Σφακιανάκης: Δίνει οδηγίες στους γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά από την παγίδα του Jonathan Galindo

Συναγερμό για το επικίνδυνο παιχνίδι στο διαδίκτυο με τον Γκούφι Jonathan Galindo, που παγιδεύει παιδιά και τα οδηγεί σταδιακά προς την αυτοκτονία, σήμανε μιλώντας στο star.gr o Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI Institute και ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων.

Ο Galindo  είναι ένα μη διαχειρίσιμο παιχνίδι και θέλει πολλή προσοχή από τους γονείς, 

«Είναι η πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια που βγάζουμε ένα SOS για ένα κίνδυνο στο διαδίκτυο, για τα παιδιά. Ο Galindo αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι ένα μη διαχειρίσιμο παιχνίδι και θέλει πολλή προσοχή από τους γονείς, όταν έχουν παιδιά 6- 7- 8 ετών, ελεύθερα σε ένα σκοτεινό διαδίκτυο», είπε.

Όπως εξήγησε ο κ. Σφακιανάκης, πρόκειται για ένα παιχνίδι- πρόκληση με challenges στο πρότυπο της «Μπλε Φάλαινας», που στην πραγματικότητα αποτελεί βασανιστήριο.

«Tο κάνουν κάποια επιτήδεια παιδιά, σε κάποια άλλα παιδιά με σκοπό να τα βάζουν σε ένα βάσανο.

Τα στάδια του επικίνδυνου παιχνιδιού πρόκλησης που στήνει παγίδα στα παιδιά

Το πρώτο στάδιο είναι ελαφρύ, ξεκινούν λέγοντας «ανέβα στην ταράτσα να φωτογραφίσεις στις 03:00 τα ξημερώματα το σκοτάδι και το κενό». Μετά λένε «χάραξε κάτι πάνω στο σώμα σου« ή ζητούν από ένα παιδί 8 χρονών να δει ένα φρικιαστικό θρίλερ στις 03:00 και στις 04:00 τα ξημερώματα.

Σιγά- σιγά βάζουν το παιδί σε μία κατάσταση ατέρμονη, δύσκολη, επίπονη και όσο αυτό αντέχει, τόσο πιο δύσκολα challenges του βάζουν. Στο τέλος δυστυχώς, κάποια παιδιά “φεύγουν” από τη ζωή», είπε.

«Πιστεύω ότι με τη στρατηγική που έχουμε, με τη διάδοση που παίρνει το θέμα και με την ενημέρωση, ότι δε θα έχει μεγάλη πρόοδο το παιχνίδι. Πιστεύω, όμως, ότι και κάποια παιδιά είναι μέσα στον χώρο αυτή τη στιγμή. Όλα είναι σε μία πλήρη εξέλιξη», ανέφερε ο κ Σφακιανάκης υπογραμμίζοντας ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μεριμνά για να αποκαλυφθούν ποιοι βρίσκονται πίσω από το σκοτεινό παιχνίδι.

Οδηγίες προς του γονείς για τον Jonathan Galindo

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, δύο πράγματα οφείλουν να προσέξουν οι γονείς προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους όταν αυτά βρίσκονται online:

  • Να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους.
  • Να εποπτεύουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να βλέπουν τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο. Με ποιον μιλούν και με ποιον κάνουν chat.
  • Στην περίπτωση που οι γονείς δεν μπορούν να εποπτεύουν τα παιδιά τους, τότε υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες και ηλεκτρονικά συστήματα για να το καταφέρουν. Αυτή είναι για μένα και η τελευταία λύση.

«Χωρίς εποπτεία και κόφτη διαδικτύου, το παιδί που είναι ελεύθερο σε ένα σκοτεινό διαδίκτυο, είναι ένα παιδί απροστάτευτο».

«Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να μάθουν κανόνες και να είναι μόνο μία με δύο ώρες σε παιχνίδι την ημέρα. Αυτό είναι και το όριο.

Όταν ξεφύγουμε από αυτό, που, δυστυχώς, συμβαίνει γιατί τα περισσότερα παιδιά είναι online κάθε μέρα, όλη μέρα, τα πράγματα αλλάζουν και τότε εκεί θα πρέπει να μπει κόφτης ηλεκτρονικός», είπε, μιλώντας στο star.gr