εμφανίστηκαν ταυτόχρονα 4-5 ιοί, οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών. Μπορεί λόγω της καραντίνας να μην είναι τόσο αναπτυγμένο, 4-5 ιοί ταυτόχρονα να πλήττουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως, και είναι πολύ σοβαρό”, είχε αναφέρει εξάλλου ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης.

Πόσο συχνή είναι η ταυτόχρονη νόσηση

Οι ειδικοί σημειώνουν πως κάποιος μπορεί να νοσεί από δύο ιούς ταυτόχρονα. Ο κίνδυνος πολλαπλών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα υψηλός φέτος, με την εμφάνιση πολλών ιών, την ώρα που το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι εξασθενημένο από την πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων δύο ετών, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Τα παιδιά φαίνεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες για διπλή νόσηση, με τον κίνδυνο να μεγαλώνει όσο πιο μικρά είναι. Ο λόγος που τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε συν- λοιμώξεις δεν είναι σαφής, αλλά μια αιτία πιθανόν να είναι πως εκτίθενται συνεχώς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως και το ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει δημιουργήσει την ανοσία που έχουν οι ενήλικες.

Όπως εξηγούν επίσης, οι συν-λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πόσο αξιόπιστα είναι τα τριπλά τεστ για κορωνοϊό και άλλες ιώσεις

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: 16χρονη πέθανε μετά από «ακραία παραμέληση» από τους γονείς της

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία έναρξης για τις Πανελλαδικές 2023

Ροή Ειδήσεων