Tα 7 άγνωστα Μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γεωπονικής που πρέπει να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργούν πολλά Μουσεία, τα εκθέματα των οποίων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από επιστημονική και πολιτισμική άποψη και καλύπτουν ευρύτατο πεδίο επιστημονικών αντικειμένων.

Μια επιμορφωτική βόλτα παρέα με τα παιδιά σας σε κάποιο από τα παρακάτω άγνωστα, στο ευρύ κοινό,  Μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα δημιουργήσει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες στο μυαλό των λιλιπούτειων και όχι μόνον επισκεπτών τους. Οι υπεύθυνοι Καθηγητές και Διευθυντές των Μουσείων θα προσφέρουν την εμπειρία της γνωριμίας του σπάνιου θησαυρού που διαθέτουν τα επί μέρους πανεπιστημιακά τμήματα στις μουσειακές τους συλλογές.

Ανακαλύψτε τα, προγραμματίστε μια επίσκεψη με τα παιδιά σας και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε οικογενειακώς κρυμμένους θησαυρούς που συμβάλλουν διαχρονικά στην εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή γνώση!

Βοτανικό Μουσείο

Το Βοτανικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών αυτονομήθηκε το έτος 1868 από το παλαιό Φυσιογραφικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενούσε τις βοτανικές, ζωολογικές και ορυκτολογικές συλλογές του Πανεπιστημίου Αθηνών από το έτος 1850. Από τις παλαιές συλλογές του Μουσείου ως σημαντικότερες θεωρούνται τα αποξηραμένα δείγματα φυτών των T. von Heldreich, Θ.Γ. Ορφανίδη και Β. Τούντα. Στις νεότερες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται μυκητολογικό υλικό, καθώς και δείγματα σπερματοφύτων και φυκών από συνεργαζόμενους ερευνητές βοτανικούς κυρίως του Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το φυτικό υλικό του Βοτανικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι σημαντικότατης επιστημονικής και ιστορικής σημασίας και το μοναδικό στην Ελλάδα που διατρέχει χρονικά μια περίοδο μεγαλύτερη των 150 ετών. Είναι πλούσιο σε Τύπους (Typi, δείγματα πάνω στα οποία στηρίζεται η περιγραφή νέων φυτικών οργανισμών) και εξυπηρετεί ερευνητικές ανάγκες βοτανικών και οικολόγων που ασχολούνται με θέματα Συστηματικής Βοτανικής, Βιογεωγραφίας, Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος.Ένα μεγάλο τμήμα του βοτανικού υλικού δεν έχει ακόμη καταγραφεί, συντηρηθεί ή αρχειοθετηθεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Βοτανικό Μουσείο

Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστημιούπολη, 157 84 Ζωγράφου, Αθήνα

210-727 4352

Ανθρωπολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Ανθρωπολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1886 και είναι ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία του Ανθρώπου στην Ευρώπη. Τον κύριο κορμό των επιστημονικών συλλογών του Μουσείου αποτελούν οι σκελετικές σειρές που καλύπτουν το σύνολο το ελλαδικού γεωγραφικού χώρου και αντιπροσωπεύουν πληθυσμούς όλων των χρονολογικών και πολιτισμικών περιόδων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Οι προϊστορικές συλλογές ταντιπροσωπεύουν διάφορες φάσεις της ελλαδικής και της ευρωπαϊκής Προϊστορίας. Οι παλαιοανθρωπολογικές συλλογές περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό εκμαγείων παλαιοανθρωπολογικών ευρημάτων από όλο τον κόσμο ενώ στις συλλογές περιλαμβάνονται τρεις αιγυπτιακές μούμιες. Κατόπιν ανθρωπολογικής εξέτασης από ειδικούς επιστήμονες, οι μούμιες αποτελούν τόσο αρχαιολογικά, όσο και ανθρωπολογικά ευρήματα μεγάλης μουσειακής, εκπαιδευτικής και ερευνητικής αξίας.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Επισκέψεις: Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-14:00 και κατόπιν ραντεβού στο 210 7462359

Ανθρωπολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μικράς Ασίας 75, Γουδί

2107462359

Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας

Το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας παρουσιάζει πολύτιμες συλλογές από περισσότερα από 10.000 επιστημονικά όργανα.  Στο μουσείο μπορεί κανείς να συναντήσει συσκευές του Εθνικού Γραφείου Μέτρων και Σταθμών, πρότυπα μεγέθη, την πρώτη γεννήτρια ακτίνων Roentgen από το 1897, τους μυστικούς πομπούς που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μία μηχανή Ramsden και χιλιάδες άλλα όργανα φυσικής, χημείας και εφαρμογών. Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου περιέχει περισσότερα από 25.000 βιβλία και περιοδικά των δύο τελευταίων αιώνων καθώς επίσης και το αρχείο του Πανεπιστημίου Σμύρνης που διέσωσε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας

Σόλωνος 104 , Αθήνα

6977186596

Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Γεωργικό Μουσείο καταλαμβάνει μία έκταση 2000 τ.μ. και απλώνεται στους δύο ορόφους του αναπαλαιωμένου κτηρίου του πρώην Κτηνιατρικού Ινστιτούτου. Η Συλλογή επιστημονικών οργάνων διασώζει σημαντικό αριθμό εργαστηριακού εξοπλισμού από την ίδρυση της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (ΑΓΣΑ) το 1920 έως και το 1980. To Mουσείο αποσκοπεί στην συλλογή, συντήρηση, μελέτη, αξιοποίηση και έκθεση των τεκμηρίων της ιστορίας όλων των κλάδων της ελληνικής γεωργίας με έμφαση στην εξέλιξη των τομέων της τεχνολογίας, της οικονομικής δομής και διάρθρωσης, των κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της αγροτικής κοινωνίας, καθώς και στην εξέλιξη της γεωπονικής έρευνας και επιστήμης.

