Τα 5 καλύτερα και τα 5 χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για το περιβάλλον

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Guardian, ο αριθμός των ανθρώπων που αγωνιούν για την πορεία της κλιματικής αλλαγής και το μέλλον του πλανήτη -καθώς και της ζωής σε αυτόν, των ίδιων και των απογόνων τους- όλο και αυξάνεται. Ψυχολόγοι σε όλο τον κόσμο αναφέρουν, ότι πολύ συχνά πλέον δέχονται ασθενείς που τους επισκέπτονται για να τους αποκαλύψουν πως η σκέψη αυτή τους προκαλεί τέτοια αγωνία, ώστε προβληματίζονται ακόμα και για το αν θα πρέπει να φέρουν στον κόσμο ένα μωρό.

Τι απαντάς σε μία τέτοια, απολύτως ρεαλιστική αγωνία; Η κλιματική αλλαγή πράγματι επηρεάζει τον πλανήτη πιο δραματικά από ποτέ –το βλέπουμε σχεδόν καθημερινά. Το πρόβλημα, το οποίο πριν από μερικά χρόνια συζητιόταν σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο, πλέον μας επηρεάζει άμεσα. Φαίνεται δε πως το στρες ενόψει του κινδύνου, κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Ψυχολόγοι που μελετούν το στρες αυτού του είδους ακόμα περισσότερο, έχουν ανακαλύψει διάφορους τρόπους για να το διαχειριστούμε, βάζοντάς μας να ενισχύσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον, να ανακαλύψουμε τι μπορεί να κάνουμε λάθος σε αυτήν, αλλά και τι κάνουμε σωστά.

Απάντηση στα παραπάνω έδωσε πρόσφατα μια ομάδα ακτιβιστών περιβαλλοντολόγων, η οποία κλήθηκε να απαντήσει, με αφορμή ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης GMA, στο ποια είναι τα λάθη και τα σωστά που κάνουμε ως απλοί πολίτες με το περιβάλλον.

Τα 5 χειρότερα λάθη που κάνουμε στο περιβάλλον

Ψηφίζουμε πολιτικούς που δεν έχουν προτάσεις ή που δρουν κατά της κλιματικής αλλαγής

Χρειαζόμαστε ηγέτες που όταν θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις, θα δώσουν προτεραιότητα στην περιβαλλοντική και όχι την οικονομική ασφάλεια του πλανήτη.

Πιστεύουμε ότι ένας άνθρωπος δεν αρκεί για να κάνει την διαφορά

Αυτή είναι μια καλή δικαιολογία, για να μην κάνουμε τίποτα. Κι όμως, ο καθένας έχει έναν ρόλο να παίξει στην προστασία του πλανήτη. Και το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μην πιστεύουμε στον εαυτό μας!

Δεν σταματάμε τις πράξεις μας που μολύνουν τον πλανήτη, ενώ ξέρουμε πόσο επιβλαβείς είναι

Η καραντίνα βοήθησε, τουλάχιστον, να διαπιστώσουμε, πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε μόνο με τα πόδια ή μόνο με το ποδήλατο και ίσως αυτό να σημαίνει λιγότερη χρήση αυτοκινήτου στο μέλλον.

Πιστεύουμε, ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι πολύ μακριά από εμάς που δεν μας αφορά ιδιαίτερα

Αρκεί να διαβάσετε όσα μας είχε πει η Κατερίνα Τοπούζογλου, για τη μόλυνση στα ελληνικά νερά και για το τι έχουν βρει με την Οργάνωση All for Blue στον βυθό του Αιγαίου…

Αγνοούμε, ότι η πολιτική αλλαγή είναι βαθιά ριζωμένη σε άλλη συστημική καταπίεση

Αμέτρητοι πολίτες σε όλον τον πλανήτη, αγωνιούν καθημερινά για το κατά πόσο ένας νέος τυφώνας που θα έρθει, θα καταστρέψει τις περιουσίες και τις ζωές τους. Για το κατά πόσο μια νέα πλημμύρα θα βυθίσει τα σπίτια και θα πνίξει τους ανθρώπους που αγαπούν. Αγνοούν, όμως, ότι οι χώρες που συμβάλλουν περισσότερο στην κλιματική αλλαγή είναι αυτές του βορρά, κυρίως αυτές που διαθέτουν βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες, ουσιαστικά, κινούν την παγκόσμια οικονομία…

