Συνεπιμέλεια: Θα υπάρχει point system που θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί το γονιό

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καταθέσει ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για το Οικογενειακό Δίκαιο που μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα συνεπιμέλειας του τέκνου και από τους δύο γονείς.

Πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή και μετά από τη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για διακομματική συμφωνία φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για να ψηφιστεί ο νέος νόμος που θα φέρει ισοτιμία στην επιμέλεια του παιδιού μετά το διαζύγιο των γονέων.

Με σημερινές του δηλώσεις στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στη συνεπιμέλεια λέγοντας “Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δυο γονιών, δεν πρέπει να προκαλούνται πιέσεις και ψυχολογικά προβλήματα στη ζωή τους. Ο νέος νόμος προτάσσει μια διαφορετική αντίληψη και κουλούρα, ακριβώς πάνω σ’ αυτό, την προστασία και την ενίσχυση των παιδιών

Point system αξιολόγηση του γονέα

Σχετικά με το 1|3 της επικοινωνίας του γονέα με το παιδί του, ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι αυτό αποτελεί βάση για τον δικαστή, ώστε να κρίνει αν μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε κάτι πιο γενναίο, ακόμη και στο 1|2. Θα υπάρχει ένα point system που θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί το γονιό.

Τι θα γίνει σε περίπτωση βίας ή κακοποίησης του παιδιού

Αν ασκείται βία ή αν υπάρχει κακοποίηση, είναι προφανές ότι θα μπορούσαμε να φθάσουμε μέχρι και την αφαίρεση της επιμέλειας σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επαναφορά της ρύθμισης για μη παραγραφή σεξουαλικών αδικημάτων

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στα ζητήματα της σεξουαλικής κακοποίησης μετά και τις καταγγελίες της κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να επαναφέρει τη ρύθμιση της μη παραγραφής, μέχρι την ενηλικίωση του θύματος ενώ σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι ο ίδιος θα ήταν υποστηρικτής μιας ρύθμισης που θα καθιέρωνε συλλήβδην τη μη παραγραφή για τέτοια θέματα.