Συλλαλητήριο μαθητών και καθηγητών αυτή την ώρα στο Υπ. Παιδείας με αιτήματα τους 15 μαθητές ανά τάξη – Επεισόδια με κουκουλοφόρους

Συλλαλητήριο διοργανώνουν αυτήν την ώρα έξω από το Υπουργείο Παιδείας οι μαθητές με κεντρικό τους σύνθημα “Καθηγητές ζητάμε και καθαρά σχολεία κι εσείς μας απειλείτε με τηλεαπουσία“. Στο πλευρό των μαθητών είναι για ακόμη μια φορά η ΟΛΜΕ.

Οι μαθητές διαδηλώνουν και ζητούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους αναφορικά με την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων εν μέσω κορωνοϊού, την μείωση του αριθμού των μαθητών από 25 σε 15 ανά τάξη και να μην εφαρμοστεί το μέτρο των τηλεαπουσιών και της τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία.

3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ προκήρυξε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για σήμερα από τις 11:00 έως τις 14:00. Η Ομοσπονδία απαιτεί μείωση των μαθητών ανά τμήμα, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας και δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Ένταση έξω από το υπ. Παιδείας

Ένταση σημειώθηκε στο υπουργείο παιδείας, με ρίψη αντικειμένων από κουκουλοφόρους προς τις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν ξανά με χημικά . Νωρίτερα, μια ομάδα ατόμων  με καλυμμένα πρόσωπα πέταξε πέτρες και αντικείμενα, ενώ άμεση ήταν η επέμβαση της αστυνομίας που απαντησε με περιορισμένη χρήση χημικών. Σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο οι κουκουλοφόροι δεν ανήκουν στο μαθητικό κίνημα.

Δήλωση Ν. Φίλη για τα επεισόδια στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο

“Αντί για μια μεγάλη επένδυση στην υγειονομική θωράκιση των σχολείων, στην καθαριότητα και στην υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας σε συνθήκες πανδημίας, η κυβέρνηση επένδυσε και πάλι στην τρομοκράτηση του κινήματος των μαθητών που ζητούν μόρφωση και ασφαλή σχολεία.

Δύο μέρες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και την απόπειρα της κυβέρνησης να καταστείλει τη χαρά και την ελπίδα ενός τεράστιου πλήθους που γιόρταζε τη νίκη της Δημοκρατίας εναντίον του φασισμού, τα ΜΑΤ έπνιξαν στα δακρυγόνα τη διαδήλωση των μαθητών, έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Η κυρία υπουργός για μια ακόμη φορά άφησε απροστάτευτα τα παιδιά στην απρόκλητη  αστυνομική βία της Αστυνομίας. Με την απόφασή της για τιμωρία των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για κάθε είδους αυθαίρετες και επικίνδυνες συμπεριφορές εναντίον των μαθητών στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη και βέβαια στα σημερινά αστυνομικά έκτροπα.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό το νέο ρεσιτάλ βίας και τραμπουκισμού απέναντι σε ανήλικα παιδιά και, δυστυχώς την αποκάλυψη δύο μέρες μετά την καταδίκη της ΧΑ, πόσο ριζωμένες είναι οι ακροδεξιές αντιλήψεις μέσα στην πολιτική και την φυσική ηγεσία της Αστυνομίας. 

 Είναι προφανές, μετά τις σημερινές αθλιότητες και την κάλυψη που παρείχε η υπουργός Παιδείας στην παραβατική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, ακόμη και μέσα στο χώρο του ΜΑLL, όπου κατέφυγαν οι μαθητές για να προφυλαχθούν από τα δακρυγόνα, κάθε συνάντηση και διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς σε «διάλογο» υπό την φωταψία δακρυγόνων και βλημάτων κρότου-λάμψης δεν συμμετέχουμε. 

Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση και ειδικά στους αρμόδιους υπουργούς να αποσύρουν αμέσως τις αστυνομικές δυνάμεις από το χώρο του ΜALL για να βγουν με ασφάλεια τα παιδιά. Τα υπόλοιπα στη Βουλή.”

Ανακοίνωση του  ΚΣ της ΚΝΕ για την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον χιλιάδων μαθητών

Καταγγέλλουμε την απροκάλυπτη επίθεση που εξαπέλυσαν δυνάμεις των ΜΑΤ
εναντίον χιλιάδων μαθητών, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Παιδείας, για να διαδηλώσουν τα δίκαια αιτήματά τους για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπουργός Παιδείας, τη στιγμή που καλεί υποκριτικά
τους μαθητές σε “διάλογο”, αντί να ακούσει τα αιτήματά τους, απαντάει με χημικά και δακρυγόνα, με ένταση της καταστολής, αξιοποιώντας μια μικρή ομάδα που καμία σχέση δεν είχε με τη μεγάλη μαθητική πορεία. Φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώθηκε, με χιλιάδες μαθητές να μην μπορούν να αναπνεύσουν.
Απέναντι στην τρομοκρατία, οι μαθητές απαντάνε με συλλογική διεκδίκηση και
δράση, με ανυποχώρητο αγώνα για ασφαλές σχολείο, που δε θα εξοντώνει –
κυριολεκτικά και μεταφορικά-, αλλά θα μορφώνει ολόπλευρα!
Το δίκιο των μαθητών νίκησε! Είμαστε μαζί τους!
Όλοι σήμερα, 9 Οκτωβρίου, στις 18:00, στην παράσταση διαμαρτυρίας,
που καλούν μαθητικά συμβούλια, φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία,
στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη!