Τα 8 χαρακτηριστικά της Γενιάς Άλφα που την κάνουν να διαφέρει από κάθε άλλη γενιά παιδιών

Πρόκειται για τη γενιά των παιδιών που γεννήθηκαν από το 2011 και μετά. Παιδιά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα πολλά, δεδομένου ότι δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα τα 10 έτη, αλλά που οι ειδικοί καλούν να προσέξουμε ιδιαίτερα, καθώς έχουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά –χαρακτηριστικά που κάνουν τα παιδιά αυτά να διαφέρουν εντελώς από τα μεγαλύτερά τους, καθώς μεγαλώνουν και σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό.

Μια γενιά «βουτηγμένη» στην τεχνολογία

Περισσότερο από κάθε άλλη γενιά, η Γενιά Άλφα έχει μάθει, ότι τα πάντα γύρω της εξαρτώνται από την τεχνολογία. Σκεφτείτε μόνο, ότι το IPad κυκλοφόρησε το 2010, ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε για πρώτη φορά κα το Instagram. Τα παιδιά αυτά, λοιπόν, μεγαλώνουν περικυκλωμένα από ηλεκτρονικές συσκευές, όσο καμία άλλη γενιά.

Ισχυρή ψηφιακή παρουσία πριν ακόμα… γεννηθούν

Οι μαμάδες τους φωτογραφίζουν και ποστάρουν τις κοιλιές τους. Ανεβάζουν φωτογραφίες των μωρών τους σε κάθε φάση της ζωής τους, ενώ πολλοί είναι και οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τα social media (π.χ. Snapchat και TikTok) ακόμα και από πολύ μικρή ηλικία –συχνά με δικούς τους, ξεχωριστούς λογαριασμούς. Δεν είναι λίγα δε τα παιδιά που έχουν και δικό τους κανάλι στο YouTube έχοντας μάθει μέσω αυτού να εκτίθενται από πολύ νωρίς.

Γενιά μικρών εκατομμυριούχων

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι μικροί YouTubers που έχουν γίνει και εκατομμυριούχοι από αυτή την ενασχόλησή τους –κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί σε καμία άλλη γενιά μέχρι σήμερα.

Αποδοχή της διαφορετικότητας

Πρόκειται για μια γενικά που μεγαλώνει σε έναν πολύ πιο συμπεριληπτικό κόσμο, συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιάς. Μια γενιά που μπορεί να έχει συγγενείς σε όλον τον κόσμο, παντρεμένους με άτομα ίδιου φύλου και άλλης φυλής, και όλο αυτό να το αποδέχεται ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό (όπως και θα έπρεπε να είναι). Είναι η γενιά που μας κάνει να ελπίζουμε στο τέλος του κοινωνικού ρατσισμού.

Διαδραστική εκπαίδευση

Χάρη στην τεχνολογία το σχολείο έχει γίνει πιο διαδραστικό για τα παιδιά της Γενιάς Άλφα, τα οποία ήδη από το Δημοτικό μαθαίνουν να χρησιμοποιούν, πέρα από υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες και προτζέκτορες κατά την διάρκεια του μαθήματος, ενώ η ρομποτική αποτελεί βασικό μάθημα σε πολλά σχολεία.

Μισούν τους κανόνες

Η Γενιά αυτή μεγαλώνει παιδιά τα οποία είναι αποφασισμένα να σπάσουν τους κανόνες ανά πάσα στιγμή. Για την ακρίβεια, είναι εκείνα που φτιάχνουν τους κανόνες, τους οποίους πολύ γρήγορα κρίνουν ως βαρετούς. Είναι τα παιδιά που προτιμούν να σπάσουν την ξυλομπογιά από το να αναγκαστούν να χρωματίσουν με αυτήν μέσα στα όρια του σχεδίου. Ακόμα και στα παιχνίδια τους, αναζητούν πάντα τρόπους να διαφοροποιήσουν τους κανόνες, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται τα ίδια.

Μισούν να μοιράζονται

Δείχνει να είναι η γενιά που μοιράζεται λιγότερο από κάθε άλλη, μια γενιά που δίνει ιδιαίτερη αξία στα «δικά της» υλικά αγαθά, κάτι που σαφώς εξυπηρετεί τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος ανθίζει χάρη στην ψυχολογία της ιδιοκτησίας, αλλά σίγουρα δεν ενισχύει τις μακροχρόνιες σχέσεις. Επίσης, τα παιδιά αυτά θέλουν τα πάντα «τώρα», δυσκολεύονται τρομερά με την έννοια της υπομονής ώστε να γίνει κάτι «στο μέλλον».

Μια γενιά βαθιά επηρεασμένη από την πανδημία

Η Γενιά αυτή βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη να ζει σε έναν κόσμο όπου η πανδημία και η καραντίνα είναι έννοιες πραγματικές. Ο Covid-19 έχει προκαλέσει για εκείνα ένα κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται απομονωμένα από τον έξω κόσμο, φορώντας μάσκες. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι άλλες επιπτώσεις θα φέρει η πανδημία, αλλά είναι σαφές, ότι τα παιδιά αυτά είδαν τον κόσμο να έρχεται άνω-κάτω σε πολύ μικρή ηλικία.

Η Γενιά Άλφα καθορίζεται από διαρκείς και δραστικές αλλαγές. Τα παιδιά αυτά δεν φοβούνται να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Είναι ανοιχτά στην αλλαγή και για εκείνα τα πράγματα παλιώνουν πολύ γρήγορα. Έχουμε ακόμα πολλά να δούμε μπροστά μας από αυτή την γενιά, όμως το σίγουρο είναι, ότι θα διαφέρει εντελώς από όλες τις προηγούμενες!

πηγή: Moms.com