Σούρας: “Υπεύθυνοι οι γονείς για τη βίαιη συμπεριφορά των παιδιών”

“Πίσω από κάθε παιδί κρύβεται ο γονιός”: Υπεύθυνοι οι γονείς για τη βίαιη συμπεριφορά των παιδιών λέει γνωστός ψυχίατρος

Τα “πολεμικά” γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τις τελευταίες μέρες, στα οποία συμμετέχουν κατά κύριο λόγο ανήλικοι μαθητές, το άγριο ξύλο μεταξύ δύο ανήλικων κοριτσιών στον Βόλο, στη μέση του δρόμου (με τους παραβρισκόμενους, αντί να τις χωρίζουν να καταγράφουν το συμβάν με τα κινητά τους) και αμέτρητα άλλα περιστατικά βίας ανάμεσα σε παιδιά, δεν μπορεί παρά να μας ανησυχούν και να “χτυπούν καμπανάκια” για το μέλλον της κοινωνίας.

Γιατί εκδηλώνουν τα παιδιά τέτοια οργή και την διοχετεύουν μέσω της βίας στους συνανθρώπους τους, όσες ιδεολογικές ή προσωπικές διαφορές κι αν έχουν; Τι έχει φταίξει και η επιθετικότητα έχει αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια και πού βρίσκονται οι γονείς ως παιδαγωγοί και μέντορες σε όλη αυτή την κατάσταση;

Το Infokids.gr επικοινώνησε με τον γνωστό ψυχίατρο κ. Δημήτρη Σούρα, η δράση του οποίου σε σχολεία όλης της Ελλάδας είναι γνωστή και επιδραστική, προκειμένου να δώσει την δική του εκτίμηση για το όλο και αυξανόμενο φαινόμενο και να στείλει ένα σοβαρό μήνυμα προς τους γονείς. Τι έχει προκαλέσει όλα αυτά τα περιστατικά ακραίας βίας μεταξύ των ανήλικων;

Καταρχάς, τα όρια μεταξύ νέων και των οικογενειών τους δεν υπάρχουν πια. Οι γονείς σήμερα αδυνατούν ή δεν θέλουν αν βάλουν όρια στα παιδιά τους, ούτε καν από τη μικρή τους ηλικία. Και όταν αποφασίσουν να βάλουν όρια, είναι πιο πολύ αργά.

Έπειτα, τα social media, τα ΜΜΕ, η παγκοσμιοποίηση εν γένει, έχουν μεν πολλά καλά, αλλά έχουν και πολλά κακά. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν σημαντική διαφορά ώρα μεταξύ τους. Όταν συμβαίνει μία τραγωδία τη νύχτα στην ανατολική ακτή, έχει παρατηρηθεί, ότι το επόμενο πρωί κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στις πολιτείες της δυτικής ακτής. Πρόκειται για το φαινόμενο του μιμητισμού, το οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα στις μέρες μας μέσω των social media.

Τέλος, επιτρέψτε μου αυτό να το γνωρίζω έπειτα από 36 χρόνια που έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχουμε πολλά παιδιά που δεν έχουν διαπαιδαγωγηθεί. Να μην ξεχνάμε, ότι πίσω από κάθε παιδί υπάρχει ένας γονιός. Όταν βλέπουμε βίαιες καταστάσεις στα σχολεία, βία στον δρόμο, είναι γιατί αυτή η βία υπάρχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέσα στην οικογένεια: Μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις.

Ας μην ξεχνάμε, ότι μιλάμε για έφηβους. Για παιδιά που έχουν έτσι κι αλλιώς την επαναστατικότητα μέσα τους. Είναι αυτά που θα φέρουν τις αλλαγές που θα έρθουν στο μέλλον. Είναι, όμως, και άτομα που δεν έχουν ακόμα ωριμάσει, έτσι υποκύπτουν σε τέτοιες συμπεριφορές πολύ πιο εύκολα.

Στους έφηβους, όπως ξέρουμε, δεν υπάρχει τιμωρία. Άρα δεν υπάρχει και φόβος. Νιώθουν, λοιπόν, απελευθερωμένοι να λειτουργήσουν χωρίς όρια, γιατί δεν φοβούνται τις επιπτώσεις.

Κι όμως, αυτό δεν είναι ελευθερία. Είναι ελευθεριότητα. Γιατί, η ελευθερία εμπεριέχει τον σεβασμό, και την ευθύνη, όπως έχει πει και ο Φρόυντ. Και τα παιδιά αυτά δεν θέλουν να αναλάβουν καμία ευθύνη.”

Ρωτάμε τον κ. Σούρα τι ρόλο μπορεί να έχουν παίξει τα σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας σε όλη αυτή την κατάσταση, δεδομένου, μάλιστα, ότι υπήρξε και μια σχετική στέρηση κάποιων ελευθεριών μας: “Το κομμάτι της πανδημίας έχει ενισχύσει τα άγχη, την κατάθλιψη, την χρήση ουσιών κ.λ.π. Στη βία, παρόλο που έχουμε γενικά εξάρσεις της, ρόλο έχουν παίξει η παγκοσμιοποίηση και η ατιμωρησία από τους νόμους του κράτους.”

Όσο για το μήνυμά του ψυχιάτρου προς τους γονείς: “Αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τα παιδιά σας, πρέπει να είστε μαζί τους. Να τα διαπαιδαγωγείτε! Ο καθένας έχει τον δικό το τρόπο για να το κάνει αυτό, βρείτε τον δικό σας. Και μην ξεχνάτε: Πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται ο γονιός.”

Διαβάστε ακόμα:

Freedom pass: Ξεκινά 11 Οκτωβρίου η διάθεση των 50GB σε εφήβους

Η κόρη της Κέιτ Μος στην πασαρέλα με… αντλία ινσουλίνης!

Αγωγή Κεραμέως κατά εκπαιδευτικών για την «απεργίας-αποχής» από την αξιολόγηση