Η Συλλογή των Γεωργικών Εργαλείων και Οικιακών Σκευών, αποτελεί μία πλούσια συλλογή από ξύλινα κυρίως εργαλεία και σκεύη σμιλεμένα στο χέρι, σε φόρμες που είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τη λειτουργικότητα των αντικειμένων. Από το Ησιόδειο άροτρο που ήταν αρχικά ξύλινο και κοντό με σιδερένιο υνί και πιο μακρύ αργότερα για να το τραβούν περισσότερα ζώα, έως την ξύλινη αδοκάνα, τα δικράνια και το καρπολόι, ο αγρότης δημιουργεί με περίσσεια τέχνη τα εργαλεία που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας από την προετοιμασία της γης για να δεχτεί τη σπορά, έως την επεξεργασία του καρπού.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Γεωργικό Μουσείο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιερά Οδός 75, Βοτανικός

210 52 94 956

Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων Ελλάδος Καθηγήτριας Ελ. Δάβη

Το «Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων Ελλάδος», το οποίο ονομάστηκε, τιμής ένεκεν «Μουσείο Καθηγήτριας Ελευθερίας Δάβη», εγκαινιάστηκε στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας και Γεωλογίας του Γενικού Τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 25 Ιουνίου 1996. Κατά την εικοσαετή θητεία της στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η κα Δάβη συνέλεξε, κατά τη διάρκεια των εργασιών της, δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων της Ελλάδος, τα οποία μαζί με άλλα δείγματα που παραχωρήθηκαν, κατόπιν αιτήσεώς της, από ελληνικές μεταλλευτικές εταιρείες, καθώς και δείγματα που συνέλλεξαν τα άλλα μέλη του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας και Γεωλογίας, συγκρότησαν το «Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων της Ελλάδος», προσφορά της στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Μουσείο περιλαμβάνει τα σημαντικότερα ορυκτά-μεταλλεύματα και λατομικά προϊόντα της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων: Τα μικτά θειούχα μεταλλεύματα γαληνίτη (PbS), σφαλερίτη (ZnS) και σιδηροπυρίτη (FeS2), τα οποία συναντώνται στο περιβάλλον κυρίως οξίνων εκρηξιγενών πετρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στο Λαύριο, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, στη Θάσο, στην Κίρκη Αλεξανδρουπόλεως, τα κοιτάσματα χρωμίτη, κ.α

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων Ελλάδος Καθηγήτριας Ελ. Δάβη

Ιερά Οδός 75, Βοτανικός

210 52 94 956

Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’30.  Στεγάζεται από το 1988 στη Φιλοσοφική Σχολή. Σήμερα περιλαμβάνει περισσότερα από 8.800 αντικείμενα ταξινομημένα σε 11 Διδακτικές Συλλογές. Πρόκειται για αντίγραφα ή πρωτότυπα, δωρεές και δάνεια, από Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιώτες. Το 2004 ενσωματώθηκε στο Μουσείο το Αρχαιολογικό Πάρκο Πανεπιστημιόπολης, όπου εκτίθενται ακίνητα ευρήματα από τις ανασκαφές της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την κατασκευή του σταθμού ΣΥΝΤΑΓΜΑ του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Αθηνών. Οι Διδακτικές Συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν μοναδικής σημασίας ενότητες αντικειμένων. Δεν αντανακλούν μόνον τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των καθηγητών Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, αλλά και την ιστορία, σπουδαιότητα και θέση του αρχαιότερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Φιλοσοφική Σχολή, 2ος και 3ος όροφος, Πανεπιστημιούπολη

210 727 7561

Mουσείο Φαρμακολογίας

Το Μουσείο Φαρμακολογίας ιδρύθηκε το 1998 από μια μικρή ομάδα του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η φιλοσοφία του Μουσείου βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή του παρατηρητού με τις δικές του σκέψεις, στην κοινωνική προσέγγιση των εκθεμάτων και της εξέλιξης τους (εμπορική/επιστημονική αναγκαιότητα- κοινωνικά γεγονότα της εποχής- ταυτόχρονες σημαντικές εξελίξεις της Ιατρικής – κοινωνικές επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές) και στην ολιστική αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που συμμετέχουν στην Φαρμακολογία (Βιομηχανία Φαρμακευτικών προϊόντων, επιστημονικό δυναμικό, διδασκαλία, φοιτητές, Πανεπιστήμιο ως θεσμός).

Το Μουσείο δημιουργήθηκε από όργανα τα οποία διασώθηκαν, μετά την αχρήστευση τους, κατά τις διάφορες επισκευές και ανακατασκευές των εργαστηρίων.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Μουσείο Φαρμακολογίας

Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Μ. Ασίας 75, Γουδί,

210 7462504, 210-7462531

Μπορείτε να βρείτε μάθετε περισσότερα για τα άγνωστα Μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών αν διαβάσετε και το προηγούμενο αφιέρωμά μας εδώ