Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) προσκαλεί σχολεία από όλη την Ελλάδα να επισκεφθούν το Δίκτυο των Μουσείων του και να παρακολουθήσουν οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τις δωρεάν προβολές επιλεγμένων εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζονται κατά το διάστημα Μάρτιος-Μάιος 2020.
Τι θα παρακολουθήσουν οι μαθητές στις δωρεάν προβολές;
Πρόκειται για οκτώ διεθνείς παραγωγές ωριαίας περίπου διάρκειας με ελληνικούς υπότιτλους και πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
1. WHALE WISDOM (ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 50′)
Οι φάλαινες ζουν σε έναν κόσμο τόσο αποκομμένο από τον δικό μας που ίσα που μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή τους. Ο θαλάσσιος βιολόγος και κινηματογραφιστής Rick Rosenthal κινηματογραφεί φάλαινες κατά το μεγαλύτερο μέρος της μακράς καριέρας του. Η τωρινή αποστολή του είναι να εξερευνήσει πιο βαθιά τη ζωή τους, να μάθει περισσότερα – συγκρίνοντας τις παρατηρήσεις των επιστημόνων με τις δικές του εμπειρίες – κι ίσως ακόμα να δει λιγάκι κι ο ίδιος τον κόσμο όπως πρέπει να τον βλέπουν αυτοί οι θαλάσσιοι γίγαντες.
2. AMAZING PIGS (ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 52′)
Βρομερά. Λαίμαργα. Τεμπέλικα. Είστε βέβαιοι; Τα γουρούνια είναι έξυπνα, έχουν οξυμένες αισθήσεις και τα καταφέρνουν παντού, από την παγωμένη Σιβηρία μέχρι την τιρκουάζ θάλασσα στις Μπαχάμες. Η ταινία «Καταπληκτικά Γουρούνια» μάς πηγαίνει ένα διασκεδαστικό, συναρπαστικό ταξίδι σε όλον τον κόσμο για να αποκαλύψει το μυστικό της επιτυχίας τους. Πλέον θα βλέπετε τα γουρούνια με άλλο μάτι.
3. ANIMAL CONVERSATIONS – WHEN ANIMALS TALK TO ANIMALS
(ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 52′)
Αυτή η ταινία επικεντρώνεται στην επικοινωνία μεταξύ ζώων, ειδικά την ακουστική. Σήμερα δεν αφήνουμε πλέον στα ζώα να κατανοήσουν την ανθρώπινη γλώσσα αλλά προσπαθούμε εμείς να αποκρυπτογραφήσουμε τη δική τους. Είναι η βασική πρόκληση της αφηγηματικής εξέλιξης, η ραχοκοκαλιά της: η κατανόηση της γλώσσας των ζώων. Μιλάνε όντως τα ζώα; Αν ναι, τι λένε μεταξύ τους; Μπορούν τα διάφορα είδη να επικοινωνούν και να καταλαβαίνουν το ένα το άλλο; Να ανταλλάξουν πληροφορίες, συναισθήματα; Λένε πάντα την αλήθεια μεταξύ
τους ή μπορούν να λένε και ψέματα; Έχουν την ικανότητα να μάθουν μια ξένη γλώσσα, όπως εμείς; Περιγράφουν τον κόσμο στον οποίο ζουν με σημάδια; Έχει τίποτα κοινό η εξελιγμένη γλώσσα των ζώων με την ανθρώπινη γλώσσα; Οι επιστήμονες μετατρέπονται σε «μεταφραστές» του ζωικού βασιλείου, προσπαθώντας να βρουν τι λένε μεταξύ τους. Γιατί; Επειδή είναι ο καλύτερος τρόπος να μπεις στο μυαλό των ζώων και να καταλάβεις καλύτερα ποια είναι. Σε αυτή τη διαδρομή θα συναντήσουμε τις κοινές ρίζες που η γλώσσα μας
μοιράζεται με τη δική τους.