Οι 5 πιο σωστές κινήσεις που κάνουμε για το περιβάλλον

Συζητάμε ανοιχτά και δημόσια γι’αυτό

Οι ειδικοί τονίζουν, ότι η σημαντικότερη αλλαγή που έχει γίνει τελευταία, αναφορικά με την στάση μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι, ότι μιλάμε γι’αυτήν ανοιχτά, αποδεικνύοντας ότι πραγματικά μας απασχολεί και επηρεάζουμε έτσι ακόμα περισσότερους. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποδοχή του προβλήματος και ίσως προς το να κάνουμε πραγματικά κάτι δραστικό γι’αυτό.

Ενώνουμε δυνάμεις με οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Μπορεί οι μαθητικές πορείες για το περιβάλλον να έπαυσαν απότομα, εξαιτίας της πανδημίας, όμως το μαθητικό κίνημα Fridays for Future, στο οποίο έδωσε έμπνευση η Greta Thunberg, είναι ακόμα εδώ. Τα παιδιά αυτά που το στελέχωσαν είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι οπωσδήποτε θα φέρουν την αλλαγή. Την ίδια ώρα, μια νέα ομάδα αναδύθηκε κατά την διάρκεια της καραντίνας αυξάνοντας τα μέλη της με γεωμετρική πρόοδο! Ο λόγος για την Save Your Hood που με ταπεινό κίνητρο πιο καθαρές γειτονιές για να ζούμε και να κινούμαστε, έχει πραγματικά αλλάξει τη νοοτροπία χιλιάδων πολιτών ανά την Ελλάδα. Δεν είναι λίγα όλα αυτά…

Ενημερωνόμαστε

Και μόνο το γεγονός, ότι έχετε μπει στη διαδικασία να διαβάσετε αυτό το άρθρο, είναι θετικό! Ακόμα πιο θετικό είναι, όμως, ότι πλέον κυκλοφορούν δεκάδες παιδικά βιβλία με το θέμα αυτό (δείτε εδώ και εδώ), τα οποία διαβάζουμε στα παιδιά μας και μαζί τους ενημερωνόμαστε και εμείς. Υπάρχουν, φυσικά, και αντίστοιχα βιβλία ενηλίκων: Απαντήσεις στα βασικά μας ερωτήματα για την κλιματική αλλαγή δίνει ενδεικτικά το ομώνυμο βιβλίο της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Εμμανουέλας Δούση, ενώ το «Ακατοίκητη Γη», του δημοσιογράφου David Wallace Wells, ο οποίος έκανε απίθανη έρευνα σε εκατοντάδες πηγές για να καταλήξει στα συμπεράσματα του βιβλίου θα σας συνταράξει! Σε κάθε περίπτωση αξίζει να διαβάζετε τις προτάσεις της Πράσινης Συμφωνίας για να κατανοήσετε πώς εξελίσσεται η κατάσταση σε παγκόσμιο πολιτικό επίπεδο.

Προσπαθούμε να μειώσουμε το «αποτύπωμά» μας στον πλανήτη –αν και γνωρίζουμε πως αυτό αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του παζλ

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους: «Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σε ατομικό επίπεδο, είναι να τρώνε λιγότερο κρέας. Το μεθάνιο που καίγεται εξαιτίας των αγελάδων είναι κάτι το εξωφρενικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον πλανήτη»… Ωστόσο, βοηθά πολύ το να μειώνουμε τα σκουπίδια, η ανακύκλωση, αλλά και η κομποστοποίηση, την οποία θα γνωρίσουμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια, όπως μας είχε πει πριν από λίγο καιρό, μιλώντας στο Infokids.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Ιωάννης Σιδέρης.

Βρίσκουμε χαρά στη βιωσιμότητα

Φυτεύουμε δέντρα και τα βλέπουμε να μεγαλώνουν! Φυτεύουμε σπόρους στα μυαλά των παιδιών μας, δίνοντάς τους να καταλάβουν, ότι το καλύτερο μέλλον που όλοι θέλουμε, μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι!