Σπύρος Λάμπρου: «Η χορωδία προσφέρει γνώσεις, εμπειρίες μοναδικές, κοινωνικοποίηση»

Με αφορμή την πολυαναμενόμενη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα συνοδεία της παιδικής χορωδίας Σπύρου Λάμπρου, την Δευτέρα 25 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων, ο αξιολογότατος κ. Σπύρος Λάμπρου μίλησε πρόσφατα στο Infokids.gr για τη σημασία της χορωδίας στην παιδεία ενός ανθρώπου, για το μυστικό που έχει κάνει την δική του χορωδία τόσο επιτυχημένη, καθώς και για την συνεργασία του με μεγάλους καλλιτέχνες.

Ερ.: Η “παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου” είναι τα τελευταία χρόνια η πιο αναγνωρίσιμη στην Ελλάδα. Έχετε παράξει μεγάλο μουσικό έργο, με αμέτρητες συναυλίες, τηλεοπτικές εμφανίσεις, συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες, cd κ.λ.π. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; Τι σας έχει κάνει να ξεχωρίσετε από όλες τις άλλες χορωδίες;

Απ.: Τα παιδιά της χορωδίας έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία από ηχογραφήσεις σε στούντιο. Ηχογραφούμε κάθε 2 Σάββατα όλον τον χρόνο. Αυτό από μόνο του (η πρακτική εξάσκηση) δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να δίνουν αυτό που μπορούν καλύτερα σε γλυκύτητα φωνής και αποτελέσματος. Η χροιά της φωνής των παιδιών είναι καταπληκτική. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς και εμπειρίας και από εμένα και από τα παιδιά. Αυτό που έχει πετύχει η χορωδία είναι να την ακούς και να λες «Αυτή είναι η χορωδία του Σπύρου».

Ειδικά με τις χορωδίες υπάρχει αυτό το πρόβλημα του στίγματος, ειδικά στις κλασικές χορωδίες. Μεγάλη κουβέντα. Εδώ είμαι για να σας τα πω όποτε θέλετε. Η αναγνωρισιμότητα έρχεται μόνη της από το έργο. Όταν έχεις κάνει 58 προσωπικούς δίσκους, έχεις συμμετάσχει σε 100 περίπου cd άλλων μεγάλων καλλιτεχνών, δεν μπορεί θα έχεις κάποια αναγνώριση. Η μεγάλη παρακαταθήκη της χορωδίας είναι η δισκογραφία της, ο κατάλογός της.

Ερ.: Τι προσφέρει στο παιδί η χορωδία; Τι κερδίζει σε ψυχοσυναισθηματικό αλλά και γνωστικό επίπεδο; Και πώς πρέπει να “διδάσκονται” σε ένα παιδί τα τραγούδια;

Απ.: Η χορωδία προσφέρει γνώσεις, εμπειρίες μοναδικές, κοινωνικοποίηση. Έχοντας μια πορεία 10 χρόνων στη χορωδία φεύγεις πλούσιος σε συναισθήματα και πολιτισμό μέσα σου.

Ο τρόπος διδασκαλίας είναι μαγικός, συνδυάζοντας παιχνίδι και μάθηση. Τα παιδιά δίνουν μια μαγεία σε ό,τι κάνουν.

Ερ.:  Πώς μπορεί ένα παιδί να γίνει μέλος στη χορωδία σας -υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις; Σε συνέντευξη που είχατε δώσει στο Infokids.gr το 2010 είχατε πει, ότι δεν υπάρχουν δίδακτρα. Ισχύει ακόμα αυτό;

Απ.: Για να γίνει μέλος κάποιο παιδί πρέπει να γίνει ακρόαση. Δύσκολα απορρίπτω παιδί, αλλά για να προχωρήσει στη βασική ομάδα των ηχογραφήσεων πρέπει να έχει πολύ ταλέντο και όρεξη. Με την πτώση των πωλήσεων των cd η χορωδία αναγκάστηκε να  λειτουργεί σαν σύλλογος με ελάχιστη μηνιαία συνδρομή, ελαχιστότατη θα έλεγα. Σκοπός είναι να μπορούμε να λειτουργεί και να παράγει πολιτισμό.

