Σε αυτό το ελληνικό σχολείο οι μαθητές αγαπούν εμπράκτως το διαφορετικό

Το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης μάς κέντρισε το ενδιαφέρον για το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί.

Πρόκειται για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, που προάγει την αίσθηση της ελευθερίας, την αυτενέργεια, την αυτοδιαχείριση και τη συμμετοχή, όπου θα ωφελούνται όλα τα παιδιά, χωρίς καμιά εξαίρεση.

Διαφορετικότητα: εφόδιο όχι εμπόδιο

Έχοντας ως σύνθημα το “Διαφορετικότητα: εφόδιο όχι εμπόδιο” και “Υπάρχει χώρος για όλους, για όλους υπάρχουν όνειρα” το σχολείο μαθαίνει στους μαθητές να αγαπούν την διαφορετικότητα. Η ιδιαιτερότητα του σχολείου έγκειται στο γεγονός ότι φιλοξενεί μαθητές από διάφορες χώρες.

Τα παιδιά ξεκινούν τη φοίτησή τους στο σχολείο χωρίς να γνωρίζουν συχνά ούτε λέξη ελληνικά, αλλά και τα παιδιά που έχουν ελληνική καταγωγή δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μαζί τους, λόγω του ότι δεν γνωρίζουν τις αντίστοιχες μητρικές γλώσσες, πράγμα που συμβαίνει και με τους εκπαιδευτικούς.

«Φέτος έχουμε 274 μαθητές, από τους οποίους οι 53 είναι αλλοδαποί, η πλειοψηφία αυτών Αλβανοί. Έχουμε επίσης 33 Ρομά, 3 παλλινοστούντες – ελληνόπουλα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και ήρθαν στην Ελλάδα – και 26 παιδιά από μεικτούς γάμους Ελλήνων με αλλοδαπούς», δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου κ. Στέργιος Παπαδόπουλος.

Χάρη στις πρωτοβουλίες του το σχολείο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα ελληνικά δημόσια και όχι μόνον σχολεία. Όπως σημειώνει και ο κ. Παπαδόπουλος “Πρέπει να βοηθήσουµε τα παιδιά να ανακαλύψουν τα θετικά στοιχεία της διαφορετικότητας, τη σηµασία του «εµείς», του αλληλοσεβασµού, της συνεργασίας και της δηµιουργικής επικοινωνίας.   Το σχολείο είναι για όλους. Είναι το σπίτι της ειρήνης. Είναι το σπίτι των παιδικών ψυχών.  Προσπαθούµε όλα αυτά τα χρόνια µέσα από τις (διαπολιτισµικές-πολυπολιτισµικές) δράσεις του σχολείου µας να ωφελούνται όλα, χωρίς καµιά εξαίρεση, τα παιδιά.”

Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά projects και διακρίσεις σε πανελλήνιους σχολικούς διαγωνισμούς

Το  6ο Διαπολιτισμικό Κορδελιού έχει να επιδείξει σπουδαίες περγαμηνές καθώς κάθε χρόνο συμμετέχει σε ευρωπαϊκά projects και πανελλήνιους σχολικούς διαγωνισμούς πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις. Ενδεικτικά το σχολείο μπορεί να υπερηφανεύεται για τα εξής κατορθώματά του:

-Η μουσική ομάδα χρησιμοποιεί αυτοσχέδια όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά

-Στο 2ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» (2014), η ομάδα ESMA της Ε’ Τάξης κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 200 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

-Η ομάδα ρομποτικής InCATS (InterCultural Action & TeamSpirit) έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς καινοτομίας

-Φέτος, η ΣΤ’ Τάξη του σχολείου, θα τρέξει ένα πρόγραμμα με το CERN και την ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) και τα παιδιά ήδη ετοιμάζονται για αυτό Μακέτα του ηλιακού συστήματος από μαθήτρια της ΣΤ’ Τάξης

-Το σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων μεταξύ Ελλάδας & Ρωσίας (2018-2021) μαζί με 12 Άλλα δημοτικά και 13 Γυμνάσια της Κεντρικής Μακεδονίας και με 14 σχολεία μέσης εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρασνοντάρ στη Ρωσία (Μαύρη θάλασσα) όπου υπάρχουν Έλληνες και διδάσκεται η ελληνική γλώσσα από το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας.

Δείτε φωτογραφίες αυτού του ξεχωριστού ελληνικού δημόσιου σχολείου