4. ANIMAL CONVERSATIONS – WHEN ANIMALS TALK TO HUMANS
(ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 52′)
Τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν σύνθετες μορφές γλώσσας. Κάθε είδος καταφεύγει σε αυτές αναλόγως τις ειδικές του σωματικές δυνατότητες και τις ικανότητες αισθητηριακής αντίληψης. Μέσω αυτών των μορφών γλώσσας συναισθάνονται τον κόσμο που τα περιβάλλει αλλά και αλληλεπιδρούν μαζί του. Όλα χτίζουν τη σχέση τους με τον κόσμο με βάση την αισθητηριακή τους δομή, την οποία αγνοούμε σχεδόν παντελώς. Μπορούμε ωστόσο να επικοινωνήσουμε μαζί τους; Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την επικοινωνία ανθρώπου και ζώου και τις διάφορες μορφές της. Από τη μια βλέπουμε έναν σκύλο να διαβάζει το πρόσωπο και τη στάση ενός άντρα, από την άλλη, έναν πίθηκο που κάνει ερωτήσεις στη νοηματική. Αυτή είναι
η υπέρτατη αναζήτηση για τους επιστήμονες: να σχεδιάσουν λογισμικά που να διευκολύνουν την κοινή γλώσσα μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Για ποιον λόγο; Για να επικοινωνήσουν όντως μαζί τους, να καταλάβουν τι γνώμη έχουν για μας, τι έχουν να μας πουν για τον κόσμο τους. Θα κάνουμε, άραγε, στο αύριο βαθιές συζητήσεις με τα ζώα;
5. APOLLO’S DARING MISSION (ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 54′)
Οι αστροναύτες και οι μηχανικοί του Apollo διηγούνται την εκ των έσω ιστορία του Apollo 8, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στη σελήνη. Το διαστημικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών υπέστη μια πικρή ήττα όταν το Apollo 1 κατέληξε σε μια θανατηφόρα φωτιά κατά την εκκίνηση πριν από την εκτόξευση. Σε κατάσταση χάους, και απειλούμενη από την προοπτική μιας νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στον διαστημικό αγώνα, η NASA αποφάσισε μια ριζική και ριψοκίνδυνη αλλαγή σχεδίου: αποφάσισε να μετατρέψει το Apollo 8 από μια αποστολή τροχιάς, σε ένα τολμηρό σπριντ στη σελήνη, ενώ βασιζόταν σε νέες αδοκίμαστες τεχνολογίες. Πενήντα χρόνια μετά την ιστορική αποστολή, οι αστροναύτες και οι μηχανικοί
του Apollo 8 αφηγούνται τα επιτεύγματα της μηχανικής που άνοιξαν το δρόμο για τη σελήνη.
6. THE SUN – INFERNO IN THE SKY (ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 50′)
Με την πρώτη ματιά, ο Ήλιος μας φαίνεται ήσυχος – δεν είναι, όμως. Είναι ένα απίστευτα δυναμικό μέρος, ένας κόσμος των άκρων. Αυτή η ταινία απεικονίζει τη συναρπαστική ιστορία της σύγχρονης ηλιακής έρευνας με θεαματικές εικόνες, για να φανερώσει τι έχουμε ανακαλύψει μέχρι ώρας για τον Ήλιο, να παρουσιάσει σύγχρονα και μελλοντικά επιστημονικά προγράμματα και να δείξει το σημαντικό έργο ερευνητών, οι οποίοι δημιουργούν μια νέα και εμπεριστατωμένη αντίληψη του Ήλιου μας.
7. PLUTO AND BEYOND (ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 53′)
Το διαστημόπλοιο New Horizons επιχειρεί να πετάξει από ένα αντικείμενο γνωστό ως Ultima Thule, που πιστεύεται ότι είναι ένα πρωταρχικό δομικό στοιχείο του ηλιακού συστήματος. Τρία χρόνια μετά τις πρώτες εκθαμβωτικές φωτογραφίες του Πλούτωνα, το New Horizons απέχει τέσσερα δισεκατομμύρια μίλια από τη Γη, προσπαθώντας να κατορθώσει την πιο μακρινή πτήση στην ιστορία της NASA. Αν τα καταφέρει, θα ρίξει φως σε μία από τις λιγότερο κατανοητές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος: την ζώνη Kuiper. Το ντοκιμαντέρ ακολουθώντας τη δράση σε πραγματικό χρόνο ξεσκεπάζει τα μυστικά για το τι βρίσκεται πέρα από τον Πλούτωνα.
