Σύψας: «Aναμέναμε κρούσματα στα σχολεία. Τα περισσότερα λειτουργούν κανονικά» – «Στόχος να παραμείνουν ανοιχτά»

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και τις υγειονομικές αρχές. O EΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 416 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 240 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής.

152 σχολεία και τάξεις έχουν βάλει προσωρινά “λουκέτα” λόγω κορωνοϊού

Το  Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι βάσει των σημερινών στοιχείων (30/9) ότι 152 σχολεία και τα τμήματα σχολείων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα των σχολείων εδώ

Σύψας: Τι θα γίνει με τα κρούσματα στα σχολεία

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πως θα πάνε τα πράγματα τον χειμώνα, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτύπησε πολύ νωρίς. Τόνισε ότι δεν θέλουν να υπάρξει ένα δεύτερο γενικό lockdown, καθώς αυτό θα κάνει μεγάλο κακό στην κοινωνία και την οικονομία. 

«Σε συνδυασμό αυτών των παραμέτρων ορίζουμε μια περιοχή σε μια κατάσταση πράσινη – καλή, κίτρινη – λιγότερο καλή, πορτοκαλί, είναι η Αττική αυτή τη στιγμή ή κόκκινη που σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα», πρόσθεσε.

Για τα κρούσματα στα σχολεία ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «η κατάσταση που υπάρχει είναι αντανάκλαση της επιδημίας στην κοινωνία. Το αναμέναμε ότι θα είχαμε κρούσματα ωστόσο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των σχολείων λειτουργούν, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για μας».

 «Στόχος της Πολιτείας να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία»

Ο καθηγητής σε συνέντευξη του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 δήλωσε ότι «Στόχος της πολιτείας είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά» και διαβεβαίωσε ότι θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν,  καθώς αποτελούν «τη σημαντικότερη δομή της κοινωνίας».

Τι είπε για τα διαγνωστικά τεστ σε περίπτωση κρούσματος στο σχολείο – Πότε είναι ασφαλές να επιστρέψει στο σχολείο ο μαθητής

Σχετικά με τις ελλείψεις και τη χορήγηση ελάχιστων δωρεάν τεστ σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, παραδέχθηκε πως υπάρχουν δυσκολίες για τη διενέργεια μαζικών τεστ και κάλεσε τους γονείς να τηρήσουν αυστηρά τα πρωτόκολλα, τα οποία επαρκούν και είναι ασφαλή ακόμα και αν δεν προβλέπουν την υποχρεωτική χορήγηση τεστ. «Αν ένας μαθητής κάτσει στο σπίτι του 10 μέρες και μετά γυρίσει χωρίς συμπτώματα είναι απολύτως ασφαλές», δήλωσε χαρακτηριστικά

«Ασφαλές να πάει στο σχολείο ένας μαθητής που ο αδελφός του νοσεί με κορωνοϊό, αν φοράει μάσκα»