Ερ.: Υπάρχει ποτέ περίπτωση ένα παιδί να απορριφθεί από κάποια χορωδία επειδή δεν είναι καλλίφωνο;

Απ.: Είναι δύσκολο να απορρίψεις παιδί. Συνήθως όταν δεν τα καταφέρνει σταματάει μόνο του. Πρέπει, όμως, να είναι τελείως άμουσο.

Ερ.: Πέρα από τον ρόλο σας στην χορωδία ξέρουμε, ότι είστε και καθηγητής μουσικής στο 3ο Γυμνάσιο Βριλησσίων. Θεωρείτε, ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δίνει επαρκές βήμα στη Μουσική; Έχουν τα σημερινά παιδιά μουσική παιδεία ή αυτή καλλιεργείται μόνο στα ωδεία;

 Απ.: Στην εκπαίδευση είναι δύσκολα τα πράγματα. Περισσότερο προσφέρεις κίνητρα στα παιδιά. Για τα υπόλοιπα υπάρχει το ωδείο και τα μουσικά σχολεία που είναι πολύ αξιόλογα.

Ερ.: Ποια είναι τα… μουσικά όνειρά σας για το μέλλον; Υπάρχει κάποια συνεργασία που δεν έχετε κάνει ακόμα κι όμως θα θέλατε πολύ;

Απ.: Τα όνειρα μου είναι πάρα πολλά. Ηχογραφούμε 4 cd τον χρόνο. Κίνητρο η δημιουργία νέων τραγουδιών με εξαιρετικούς μουσικούς, συνθέτες και ορχήστρες. Και κάποιες σημαντικές και απαραίτητες συναυλίες.

Ερ.: Μιλήστε μας για την επικείμενη συνεργασία σας με τον κ. Γιάννη Κότσιρα στη συναυλία “Και πάλι παιδιά” που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Βράχων στις 25/6. Τα τραγούδια της είναι εμπνευσμένα από την Ελλάδα της προσφυγιάς. Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε μέσω αυτών;

Απ.: Η συναυλία μας με τον Γιάννη Κότσιρα είναι μεγάλη πρόκληση.  Μαζί με τον Γιάννη θα είναι στη σκηνή 200 παιδιά σε μια συγκινητική στιγμή για όλους που θα παραβρεθούνε. Θα ακουστούν και κάποια πολύ όμορφα νέα μας τραγούδια για την Κωνσταντινούπολη. Για τη Σμύρνη του Σταμάτη Σπανουδάκη, για την Αλεξάνδρεια της Ευανθίας και οι πολύ μεγάλες επιτυχίες του Γιάννη που πάντα με συγκινούν. Είναι ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης με μία καταπληκτική χροιά φωνής. Περιμένουμε όλοι αυτήν την υπέροχη συνεργασία, μετά τη μοναδική συναυλία του Ηρωδείου το 2015 που ήταν μαγική βραδιά. Έτσι θα είναι και στις 25 Ιουνίου στο θέατρο Βράχων.

Info: Στη συναυλία «Και πάλι παιδιά…» θα απολαύσουμε τα σπουδαιότερα τραγούδια από την Ελλάδα της προσφυγιάς: Αλεξάνδρεια, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, έως την Ελλάδα του σήμερα. Σε αυτήν θα συμμετέχουν ακόμα η παιδική χορωδία ConAnima και η Μοντέρνα Παιδική Χορωδία Γιώργου Σκλήκα.

Πού και πότε: ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ – Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 21:30.

Εισιτήρια: Προπώληση:13€  και Ταμείο: 15€

Προπώληση: Καταστήματα Public και ticketservices.gr.