8. JUPITER THE GODFATHER (ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 58′)
Ο καθηγητής Brian Cox συνεχίζει την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος με μια επίσκεψη σε έναν πλανήτη που κάνει όλους τους άλλους να φαντάζουν μικροσκοπικοί: τον Δία. Το πελώριο μέγεθός του τού δίνει μια τεράστια δύναμη που έχει χρησιμοποιήσει για να χειραγωγήσει τους άλλους πλανήτες – μια δύναμη και καλή και κακή, την οποία ασκεί μέχρι σήμερα. Ο Δίας δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος αλλά επίσης και ο παλαιότερος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα. Ήταν ο μόνος μάρτυρας στη γέννηση του Ήλιου και από τότε η τεράστια βαρύτητά του έχει διαμορφώσει το πεπρωμένο των υπόλοιπων κόσμων. Λίγο μετά τη γέννησή
του η τροχιά του μετατοπίστηκε προς τα μέσα, φέρνοντάς τον ακόμα πιο κοντά στον Ήλιο. Καθώς μετακινούταν, δημιούργησε χάος στην περιοχή του διαστήματος που θα γινόταν η ζώνη των αστεροειδών, εξασφαλίζοντας έτσι να μην μπορεί να σχηματιστεί εκεί κανένας πλανήτης, εκτός από τον μικροσκοπικό αποτυχημένο πλανήτη Δήμητρα, που επιβιώνει μέχρι σήμερα. Καθώς προχωρούσε στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος, ο Δίας χρησιμοποιούσε τη δύναμή του για να πετάξει πρώτη ύλη, απαραίτητη για τον σχηματισμό πλανητών, στον Ήλιο, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του Άρη, ενός πλανήτη που ίσως διαφορετικά να είχε αναπτυχθεί όσο και η Γη. Πράγματι, ο Δίας θα είχε καταστρέψει κάθε τελευταίο βραχώδη κόσμο στο ταξίδι του προς τον Ήλιο, αν η πάλη με έναν άλλο γίγαντα – τον Κρόνο – δεν τον έφερνε πίσω από το χείλος του γκρεμού. Σήμερα η μεγάλη μάζα του Δία εξακολουθεί να είναι αισθητή. Η βαρύτητά του βασανίζει τον δορυφόρο του, την Ιώ, δημιουργώντας το πιο ενεργό ηφαιστειακά σώμα του ηλιακού συστήματος. Και μέσω μιας πολύ σφιχτής λαβής που ασκεί στη ζώνη των αστεροειδών, η επιρροή του Δία εκτείνεται μέχρι τη Γη.
Τι πρέπει να ξέρετε πριν οργανώσετε την επίσκεψη του σχολείου σας
Οι δωρεάν προβολές απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού (Δ’, Ε’, ΣΤ’ τάξη), Γυμνασίου, Λυκείου με αντικείμενο τις ενότητες: α) Ζώα & Κλιματική Αλλαγή, β) Αστρονομία.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των μουσείων κατά τις πρωινές ώρες (καθημερινές, πλην Τρίτης, ώρες 10:00 – 14:00).
Για δηλώσεις συμμετοχής θα προηγείται απαραιτήτως τηλεφωνική κράτηση των ενδιαφερομένων σχολείων στα κατά τόπους μουσεία για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των αιθουσών και για τον καθορισμό της ακριβούς ημερομηνίας και ώρας προσέλευσης. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρωθεί και να αποσταλεί γραπτό αίτημα προς το ΠΙΟΠ στο email [email protected].
Ο αριθμός μαθητών που δύναται να παρακολουθήσει τις προβολές ποικίλει ανάλογα με τη χωρητικότητα της εκάστοτε αίθουσας.
Οι προβολές θα γίνονται κατ’ επιλογή των σχολείων τα οποία και θα έχουν τη δυνατότητα κατά την τηλεφωνική κράτηση να επιλέξουν παραπάνω από ένα ντοκιμαντέρ.
Μπορείτε να δείτε το δίκτυο των Μουσείων όπου θα γίνονται οι προβολές πατώντας εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγ. Γέροντα 6, 105 58 Αθήνα, 210 3256922.