Σε αυτό το εργαστήρι φωνητικής αγωγής τα παιδιά θα προσεγγίσουν τον κόσμο των ήχων και της μουσικής

Το Βιωματικό Μουσικό Εργαστήρι Φωνητικής Αγωγής της Αθηνάς Χρήστου είναι η ιδανική πρόταση για να μυηθεί το παιδί σας στο κόσμο της μουσικής και να καλλιεργήσει τις φωνητικές του ικανότητες.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων οι μικροί μαθητές θα ανακαλυψουν βιωματικά τον τρόπο που παράγεται ο ήχος, θα μάθουν με ποιον τρόπο τραγουδάμε σωστά (τοποθέτηση φωνής),  θα συνδέσουν το ρυθμό του λόγου με το ρυθμό της μουσικής, θα γνωρίσουν τις εντάσεις  και τις «ταχύτητες» της μουσικής (forte/piano, accelerando-ritardando κ.ά.) και φυσικά θα ασκηθούν στη σωστή άρθρωση του λόγου.

Ανακαλύπτοντας το κόσμο της μουσικής

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως και έξι ετών και οι συμμετέχοντες ασκούνται στη συνειδητή ακρόαση του ήχου, τη λογοπεδική, τη σωστή άρθρωση του λόγου, τη διαφραγματική αναπνοή, τα μουσικά διαστήματα με «σολφέζ στον αέρα» (στοιχεία από τη μέθοδο Kόdaly), τη μουσικοθεατρική κίνηση και έκφραση. Η άμεση επαφή τους με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, τα παιχνιδοτράγουδα και το παραδοσιακό τραγούδι βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τη σημασία του ρυθμού στη μουσική, το λόγο και την κίνηση.

Το εργαστήρι στηρίζεται στη διδακτική ύλη που δημιουργήθηκε από τη Μαρίζα Κωχ, έχει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και χρησιμοποιείται στο Μουσικό τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου σε πτυχιακές εργασίες των σπουδαστών. Πρόκειται για ένα υλικό δημιουργημένο μετά από την πολύχρονη εργασία με τα παιδιά και προσαρμοσμένο τις ανάγκες τους .

Θέλεις να πάρεις μέρος στην Χορωδία Παραδοσιακού και Έντεχνου τραγουδιού;

Τα παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω, συνεχίζουν τη φοίτηση τους στη Χορωδία Παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού. Ο κεντρικός στόχος της παιδικής χορωδίας, είναι να αναπτύξουν τα παιδιά πλούσια συναισθήματα και να αποκτήσουν αισθητική μνήμη. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται η αισθητική και παιδαγωγική αντίληψη με επίκεντρο την ψυχοσύνθεση κάθε παιδιού ατομικά, αλλά και ως μέλους της ομάδας. Το παιδί που συμμετέχει στην χορωδία νιώθει απελευθερωμένο και ικανό να βιώσει τη μουσική με όλες του τις αισθήσεις.

Κάθε μάθημα θα είναι ένα τραγούδι-ταξίδι με τις δικές του εκπλήξεις που ανακαλύπτoυν τα παιδιά με τους δασκάλους τους. Σ’ αυτήν τη μουσική διαδρομή,τα παιδιά θα διδαχθούν:

– διαφραγματική αναπνοή

– ασκήσεις προθέρμανσης

– ευαισθητοποίηση αυτιού

– καλλιέργεια ακοής σωστή άρθρωση και εκφραστικός λόγος

– ιδιότητες του μουσικού ήχου: ύψος, ένταση, χροιά, διάρκεια

–  ανάγνωση ρυθμικής και μελωδικής παρτιτούρας

Ας γνωρίσουμε τους διδάσκοντες

Υπεύθυνοι για την μουσική διδασκαλία των παιδιών είναι οι επί σειρά ετών συνεργάτες της σπουδαίας Μαρίζας Κωχ,  Αθηνά Χρήστου (μουσικοπαιδαγωγός – καθηγήτρια φωνητικής αγωγής και ανώτερων θεωρητικών), και Ηλίας Βαμβακούσης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και εκτελεστής παραδοσιακών οργάνων (ούτι, λαούτο, κρουστά) και κιθάρας, που συνοδεύει τα παιδιά με τους ήχους της κιθάρας και άλλων παραδοσιακών οργάνων.

Ραντεβού στο Open Day του εργαστηρίου (5/10)

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 11:30 το πρωί το Βιωματικό Μουσικό Εργαστήρι Φωνητικής Αγωγής της Αθηνάς Χρήστου ανοίγει τις πόρτες του και προσκαλεί τους γονείς και τα παιδια σε ένα Open Day (ανοιχτό μάθημα) όπου θα γνωρίσουν όλες τις δραστηριότητες του εργαστηρίου που συνθέτουν τη μουσική εκπαίδευση που παρέχεται.  Μια μοναδική ευκαιρία ψυχαγωγίας και ενημέρωσης για τους γονείς των πρωτοετών μαθητών χωρίς υποχρέωση εγγραφής προκειμένου να γνωρίσουν το πρόγραμμα σπουδών του εργαστηρίου

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων διαμορφώνεται ως εξής:

Οι μουσικές συναντήσεις του εργαστηρίου θα είναι:
κάθε Σάββατο 11.30-12.30  και 12.30-13.30
και για την χορωδία κάθε Παρασκευή 18.00-19.00 και 19.00-20.00

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα επικοινωνήστε με την κα Χρήστου Αθηνά  στο 6976659909

 

Χώρος δημιουργικών δράσεων:

play by ”Μικρές ιστορίες”

Ορλώφ 5- Κουκάκι

2109231597