Συμβουλές για να φτιάξετε έναν όμορφο κήπο στα μέτρα των παιδιών σας

Κάθε εποχή του χρόνου έχει τα δικά της στοιχεία και χαρακτηριστικά που την κάνουν μοναδική και ιδανική για δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού που θα σας ενθουσιάσουν και θα σας ενεργοποιήσουν. Η Άνοιξη είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για ολοκληρωτική ανανέωση. Η διάθεση αλλάζει, η επιθυμία για αλλαγές γίνεται όλο και πιο έντονη και η φαντασία απελευθερώνεται δημιουργικά.

Μια καλή ιδέα αυτή την εποχή είναι να προσαρμόσετε τον κήπο στα μέτρα των παιδιών, ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν τη φύση, να βιώσουν την αρμονία, την ισορροπία και την πειθαρχία της. Ας πάρουμε μερικές ιδέες από τον Ανδρέα Μπαρμπούτση, Γεωπόνο – Αρχιτέκτων Τοπίου:

1. Πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια! Απομακρύνετε λοιπόν ή περιορίστε την πρόσβαση των παιδιών σε φυτά με αγκάθια.

2. Φυτέψτε φυτά που θα προκαλέσουν όλες τις αισθήσεις τους

• Εποχιακά, με ζωηρά χρώματα αλλά και εντυπωσιακά άνθη, όπως ο ηλίανθος και το πουλί του παραδείσου.
• Αγρωστώδη όπως ο μίσχανθος ή το πενίσεττο αλλά και το μπαμπού, θα μάθουν τα αυτάκια τους να ακούνε το θρόισμα του ανέμου στα φύλλα.
• Φυτέψτε αρωματικά φυτά και μάθετε στα παιδιά να τα ξεχωρίζουν από τη μυρωδιά.
• Φυτέψτε καρποφόρα δέντρα και λαχανικά. Αφήστε τα να κόψουν την πρώτη συγκομιδή με τα χεράκια τους. Εσείς θα χρειαστείτε νέα φυτά, εκείνα όμως θα το απολαύσουν.

3. Αναπτύξτε τις ικανότητες των παιδιών στον κήπο

Εσείς που έχετε μικρά παιδιά αλλά και εγγόνια, ενθαρρύνετε τα να βιώσουν την εμπειρία του κήπου. Κι αν δεν έχετε κήπο, βοηθήστε να αναπτύξουν έστω και μια μικρή σχέση με τα φυτά και τη φροντίδα τους. Τα παιδιά θα αναπτύξουν ικανότητες όπως:

• Την υπευθυνότητα από τη φροντίδα και τη μέριμνα για τα φυτά
• Η κατανόηση από την παρατήρηση αιτίου-αποτελέσματος, αν δεν ποτίσω το φυτό ξεραίνεται
• Την αυτοεμπιστοσύνη από επίτευξη των στόχων τους και την απόλαυση των κόπων τους
• Την αγάπη για τη φύση και για τη φυσική, γνήσια γεύση των φρέσκων προϊόντων της
• Τη συνεργασία από τις μοιρασμένες ευθύνες και την ομαδική δουλειά, όπου μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με παιχνίδι
• Τη δημιουργικότητα βρίσκοντας νέος τρόπους να καλλιεργήσουν τα φυτά τους

Όπως κάθε χρόνο, τα Praktiker εμπνέονται από την Άνοιξη και σας συμβουλεύουν με ιδέες, προτάσεις και tips που θα προσφέρουν την απόλυτη ανανέωση στον κήπο και τη βεράντα σας. Κάποιες από τις οποίες μάλιστα, θα τις μοιραστούν στη φετινή διοργάνωση «Ημέρα Κήπου» στο Praktiker Μεταμόρφωσης (Τατοΐου 14). Το Σάββατο 6 Μαΐου, από τις 11:00 μέχρι τις 19:00, όσοι επισκεφθούν το κατάστημα θα απολαύσουν στον «όμορφο κήπο» του καταστήματος, συμμετοχικές δράσεις, περιπάτους, πολλά παιχνίδια, ακόμη και πολλές προσφορές σε είδη κήπου & bbq.

Οι δράσεις θα είναι παράλληλες και θα περιλαμβάνουν:

• Διακόσμηση κήπου & μπαλκονιού: Θα γεμίσετε με ιδέες, λύσεις και έξυπνα tips για τη διακόσμηση του εξωτερικού σας χώρου από τους διακοσμητές Praktiker
• Κηπουρική: Γεωπόνοι θα προσφέρουν συμβουλές για όλα τα φυτά και τα λουλούδια, ενώ παράλληλα θα δείχνουν πώς γίνεται η εργασία μεταφύτευσης και άλλες απλές εργασίες του κήπου
• Παιδικά παιχνίδια: Το κλασικό παιχνίδι twister, ένα τεράστιο jenga, face painting και μπαλονοκατασκευές θα περιμένουν τους μικρούς φίλους για να περάσουν διασκεδαστικές στιγμές
• BBQ: Ο αγαπημένος food blogger – chef Τάσος Αντωνίου θα δίνει συμβουλές για το σωστό ψήσιμο ετοιμάζοντας BBQ κεράσματα (12:30 – 15:30)

Η «Ημέρα Κήπου» θα εμπνεύσει όσους συμμετέχουν να προχωρήσουν στις αλλαγές που πάντα ονειρεύονται για τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού τους. Για όσους δεν καταφέρουν να παρευρεθούν, ο νέος Κατάλογος Κήπου των Praktiker προσφέρει ήδη αμέτρητες επιλογές προϊόντων που θα τους μεταμορφώσουν, ενώ έως 10 Μαΐου στα καταστήματα Praktiker & το praktiker.gr ισχύει -30% σε όλα τα έπιπλα κήπου και τα εργαλεία Lux.

Σε όλα τα καταστήματα Praktiker στην Ελλάδα και στο praktiker.gr θα ανακαλύψετε ό,τι χρειάζεστε για να εξοπλίσετε πλήρως τον αγαπημένο σας χώρο και να δημιουργήσετε μόνοι σας ό,τι έχετε φανταστεί.