Τα παιχνίδια με παλαμάκια και πώς ευνοούν την ανάπτυξη των παιδιών

Τα παιχνίδια με τα παλαμάκια είναι πολύ δημοφιλή και φαίνεται να μην φεύγουν ποτέ από τη… μόδα. Σε οποίο προαύλιο σχολείου και αν βρισκόσασταν – πριν την επιβολή των μέτρων κατά του κορωνοϊού- αλλά και σε όποιο παιδικό πάρτι σίγουρα θα ακούγατε χαρούμενες φωνές μικρών παιδιών να τραγουδούν και ταυτόχρονα να χτυπούν τα χέρια τους ρυθμικά.

Τα οφέλη των συγκεκριμένων παιχνιδιών είναι πολλά. Με λίγη εξάσκηση τα παιδιά γίνονται ειδικοί στα παιχνίδια με παλαμάκια ή αλλιώς παιχνίδια με χειροκροτήματα, ενώ μπορούν εύκολα να τα παίξουν με τα αδέρφια, τα ξαδέρφια, τους φίλους τους, ακόμα και με τους γονείς τους. Τα περισσότερα είναι εύκολα, οι κινήσεις τους ακολουθούν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο και είναι αρκετά απλές.

Διαβάστε παρακάτω γιατί πρέπει να παίξετε με τα παιδιά παλαμάκια:

Συντονισμός κινήσεων

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι εξαιρετικά για τον συντονισμό των κινήσεων των παιδιών. Η συνεχής απαίτηση συνδυασμού κινήσεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συντονιστούν τα χέρια με τα μάτια των παιδιών. Μάλιστα, δεδομένου ότι οι διαφορετικοί αυτοί συνδυασμοί υποκινούνται ρυθμικά από μια μελωδία το παιδί θα έχει την ευκαιρία να αντιλαμβάνεται διαφορετικούς ρυθμούς και να αναπτύσσει την ικανότητα να τους συνδυάζει με τις κινήσεις του.

Γλωσσική ανάπτυξη

Από τη στιγμή που τα περισσότερα παιχνίδια με παλαμάκια ακολουθούν τον ρυθμό ενός τραγουδιού τα παιδιά αναπτύσσουν και τις γλωσσικές τους ικανότητες μαζί με εκείνες του συντονισμού. Πολλά παιχνίδια τέτοιου τύπου οδηγούν τους παίκτες σε συγκεκριμένες κινήσεις και το παιδί πρέπει να προσέχει τα λόγια ώστε να κάνει τη σωστή κίνηση. Αφού τα τραγούδια έχουν το μοτίβο ποιήματος με ομοιοκαταληξία τα παιδιά θα είναι πιο εύκολο να μάθουν το τραγούδι και να αρχίσουν να τραγουδούν ακόμα και μόνα τους.

View this post on Instagram

A post shared by Lydia (@lydia_disfruti)

Νοητική εξάσκηση

Όταν ένα παιδί παίζει παιχνίδια με χειροκροτήματα χρησιμοποιεί τον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου του – το σημείο εκείνο που σχετίζεται με την προσωπικότητα και τη λήψη αποφάσεων, καθώς και με τη συνείδηση που έχουμε για τις πράξεις μας, την κρίση μας, για ό,τι συμβαίνει στις καθημερινές μας δραστηριότητες, τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις, τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε, καθώς και τη γνώση του νοήματος των λέξεων που επιλέγουμε. Στη διάρκεια του παιχνιδιού το σημείο ενδυναμώνεται και κατά συνέπεια τα βοηθά και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητάς τους.

Κοινωνικές δεξιότητες

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια επειδή παίζονται από πολλά παιδιά διδάσκουν βασικές δεξιότητες για την ομαδική δουλειά και τη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους. Τα παιχνίδια με παλαμάκια βασίζονται στη συνεργασία. Αν ένα παιδί δεν ακολουθεί τους κανόνες και τις κινήσεις, τότε το παιχνίδι δεν μπορεί να συνεχιστεί…