«Στον αέρα» το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων – Ποιες είναι οι “κόκκινες” περιοχές

H προγραμματισμένη επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου προβληματίζει τους ειδικούς καθώς τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων και η Αττική «φλέγεται».

Από χθες στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων έχουν ξεκινήσει οι «δεύτερες σκέψεις» για τον αν θα πρέπει να αλλάξει ο προγραμματισμός της επανεκκίνησης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έκτακτη σύσκεψη των Λοιμωξιολόγων

Ο προβληματισμός για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία είχε διαφανεί από τις πρωινές δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπου Γώγου, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων λέγοντας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκο Σύψα που μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αποτύπωσε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιδημιολογικά.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι το μέλλει γενέσθαι για τα σχολεία θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι είναι πολύ πιθανό η Αττική να χαρακτηριστεί ως “κόκκινη περιοχή” πράγμα που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά.

«Αυτά θα δούμε αύριο. Θα γίνει έκτακτη εκτίμηση της κατάστασης από τους επιδημιολόγους για να δούμε που βρισκόμαστε» είπε. «Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr οι επιδημιολόγοι θα συνεδριάσουν εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης. Οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα δεδομένα και θα κάνουν την τελική εισήγηση προς την κυβέρνηση προκειμένου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Το επικρατέστερο σενάριο για τη λειτουργία των σχολείων

Η απόφαση αυτή τη στιγμή είναι να ανοίξουν τα σχολεία και αυτό θα ανατραπεί αν υπάρχει ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα και ιδιαίτερα αν μπει μια μεγάλη περιοχή στο «κόκκινο» όπως είναι η Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι το σχολείο και όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν έχοντας αυτό ως βάση. Μάλιστα δεν αποκλείεται να καθυστερήσει η επανεκκίνηση άλλων δραστηριοτήτων προκειμένου να λειτουργούσαν απρόσκοπτα τα σχολεία.

Αυτό που εξετάζεται είναι από την Δευτέρα 1/2 να ανοίξουν όπως έχει ανακοινωθεί τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, και η λειτουργία του λιανεμπορίου να συνεχιστεί με click away ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού, να μειωθούν οι μετακινήσεις αλλά και να μην μπει λουκέτο στα μαγαζιά εν μέσω εκπτώσεων.

Το «καμπανάκι» Κικίλια για τα κρούσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έξαρση των λοιμώξεων στην Αττική.  “Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 5.324. Τα 2.374 στην Αττική που μας προβληματίζει και τα 951 στην κεντρική Μακεδονία.” ανέφερε.

Ποιες περιοχές είναι στο “κόκκινο”

Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες μέρες ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμό, εμφανίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττικής και Λακωνίας. Επίσης ιδιαίτερα προβληματίζουν λόγω των νέων κρουσμάτων, αλλά και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική, κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στις “κόκκινες” περιοχές θα λειτουργήσουν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια ενώ τα Λύκεια θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία. ‘Όμως  σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ωρών υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων να μην επαναλειτουργήσουν ούτε τα Γυμνάσια σε αυτές τις περιοχές.

Αρκουμανέας: “Τα δεδομένα της Πέμπτης θα κρίνουν τα πάντα”

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε ότι οι ειδικοί θα πάρουν τις αποφάσεις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και το αν θα ανοίξουν αλλά και το τι θα γίνει με την αγορά αφού εξετάσουν τα στοιχεία για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης την Πέμπτη.

«Θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.