Σε αυτό το δημόσιο σχολείο της Αττικής το μάθημα της Μουσικής γίνεται στο προαύλιο!

Η σχολική χρονιά 2020-21 ξεκίνησε υπό πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω κορωνοϊού και η τήρηση μέτρων προστασίας, αποστασιοποίησης και υγιεινής, η χρήση μάσκας στα σχολεία και τα ξεχωριστά διαλείμματα ανά τάξη είναι τα κυριότερα “όπλα” για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στη μαθητική κοινότητα.

Ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη που δυστυχώς στα περισσότερα σχολεία της χώρας διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στους 20, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τήρηση των αποστάσεων ενώ τα υπαίθρια μαθήματα που κατά καιρούς έχουν προταθεί κυρίως σε σχολεία της περιφέρειας και των νησιών ώστε τα παιδιά να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, αποτελούν έναν δυσεπίλυτο γρίφο για τα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

Με έκπληξη και εντυπωσιασμό ενημερωθήκαμε για το πρωτότυπο μάθημα Μουσικής που έλαβε χώρα σήμερα στο 5ο και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές δεν βρίσκονταν ως συνήθως στην σχολική τους τάξη αλλά στο…προαύλιο του σχολείου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αξιζει να βρει μιμητές και στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας καθώς είναι ο ιδανικός τρόπος να γίνεται μάθημα σε εξωτερικό χώρο εντός σχολείου και έτσι οι μαθητές να μην φοράνε μάσκα.

Η καλοκαιρία που επικρατεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σίγουρα αποτελεί σύμμαχο των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών για να γίνεται το μάθημα εκτός τάξης.

Οι μαθητές υποδέχθηκαν θερμά αυτόν τον τρόπο μαθήματος που συνδυάζει τη διδασκαλία με την αίσθηση της ασφάλειας, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όλοι μας αυτή την εποχή.

Μήπως ήρθε η ώρα να γίνουν μαθήματα στο προαύλιο σε όλα τα σχολεία;

Θεωρούμε ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού συγκλίνουν στην αναγκαιότητα από τη μια οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για μάθημα σε εξωτερικό χώρο σχεδιάζοντας κατάλληλα το μάθημά τους και από την άλλη, Δήμοι και Πολιτεία να διαμορφώσουν κατάλληλα τις σχολικές αυλές αλλά και χώρους πρασίνου, πάρκα κι ελεύθερους χώρους, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται από εκπαιδευτικούς και μαθητές για υπαίθριο μάθημα.=

Το μάθημα σε σχολικές αυλές έχει βρεθεί ότι βοηθάει τους μαθητές να εστιάσουν την προσοχή τους και να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά τους, ενισχύει το δέσιμο με το σχολείο, υποστηρίζει την κριτική σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και εξασφαλίζει καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα.